Άλλο το Gh (λέγεται και μη-ανθρακική σκληρότητα,αφορά τα ιόντα ασβέστιου,μαγνήσιου και άλλων μεταλλικών στοιχείων που περιέχει το νερό),
άλλο το Kh (λέγεται και ανθρακική σκληρότητα ή προσωρινή σκληρότητα γιατί μπορεί να αφαιρεθεί βράζοντας το νερό, και αφορά ενώσεις ανθρακικών, διττανθρακικών,πυριτικών αλάτων,υδροξείδιου κλπ και εξουδετερώνει περισσότερο ή λιγότερο,ανάλογα πόσο ψηλό ή χαμηλό είναι, τα οξέα που παράγονται στο ενυδρείο).
Θα πρότεινα να μη ρίχνεις σόδες κλπ ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, αλλά να έχεις σταθερές ρουτίνες εβδομαδιαίων αλλαγών 30-40% νερού και θα δεις ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν εκεί που πρέπει.