Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές
Εχω στα χερια μου ενα eheim 2028 αδειο απο χημικα. Διαβασα -σχεδον- ολη τη βιβλιογραφια και τα sticky αλλα δεν εχω κατανοησει καποια πραγματα στο θεμα φιλτρανσης.
Για στρωσιμο θα..... κραταω τη θερμοκρασια στους 32 μεχρι να ολοκληρωθει το στρωσιμο.
Παμε στα υλικα τωρα. Με τι να το γεμισω το φιλτρο? Μακαρονι? Σφουγγαρι? Yαλοβαμβακας? Ανθρακας? Αντιφωσφορος? Substrate pro? Τι να βαλω? (τον ανθρακα μετα το στρωσιμο ε?).
Πιστευω τα 1000lt/h του φιλτρου φτανουν? η θελω και εναν κυκλοφορητη? Αν ναι ποσα λιτρα?
|
Η καλυτερη θερμοκρασια νιτροποιησης ειναι 30C. Πιο πανω αρχιζει και πεφτει αποτομα η αναπτυξη της βιολογιας.
Παραγραφος 3
Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν
Για τα eheim γενικα η καλυτερη τοποθετηση υλικων ειναι η μαμισια
Αν δεν εχεις τα μαμισια υλικα (που δινονται πακετο με το φιλτρο) και 8ες να κανεις οικονομια, μπορεις να βακεις κατω κατω μια φετα χοντροτρυπο σφουγγαρι, να γεμισεις το υπολοιπο με ελαφροπετρα απο πρακτικερ (6-12mm διαμετρος, 2 ευρω τα 12 λιτρα) και πανω πανω λιγο αραιο ξασμενο filterwool.
Ανθρακα αν βαλεις, βαλε απο την αρχη με το γεμισμα και κρατα το τουλαχιστον 4-5 μερες (ενα μηνα εχει συνηθως διαρκεια, μετα πεταμα).
Μερικα δεδομενα στη φιτρανση κατα την αποψη μου:
1. Η καταλληλοτα ενος φιλτρου δεν εξαρταται μονο απο την ροη της αντλιας του.
α. Η
πραγματικη ροη, αν ειναι 0.5-2 φορες τα λιτρα του ενυδρειου, μπορει να φιλτραρει βιολογικα το νερο. Η 1050 λ/ω ονομαστικη ροη (περιπου 700 πραγματικη σε νορμαλ συνθηκες, υψος ενυδρειου, συντηρηση κλπ) του 2028, μπορει να καλυψει το ενυδρειο.
β . Η επαρκης δυνατοτητα φιλοξενιας βακτηριακων αποικιων για την καλυψη των ρυπων της
εκαστοτε ιχθυοφορτωσης, εξαρταται απο την
ποσοτητα και ποιοτητα των υλικων οπως και απο τη συντηρηση τους.
2. Η καλη κυκλοφορια του νερου μεσα στο ενυδρειου δεν ειναι δουλεια αποκλειστικα του φιλτρου. Γινεται και με wave pumps.
Σε ενα 500αρι ενυδρειο (400 νερο) εχω 2 wave pumps χ 3000/λ το καθενα, ενω το φιλτρο μου εχει 1700 λ/ω ονομαστικη ροη (1200 περιπου πραγματικη).
3. H καλυτερη προταση ειναι η φιλτραση να ειναι μοιρασμενη σε δυο φιλτρα βσικα για ασφαλεια (σε περιπτωση βλαβης του ενος) αλλα και επαρκεια σε ροη (αρκει να ειναι σωστα κατευθυνομενη για να αεριζεται και ο βυθος) αλλα και μεγαλυτερη ποσοτητα υλικων.
Σε αντιθετη περιπτωση (με ενα φιλτρο οπως εγω), η αποθηκευση ενος οικονομικου μεγαλου φιλτρου (με αλλα λογια κινα) χωρις υλικα, ειναι απαραιτητη για ωρα αναγκης.
Δεν το βαζουμε σε λειρουργεια γιατι εχει μεγαλη ηλεκτρικκη καταναλωση, και δεν του αγοραζουμε και υλικα, γιατι στην περιπτωση βλαβης θα βγαλουμε τα υλικα απο το φιλτρο του ενυδρειου και θα τα βαουμε σε αυτο.