Να προτείνω κι εγώ έναν "μπακάλικο", σχετικά ακριβή, πανεύκολο και ανέξοδο τρόπο καλιμπραρίσματος των θερμομέτρων?
Χρησιμοποιώ ένα κανονικό θερμόμετρο εξωτερικού χώρου και ένα ιατρικό υδραργυρικό. Βάζω μια κατσαρόλα με πολύ νερό στο μάτι της κουζίνας και προσπαθώ σιγά σιγά να σταθεροποιήσω τη θερμοκρασία, παίζοντας με της ρυθμίσεις του διακόπτη του ματιού. Όταν το θερμόμετρο σταθεροποιηθεί σε μια θερμοκρασία που μπορεί να δείξει το ιατρικό θερμόμετρο τα αλλάζω μεταξύ τους, και το αφήνω να πιάσει τη θερμοκρασία.
Η λογική είναι ότι το ιατρικό θερμόμετρο δεν μπορεί να έχει απόκλιση πάνω από π.χ. 0,2 βαθμούς Κελσίου. Όσο και απλοϊκό να είναι πρέπει να έχει μια ακρίβεια γιατί μιλάμε για κρίσιμη μέτρηση. (Κατά τη λογική μου)
Έπειτα βυθίζοντας στην κατσαρόλα τον σένσορα καλιμπράρω τον controller, ή ένα θερμόμετρο διαπιστώνω αν και πόσο χάνει, ώστε να υπολογίζω μελλοντικά.
Παρακολουθώ για κάποια ώρα όταν σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία, γιατί και το μάτι της κουζίνας έχει θερμοστάτη και ανοιγοκλείνει. Επίσης βάζω πολύ νερό στην κατσαρόλα για να μην αλλάζει εύκολα η θερμοκρασία.
|