Να σου ξεκαθαρίσω ότι η ροή μέσα στον κάδο είναι από τον σωλήνα εισόδου, στον εσωτερικό σωλήνα που περνάει ανάμεσα από τα φίλτρα και από κει, μέσα από τα υλικά, από κάτω προς τα πάνω, μέσα από την αντλία και έξω στον σωλήνα επιστροφής. Όχι τίποτα άλλο γιατί και εγώ που δεν είχα ξαναδεί εξωτερικό φίλτρο, μπερδεύτηκα λίγο στην αρχή...
Οι πλαστικές filter balls είναι διαφορετικές από τις κεραμικές. Οι πλαστικές μπαίνουν πρώτες στην ροή για να κρατήσουν φύλλα, κοτσανάκια, χοντρές ακαθαρσίες, να μην πάνε στο μακαρόνι και το στομώνουν εύκολα.
Ακολουθεί το μακαρόνι που κρατάει μικρότερες ακαθαρσίες και διασκορπίζει το νερό ώστε να περνάει από όλο το εμβαδό των παραπέρα φίλτρων.
Επόμενο είναι 2 κάδοι γεμάτοι 3 φέτες χοντρό σφουγγάρι ο πρώτος και 2 χοντρό και 1 ψιλό ο επόμενος. Εδώ, αν δεις ότι έχεις πρόβλημα με την βιολογική αποικία (αν και μιλάμε για 3 λίτρα σφουγγάρι), μπορείς να τοποθετήσεις στον πάνω κάδο μόνο το λεπτό σφουγγάρι και από πάνω να γεμίσεις με κεραμικές βιόμπαλες. Η JBL έχει ένα τύπο, τις Micromec που έχουν 1500 m2/lt επιφάνεια αποίκησης, μην πας καρφί για τις "γνωστές" Substrat με τα 450. Επίσης θα μπορούσες να βάλεις και carbon ή τύρφη, αλλά σε κανονικές συνθήκες δεν θεωρείται απαραίτητη η χρήση τους.
Ο υαλοβάμβακας τοποθετείται τέλος από πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, με σκοπό να συγκρατήσει τα πλέον λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια που ξεφύγανε από τα άλλα φίλτρα. Αν έμπεινε πρώτος θα μάζευε όλα τα σκουπίδια και θα βούλωνε σε 2 μέρες.
__________________
81 lt

8 tiger barbs - 1 anchistrus - 3 ottos - 15 caridina japonica
JBL Cristalprofi 250 external filter - DIY CO2, 3 x 15W Sylvania Gro-lux
Το χαλίκι επειδή το ματιάσατε, πλέον μαύρισε από το κακό του...
|