Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #13  
Παλιά 30-05-12, 13:52
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από celebron Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλημερα σε ολους, θα ηθελα να ξαναφτιαξω το ενυδρειο μου μιας και το εγκατεληψα εντελως εδω και μερηκα χρονια δεν εχω ιδεα τι μου γινετε γιατι παλιοτερα μου το ειχανε στησει αλλοι και εγω ο ιδιος οπως αντιλαμβανομαι τωρα δεν εκανα καθολου σωστη χρηση με αποτελεσμα να μου πεθανουνε ολα τα ζωντανα!

Νεα αρχη λοιπον με μπολικη διαθεση και υπομονη θελω να μου προτεινετε πως να ξεκινησω!!!

1)Απο τα βασικα λοιπον και πριν μπω σε λεπτομεριες θελω να ξερετε οτι παλι εκανα ενα τρομερο λαθος και καθαρισα τον εξοπλισμο μου με οτι ποιο χημικο και οξυ βρηκα μπροστα μου! Ειναι ολα για πεταμα? Μπορω να κανω κατι? πχ αν τα αφησω εξω για αρκετο διαστημα θα μπορω να συνεχισω?

2)Αφου μπορεσω να συνεχισω απο το λαθος μου ποιο πανω θελω να μου πειτε πως να ξεκηνισω ενα νεο οικονομικο και χωρις μεγαλες απαιτησεις στησιμο μιας και δεν παω για κατι το πολυ εξειδικευμενο!
Οι διαστασεις του ενυδρειου μου ειναι 32 πλατος 80 μηκος και 50 υψος!
Θελω να ειναι γλυκου νερου χωρις φυτα με τροπικα ανθεκτικα ψαρια που θα μου προτεινετε εσεις !
Μια χαρα εισαι.
Τιποτα δεν παει χαμενο.
Oσα εχεις, εκτος απο καταλληλα, ειναι και καλης ποιοτητας (eheim jagger)
Αρκει οι κολλησεις (σιλικονες) στο ενυδρειο να μην εχουν ξεραθει με τον καιρο απο την αχρησια και εχουν παθε καμια ζημια.
Οταν τελειωσεις με τον καθαρισμο του, κανε του τεστ αντοχης, γεμιζωντας σε εξωτερικο χωρο με νερο κι αφηνωντας το 2-3 μερες να δεις πως παει.

Τα αλατα καθαριζουν με ξυδι (ασπρο καλυτερα).
Αν μουλιασει πανω στα αλατα θα ειναι πιο ευκολη η αφαιρεση τους.
Πχ τον εξοπλισμου που χωραει μεσα σε κουβα, δοχειο κλπ, μπορεις να τον βαλεις μεσα με ξυδιισα να καλυπτεται, για μια μερα και την αλλη καθαριζεις.

Απολυμανση του εξοπλισμου, μπορεις να τον κανεις με διαλυμα νερου 95%, και απλης πρασινης χλωρινης 5% (οχι συμπλυκνωμενης και χωρις αρωματα).
Μετα θελεις καλο ξεπλυμα μεχρι να μην μυριζει στη μυτη καθολου η χλωρινη, και για σιγουρια αν θες βαζεις και αντιχλωριο 5πλη δοση.
Παρακατω θα γραψω τις αναλυτικες οδηγιες.
(σωληνες θα ελεγα να παρεις καινουριους γιατι εκτος απο μανουρα θα εχουν ξεραθει).

Αντιχλωριο οικονομικο και δυνατο (5ml στα 200 λιτρα) παρε το seachem prime.
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=551
(Θα βαζεις και στο νερο του ενυδρειου φυσικα, στο αρχικο γεμισμα θα βαλεις στο ενυδρειο, για ολα τα λιτρα του ενυδρειου, και μετα σε καθε εβδομαδιαια 30% αλλαγη νερου, θα βαζεις στο δοχειο που προετομαζεις το νερο, δοση για τα λιτρα του της αλλαγης).


Φυτα ευκολα που δεν θελουν τιποτα εκτος απο το να ειναι μεσα στο νερο, μπορεις να βαλεις ανετα.
Μερικα δεν θελουν ουτε καν φυτεμα.
Απλα τα δενεις πανω σε διακοσμητικα με πετονια.
Επελεξε απο τα παρακατω οτι γραφει "απαιτησεις" μικρες ή ελαχιστες.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46411
Μπορεις εκτος απο τα καταστηματα, να βρεις και στις αγγελιες απο δωρεαν κλαδεματα και απο ebay.
http://stores.ebay.co.uk/AquaticMagi...=p4634.c0.m322

Πριν ξεκινησεις το στησιμο ξεκινα το διαβασμα των υπομνηματων (sticky) στην κατηγορια αρχαριων και θα αποφυγεις πολλα λαθη, χρηματα και κοπο.
http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34

Εδω ειναι και ολη η αρθογραφια αν εχεις καμια απορια
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52490
-------------------------
Παράθεση:
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τρία είναι τα κοινά απολυμαντικά μέσα που έχει στη διάθεσή του ο ενυδρειόφιλος για την επίτευξη πλήρους απολύμανσης ενός ενυδρείου, και του εξοπλισμού του, το οποίο λειτούργησε έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για το διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου (KMnO4) ή p.p. [αγοράζουμε το στερεό υπερμαγγανικό κάλιο, από κατάστημα χημικών, και το αναμιγνύουμε με νερό], για το πυκνό διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2) ή perhydrol 30% κ.β.[πωλείται έτοιμο στα φαρμακεία και στα καταστήματα χημικών], καθώς και για το αραιό διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (NaClO) [αγοράζουμε κοινή χλωρίνη χωρίς πρόσθετα αρωματικά και την αραιώνουμε με νερό, σε αναλογία 50ml χλωρίνη / 1 λίτρο νερού, παρασκευάζοντας έτσι ένα αραιό διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 5% κ.ο.].

Και τα τρία αυτά διαλύματα σκοτώνουν ένα ευρύτατο φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου, δηλαδή το αραιό διάλυμα χλωρίνης, θεωρείται ως το πιό ισχυρό - αποτελεσματικό "όπλο" μεταξύ των τριών, απέναντι στο ευρύ πλήθος παθογόνων που απαντώνται δυνητικά στα κλειστά ενυδρειακά συστήματα. Πρίν αναλύσω διεξοδικά τα στάδια απολύμανσης της γυάλας και του εξοπλισμού, με χρήση του διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου, θα ήθελα να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Και τα τρία αυτά απολυμαντικά διαλύματα είναι ισχυρά οξειδωτικά. Αυτό σημαίνει εκτός των άλλων ότι, παρουσία οργανικών ενώσεων, ένα σημαντικό ποσοστό του χρησιμοποιούμενου διαλύματος θα σπαταληθεί στο κάψιμο - οξείδωση των οργανικών, δηλαδή χάνεται ένα σημαντικό μέρος της απολυμαντικής δράσης του χρησιμοποιούμενου μέσου. Με απλά λόγια, οτιδήποτε είναι βρώμικο, όπως τζάμια, ξύλα, βυθός, σωληνώσεις, σφουγγάρια, βιολογικά υλικά, κ.λ.π., σημαίνει ότι περιέχει και οργανικές ενώσεις, οι οποίες θα οξειδωθούν - καούν από το απολυμαντικό διάλυμα που θα χρησιμοποιήσουμε, "αδυνατίζοντας" έτσι την απολυμαντική δράση του διαλύματος. Γιαυτό το λόγο, οτιδήποτε πρόκειται να απολυμάνουμε ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ να έχει καθαριστεί σχολαστικά, έτσι ώστε η απολυμαντική διαδικασία να λειτουργήσει "επί καθαρού εδάφους" και να αξιοποιηθεί το 100% της ισχύος της επί των παθογόνων που θα "συναντήσει".

Η διαδικασία που θα περιγράψω είναι χρονοβόρα και επίπονη, απαιτεί υπομονή και σχολαστικότητα, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε ένα νέο ενυδρειακό σύστημα με τις καλύτερες προϋποθέσεις, δηλαδή γυάλα και εξοπλισμό απαλλαγμένα πλήρως από παθογόνα προηγούμενων χρήσεων. Επειδή τα παθογόνα έχουν την τάση να "κρύβονται" σε σχισμές και μικροσκοπικές κοιλότητες, και επειδή η διαδικασία που θα περιγραφεί έχει ώς στόχο την ιδανική απολύμανση, αναγκάζομαι να εξαιρέσω το βυθό (άμμος ή χαλίκι οποιασδήποτε κοκκομετρίας), τα σφουγγάρια εσωτερικών ή εξωτερικών φίλτρων, τα ενυδρειακά βαμβάκια και όλα τα υλικά χημικής φίλτρανσης (ενεργός άνθρακας, πάσης φύσεως ρητίνες, κ.λ.π.). Δυστυχώς, όλα αυτά ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ, κι έτσι πρέπει να μην ξαναχρησιμοποιηθούν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά 3 πολύ καλούς φίλους. Το φαρμακοποιό και διακεκριμένο χομπίστα Γιώργο Ρεκλό, τον ιατρό μικροβιολόγο - βιοπαθολόγο και δισκά Βασίλη Νίκολας και το φαρμακοποιό Μιχάλη Μάνεση, για τις ατελείωτες συζητήσεις που κάναμε επί του θέματος "ΕΝΥΔΡΕΙΟ - ΠΑΘΟΓΟΝΑ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ".
Παράθεση:
ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ

1ο στάδιο
Αφαιρούμε από το ενυδρείο τα πάντα (φίλτρα, σωληνώσεις, ξύλα, θερμαντήρες, διακόσμηση, βυθό, ...).

2ο στάδιο
Καθαρίζουμε πολύ καλά με καθαρό σφουγγάρι και νερό, όλες τις εσωτερικές επιφάνειες της γυάλας, επιμένοντας ιδιαίτερα στις εσωτερικές ακμές και στο επάνω "χείλος" του ενυδρείου. Άν υπάρχουν αποθέσεις αλάτων, χρησιμοποιούμε σκέτο ξύδι ή κάποιο υγρό acid buffer. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο καθαρισμός, θα πρέπει το ενυδρείο να μοιάζει σαν καινούργιο.

3ο στάδιο
Καθαρίζουμε εσωτερικά τις σωληνώσεις των φίλτρων με χρήση μισινέζας, τους κάδους και τα καπάκια των φίλτρων με σφουγγάρι και νερό, τα βιολογικά υλικά τα ξεπλένουμε πολλές φορές με νερό βρύσης μέχρι να μην υπάρχει ορατή βρωμιά. Τα ίδια κάνουμε για αερόπετρες, σωληνάκια αεραντλίας, ηλεκτρόδια, ξύλα, πέτρες, κυκλοφορητές, θερμαντήρες, και διακόσμηση πάσης φύσεως.

4ο στάδιο
Ξανατοποθετούμε τα πάντα στο ενυδρείο, το "στήνουμε" δηλαδή όπως ακριβώς πρόκειται να λειτουργήσει στο μέλλον. Στα φίλτρα, εσωτερικά ή εξωτερικά, δεν τοποθετούμε σφουγγάρια, βαμβάκια και υλικά χημικής φίλτρανσης, τα γεμίζουμε μόνο με το καθαρισμένο βιολογικό υλικό.

5ο στάδιο
Γεμίζουμε με νερό βρύσης το ενυδρείο και θέτουμε σε λειτουργία τα φίλτρα, τις αεραντλίες και τους κυκλοφορητές. Ρίχνουμε χλωρίνη στο νερό με αναλογία 50 ml χλωρίνης / 1 λίτρο νερού. Αφήνουμε το ενυδρείο να λειτουργήσει για 30 λεπτά ακριβώς. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το αραιό διάλυμα χλωρίνης 5% που έχουμε παρασκευάσει, θα απολυμάνει τα πάντα σκοτώνοντας όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ : Ο χώρος που βρίσκεται το ενυδρείο, στο οποίο θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη απολυμαντική διαδικασία, πρέπει να είναι πολύ καλά αεριζόμενος. Παράθυρα και πόρτες πρέπει να είναι ανοιχτά και ιδανικά θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας ισχυρός ανεμιστήρας ο οποίος θα λειτουργεί φουλ στοχεύοντας το ανοιχτό επάνω μέρος του ενυδρείου. Επειδή για 30 λεπτά θα απελευθερώνεται αέριο υποχλωριώδες οξύ στο χώρο, καλό θα ήταν να μη βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο χώρο, δεδομένου ότι οι αναθυμιάσεις αυτές είναι ερεθιστικές και ημιτοξικές για το αναπνευστικό μας σύστημα.

6ο στάδιο
Με μία ισχυρή αντλία και μακρύ σωλήνα, αδειάζουμε όλο το νερό του ενυδρείου στην κοντινότερη αποχέτευση. Όσο πιο γρήγορα αδειάσει το ενυδρείο, τόσο καλύτερα. Η απολύμανση της γυάλας και του εξοπλισμού έχει επιτευχθεί.

7ο στάδιο
Ξαναγεμίζουμε το ενυδρείο με νερό βρύσης, προσθέτουμε την 10πλάσια δόση ενός οικονομικού αποχλωριωτικού και θέτουμε σε λειτουργία τα φίλτρα, τις αεραντλίες και τους κυκλοφορητές. Αφήνουμε το ενυδρείο να λειτουργήσει για 30 λεπτά ακριβώς και μετά αδειάζουμε όλο το νερό.

8ο στάδιο
Ενυδρείο και εξοπλισμός είναι έτοιμα για ένα ιδανικό νέο ξεκίνημα. Κατ΄εξαίρεση, το βιολογικό υλικό επιπρόσθετα, πρέπει να βραστεί για 30 λεπτά σε μία καθαρή κατσαρόλα. Έτσι θα έχουμε ένα πραγματικά καινούργιο βιολογικό υλικό με ανοιχτούς πόρους , διαθέσιμους για αποίκιση αεροβίων βακτηρίων, αφού θα έχει υποστεί τόσο τη διαδικασία της απολύμανσης με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου όσο και τη διαδικασία του βρασμού. Κάποια ξύλα αποχρωματίζονται έντονα με τη συγκεκριμένη απολυμαντική διαδικασία. Όποιος θέλει να αποφύγει αυτή την παρενέργεια, μπορεί να τα "απολυμάνει" με βρασμό ή να μην ξαναχρησιμοποιήσει τα παλιά ξύλα.




4ο,5ο,6ο,7ο στάδιο εναλλακτικά :


Σε μία μικρή λεκάνη βάζουμε 2 λίτρα νερό βρύσης και 100 ml χλωρίνη. Με ένα σφουγγάρι και φορώντας γάντια, καθαρίζουμε εσωτερικά τη γυάλα επί 30 λεπτά. Συνεχώς βρέχουμε τις εσωτερικές επιφάνειες με το σφουγγάρι και το απολυμαντικό διάλυμα. Επιμένουμε ιδιαίτερα στις εσωτερικές ακμές και στο επάνω "χείλος" του ενυδρείου. Αφαιρούμε με το σφουγγάρι το απολυμαντικό διάλυμα από τη γυάλα. Με νέο σφουγγάρι και καθαρό νερό βρύσης κάνουμε τα ίδια επί 10 λεπτά. Αφαιρούμε το νερό. Με νέο σφουγγάρι, λίγο νερό βρύσης και αρκετό αποχλωριωτικό κάνουμε τα ίδια επί 10λεπτά. Αφαιρούμε το νερό και στεγνώνουμε τη γυάλα με καθαρό πανί. Με αυτό το τρόπο απολυμαίνουμε επίσης τα καπάκια αλλά και το φωτιστικό σώμα του ενυδρείου. Η απολύμανση του ενυδρείου επιτεύχθηκε.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο κουβά με νερό βρύσης και χλωρίνη (50 ml χλωρίνη / 1 λίτρο νερού) και τον τοποθετούμε σε υπερυψωμένο σημείο (π.χ. ένα τραπέζι). Κάτω από το επίπεδο αυτό τοποθετούμε το φίλτρο με το βιολογικό υλικό και συνδέουμε το φίλτρο με τον κουβά, δηλαδή ο κουβάς με το νερό παίζει το ρόλο του ενυδρείου. Θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο για 30 λεπτά. Μέσα στον κουβά μπορούμε να τοποθετήσουμε και οτιδήποτε άλλο θέλουμε να απολυμάνουμε, αρκεί να χωράει. Μετά τα 30 λεπτά, αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε νέο νερό βρύσης και τη 10πλάσια δόση ενός οικονομικού αποχλωριωτικού. Αφήνουμε το φίλτρο να λειτουργήσει για άλλα 30 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό. Φίλτρο, βιολογικό υλικό και οτιδήποτε υπήρχε εντελώς βυθισμένο μέσα στον κουβά, έχει απολυμανθεί πλήρως.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Μετά το ξεκίνημα του νέου ενυδρείου, που έχει υποστεί την παραπάνω επίπονη και σχολαστική απολυμαντική διαδικασία, οφείλουμε να προσέχουμε για οτιδήποτε νέο πρόκειται να τοποθετήσουμε μέσα στο ενυδρείο, καθώς και για την καθαριότητα των χεριών μας, τα οποία αναγκαζόμαστε να βουτάμε συχνά. Καλό θα ήταν να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά με κάποιο φαρμακευτικό σαπούνι που παρουσιάζει αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες, όπως το Betadine surgical scrub ή το Ampitasol. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να διαρκεί περίπου 1 λεπτό και μετά χρειάζεται πολύ καλό ξέπλυμα των χεριών αλλά και στέγνωμα με καθαρή φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα.

2. Για το διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου (P.P.), η απολυμαντική αναλογία είναι 2g KMnO4 / 1 λίτρο νερού και απαιτείται χρονικό διάστημα 20 λεπτών. Για όποιον δεν έχει ζυγό ακριβείας, τα 2g υπερμαγγανικού καλίου είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Επειδή το συγκεκριμένο διάλυμα το παρασκευάζουμε μόνοι μας, χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά τη διάλυση του στερεού υπερμαγγανικού καλίου στο νερό. Πρέπει να γίνει αργή και σχολαστική ανάδευση έτσι ώστε να μην παραμείνουν αδιάλυτοι κρύσταλλοι.

3. Για το perhydrol 30% κ.β., η απολυμαντική αναλογία είναι 1 λίτρο perhydrol / 360 λίτρα νερού και απαιτείται χρονικό διάστημα 24 ωρών.

4. Και τα 3 αυτά απολυμαντικά διαλύματα είναι καυστικά και ερεθιστικά. Απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά τη χρήση τους, συγκεκριμένα πρέπει να φοράμε γάντια, προστατευτικά γυαλιά και φόρμα εργασίας.
πηγη http://www.greekdiscus.com/test2000/...E9%F3%EC%EF%FD
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 30-05-12 στις 13:52 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,04304 seconds with 10 queries