Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #208  
Παλιά 24-06-12, 11:21
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Υποστρωμα λιπανσης μη παρεις, αυτο ειναι για δυσκολα φυτα, και μπορει να σε δυσκολεψει χωρις λογο με τα θρεπτικα που αφηνει.
Ασε που ξεθυμαινει σε μερικους μηνες και θελεις ξεστησιμο και καινουριο.
Βαλε μικρο υψος βυθυ (2 εκ) ετσι για ομροφια πιο πολυ, και βαλε φυτα που δεν θελουν φυτεμα οπως αυτα που σου λεει ο Γιωργος απο πανω και θα εισαι σουπερ.
Αν θελεις φυτευτα ευκολα φυτα, θα πρεπει να βαλεις πιο μεγαλο υψος στο βυθο για να κρατανε τις ριζες των φυτων μεσα.
Απο το χαλικι βγαινουν πιο ευκολα και θελει ακομα πιο μεγαλο υψος (μινιμουμ 5-7 εκ). Η αμμος ειναι πιο σμιχτη και κραταει πιο ευκολα τις ριζες μεσα (μινιμουμ 3-5 εκ).

Για το βυθο πρεπει να εχεις υποψη σου οτι, πρεπει να κρατιεται καθαρος απο σκουπιδι για να μη χωνεται μεσα το σκουπιδι και να εχει καλη κυκλοφορια νερου απο πανω του αλλα και ζωντανων που τον σκαβουν (πχ σαλιγκαρακια, corydoras κλπ) για την αποφυγη δημιουργιας ανεροβιων περιοχων (χωρις οξυγονο), οπου μεσα του σε συνδυασμο με σκουπιδι που εισχωρει, δημιουργουνται αερια τοξικα (πχ υδροθειο - χαρακτηριστικο του ειναι η εμφανιση φυσαλλιδων απο βγαινουν απο το βυθο και μυριζουν κλουβιο αυγο).
Αν σκασει φυσαλιδα μεγαλη και απο πανω τυχαινει να περναει κανενα ψαρι μπορει να το δεις μετα απο 2-3 μερες να πεθαινει. Αν υπαρχει μαζικη απελευθερωση αεριων μπορει να ερθει "τουμπα" ολο το ενυδρειο.
Εχωντας μικρο υψος (κατω απο 3 εκ) βυθου αυτα τα αποφευγουμε ευκολα. Αλλιως πρεπει να ειναι πολυ μεγαλο (πανω απο 17 εκ) για να μην μπορουν να βγουν αποτομα εξω τα αερια.
Η ενδιαμεση κατασταση θελει προσοχη. Οπως ειπαμε, καλη κυκλοφορια στο βυθο, ή σκουπα βυθου (χωρις να το να ανακατευουμε και περνωντας μονο τα σκουπιδια).
Πολυ σημαντικο ειναι οτι μεγαλο μερος της βιολογιας του ενυδρειου φιλοξενειται στο βυθο.
Αρκετοι υποστηριζουν οτι πρεπει απο ενα σημειο και μετα το ενυδρειο με επικινδυνο (βρωμικο) βυθο να ξεστηνεται και να στηνεται εξαρχης και οτι εκει οφειλέται συνηθως το old tank syndrome (οπως και το βρωμικο φιλτρο - για το ιδιο λογο: συσσωρευση σκουπιδιου που καποια στιγμη εμποδιζει τελειως την λειτουργια της βιολογιας)
-------------------------
Συνοπτικα.
Η συντηρηση του φιλτρου και του βυθου, πρεπει να ειναι τετοια που να κρατιουνται καθαρα απο σκουπιδι, χωρις κατα τον καθαρισμο, μαζι με το σκουπιδι, να πεταμε και τη βιολογια ή τουλαχιστον οχι τοσο πολυ ποσοτητα που δεν μπορει να επανελθει γρηγορα (τα νιτροποιητικα βακτηρια μπορουν σε ιδανικες συνθηκες να διπλασιαζουν το πληθυσμο τους σε 15-25 ωρες)
Χρειαζεται λοιπον μια ισορροπια και στη συντηρηση, αναλογα το ενυδρειο και τα φιλτρα του καθενος.
Μια καλη στρατηγικη ειναι να εχουμε καλη μηχανικη φιλτρανση πριν το βιολογικο υλικο, την οποια (μηχανικη) θα καθαριζουμε σχολιαστικα, ετσι ωστε να κραταει καθαρο το βιολογικο υλικο που φιλοξενει την περισσοτερη βιολογια και το οποιο θα καθαριζουμε πιο αραια και πιο ελαφρα με νερο ενυδρειου. Ωστοσο κι αυτο, κατα μεγαλα χρονικα διαστηματα (αναλογα, απο 6 -24 μηνες) μπορουμε να ανανεωνουμε μερος του (πχ το 1/3) ειτε με αντικατασταση με καινουριο, ειτε με σχολαστικο καθαρισμο (καφτο νερο, βρασιμο, απολυμανση κλπ)
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 24-06-12 στις 11:21 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01726 seconds with 10 queries