Οκ, προσωπικα ασχετα με τα περισσοτερα που γραφονται για το μονομαχο προτεινω max το 6.8 (οτιδηποτε πανω απο 7 ειναι απαγορευτικα υψηλο και φυσικα για το 8 δε συζηταμε καν, για μονομαχους μιλαμε οχι για αφρικανες), Στη φυση ετσι κι αλλιως τους βρισκεις σε νερα με πολυ χαμηλο ph. (μεσο ορο 6 και min κατω απο 5) οποτε σαν ιδανικο (χρυση τομη) βλεπω ενα 6.6 - 6.7 το οποιο θα κρατιεται απολυτα σταθερο (αρα απαγοευονται τα co2) με gh 5-6 και θερμοκρασια καρφωμενη στους 27 - 27.5
Σε λιγο χαμηλοτερες συνθηκες εχω κρατησει μονομαχο 4 χρονια (+ οσο ηταν οταν το αγορασα) χωρις καμια ασθενεια και κανενα προβλημα, και σε τετοιες συνθηκες κραταω τους μονομαχους μου.
Για συγκατοικους φυσικα και δεν εννωουσα ζωοτοκα, υπαρχει τεραστια διαφορα συνθηκων. Για ψαρακια μαλακου νερου μιλουσα φυσικα ή για την περιπτωση μονομαχοενυδρειου με ενα αρσενικο και 4+ θυλικα (εδω βεβαια εχουμε πολυ περισσοτερη δουλεια ωστε το ενυδρειο να μοιαζει καπως με φυσικο λαβυρινθο φτιαγμενο απο φυτα ωστε οταν ο μαγκας θελει να μη βλεπει αλλον του ειδους του να εχει μια εναλλακτικη γωνια για να "κρυφτει")
Γενικα αυτο που εχω παρατηρησει κι εγω ειναι πως ο χαρακτηρας του δεν ειναι τοοοοσο αιμοβορικος οσο λεει ο μυθος αν του δωσουμε ενα σωστο ενυδρειο με τα καταλληλα λιτρα και τις σωστες συνθηκες, αλλα μεχρι να βγαλουμε πραγματικα ασφαλη συμπερασματα (πχ να επαναληφθει 100 φορες και να εχει και τις 100 επιτυχια) καλο ειναι να μην γινονται τετοιες δοκιμες απο αρχαριους.
Οι Ασιατες που προφανως διεδωσαν το μυθο των μικρων ενυδρειων και των αιμοβορων ψαριων, φυσικα "καλα" κανουν και τους κρατανε μεσα σε τασακια αγφου τους θελουν για μαχες και στοιχηματα (το ιδιο κανουν με τους κοκορες των κοκορομαχιων για να τους εχουν παντα αγριους, τους βαζουν σε πολυ μικρα κουτια δεμενους και μερικες μερες πριν την κοκορομαχια τους στερουν εντελως και το φως οποτε με τους ελευθερωνουν το μονο που θελουν ειναι να σκοτωσουν)
Απο την αλλη δε θελω να περασει η αποψη πως προκειται για το πιο "αθωο" ψαρακι, δε χωνευει τα αρσενικα του ειδους του με τιποτα και γι αυτο και στη φυση οταν τυχει -τυχαινει μερικες φορες- δυο περιοχες αρσενικων μονομαχων να αλληλοκαλυπτονται η κινηση τους ειναι κανονικα σχεδιασμενη ωστε να μη βλεπει ο ενας τον αλλο.
Επισεις επειδη προκειται για ψαρι που ζει σε ορυζωνες και βαλτους επιβαλεται να φτιαξουμε ενυδρειο με παρα πολυ χαμηλη ροη νερου και μηδαμινη αναταραξη (που συνεπαγεται με ελαχιστο ελευθερο οξυγονο, ενας ακομα περιορισμος στην επιλογη συγκατοικων)
Απο τη στιγμη που ετσι κι αλλιως εχετε οσμωση για το ποσιμο νομιζω οτι μπορειτε ανετα να προχωρησετε σε μαλακο νερο (με λιγη επεξεργασια με τυρφη και εμπλουτισμο με φυλλα catapa η κατι αντιστοιχο θα εχετε ενα υγειεστατο νερακι για μονομαχους, οχι ομως για τα ζωοτοκα που εχετε τωρα)
Πριν απο οτιδηποτε βεβαια πρεπει να ξερουμε τις πραγματικες συνθηκες του νερου σας γιατι μεχρι τωρα μιλαμε με υποθεσεις
|