Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από latremena
Καταρχας πηγα και πηρα καποια φυτακια απο το ΙΚΕΑ και τα εβαλα μεσα. Επισης εχω 25 κιλα χαλαζιακη αμμο.
|
ατασ φυτσ του ΙΚΕΑ εχουν κατηγορηθρι γισ ρπικινδυνα λιπασματα που δεν ταιριαζουν με το ενυδρειο.
Αν βεβαια τα βαλειε καπου και αλλαζεις για μερικες μερες νερο ειναι οκ.
Τη στιγμη που ξεκινας στρωσιμο που ετσι κι αλλιως κραταει κανα μηνα (μεχρι και εναμισι ισως) οι ουσιες αυτες λογικα θα φυγουν αλλα για να εισαι σιγουρη προτεινω οταν με το καλο τα νιτρικα πανε στο απειρο και κανεις την πολυποθητη αλλαγη να μη βαλεις την επομενη ψαρια αλλα 2-3 μερες να ταιζεις αμμωνια και να κανεις καθημερινες μεγαλες αλλαγες ωστε να ειμαστε σιγουροι πως δεν εμεινε κατι.
Παράθεση:
1) ποσες ωρες πρεπει να αναβω το φως του ενυδρειου καθημερινα (ωστε να ζησουν και τυχον πιο "δυσκολα φυτα", καθως ειναι απο τα ικεα και δε ξερω ονομασιες;
|
οσες θες απο 6-7 εως 12. Πολλοι που τρμουν τις αλγες αναβουν το πολυ 6-7.
εγω που ξερω πως δεν προκειται να εχω προβλημα με αλγες (η τεσπα ειναι πολυ δυσκολο λογο πολλων φυτων και πολλων σαλιγκαριων) εχω κανονικοτατη τροπικη ισημερια (12 ωρες).
Προσωπικα προτεινω οτι και στο βιοτοπο (12)
Παράθεση:
2) ενα φυτο μυριζε καπως και δε φαινοταν τοσο στα καλα του, αλλα δεν ηταν και για πεταμα (οπως ενα αλλο που εφυγε κατευθειαν) οποτε το εβαλα σε μια ακρη και ειπα πως αν φανει να χειροτερευει η μυρισει το νερο θα το πεταξω. Εκανα πολυ ασχημα; Μπορει να μου χαλασει και τα υπολοιπα;
|
με ενα σαπισμενο φυτο δε μυριζει το νερο,
Παράθεση:
3) Υπαρχει προβλημα αν δε βαλω απο τωρα το φιλτρο σε λειτουργια; Χρειαζεται οπωσδηποτε και για τα φυτα; Γιατι καποια αλλα που ειχα απο ΙΚΕΑ σε βαζα μου ειχαν γινει θηρια και χωρις φιλτρο η τον απαραιτητο χωρο...
|
κοιτα, το εντελως στασιμο νερο δεν ειναι και το οτι καλυτερο
Παράθεση:
4) Ακομα κι αν βαλω (οταν) το φιλτρο, εφοσον δε στρωνω τωρα ακομα το ενυδρειο, δε χρειαζεται να βαλω το σιποραξ κτλ ετσι; μονο ο κυκλοφορητης δε χρειαζεται ουσιαστικα;
|
αν δε σε νοιαζει ακομα να ξεκινισεις στρωσιμο μπορεις να κανεις οτι θες, αλλα καλο ειναι να υπαρχει καποια κυκλοφορια
Παράθεση:
5) Το νερο μου εχει γινει πολυ θολο, αν και πριν βαλω την αμμο την επλυνα σχολαστικα με ζεστο νερο. Θα φτιαξει και πως;
|
με το φιλτρο
Παράθεση:
6) Χρειαζεται να κανω αλλαγες νερου; Ποσο και καθε ποτε;
|
κανε κανονικα καθε βδομαδα για να προσθετονται τα απαραιτητα ιχνοστοιχεια.
Βεβαια οσο δε ξεκινας στρωσιμο τα φυτα θα πασχουν απο ελειψη no3
Παράθεση:
7) Μπορω να προμηθευτω κατι που να βοηθησει τα φυτα αλλα να ειναι και ασφαλες για αργοτερα που θα μπουν τα ψαρια;
|
λιπασματακι γενικης χρησης οπως το seachem flurish και αν θες καλη αναπτυξη co2, αυτο βεβαια εξαρταται για τι νερο πας... αν πχ πας για πολυ χαμηλες σκληροτητες και ph καλυτερα να το αποφυγεις. Αν πας για μετριες εως υψηλες σκληροτητες βαλε (προαιρετικα φυσικα, δε λεω οτι ειναι το πιο απαραιτητο κομματι)
Παράθεση:
Τελος, θα αντεξουν τα φυτακια κατα το στρωσιμο με αμμωνια;
|
Ναι, αν και δεν ξερω τι παιζει με τα φυτα του ΙΚΕΑ. αν ειναι τα γνωστα υδροβια φυτα που ξερουμε οχι μονο αντεχουν αλλα αναπτυσονται και πολυ καλα.
Τωρα αν ειναι τιποτα υδροφιλα που δεν κανουν για ενυδρειο δεν γνωριζω. (ισως τις πρωτες 3-4 μερες θα παρουν λιγο τα κατω τους, αλλα δεν ειναι προβλημα, αντισταθμιζεται μετα οταν αρχιζουν και αναπτυσονται παρα πολυ καλα)