Εβαλες πολυ prime.
5πλη δοση για 0.3ppm NO2 ???
Σκεψου και υπολογισε οτι η κανονικη δοση αποτοξικοποιει 1ppm αμμωνια που ειναι πολυ πιο τοξικη απο τα νιτρωδη.
Η 5πλη δοση ειναι το οριο που μπορουμε να βαλουμε.
Αν ειχες πχ 4ppm ΝΟ2, ποσο prime θα εβαζες?
Κανονικη δοση τωρα, εφτανε.
ΟΚ δεν εγινε καποιο κακο, αλλα δεν χρειαζεται να φτανουμε στα ορια χωρις λογο.
Διαβασε στο κατω μερος
της σελιδας.
Use 1 capful (5 mL) for each 200 L (50 gallons*) of new water. This removes approximately
1 mg/L ammonia .... To detoxify nitrite in an emergency,
up to 5 times normal dose may be used.
Συμφωνω γενικα με exelix για τα μαυρα στιγματα.
Τα μαυρα στιγματα στα χρυσοψαρα, μπορουν να οφειλονται σε προηγουμενα χημικα εγκαυματα (αμμωνια).
Αν εξαφανιζονται σταδιακα ειναι πολυ ενθαρρυντικο και καλο δειγμα αναρρωσης.
Η μη εμφανης ωστοσο καταστροφη, εστω και μερικη, των εσωτερικων οργανων ειναι μη αναστρεψιμη.
Αυτο θα φανει στην πορεια, συνηθως επηρεαζοντας την ποιοτητα ζωης με ασθενειες (με συμπτωματα οπως dropsy, pop eye κλπ, που οφειλονται συνηθως σε νεφρικη ανεπαρκεια) και επηρεαζοντας και το προσδοκιμο ζωης, (μη περινενουμε δλδ ενα ψαρι που υπεστη τοξικη δηλητηριαση και εγκαυματα απο αμμωνια να ζησει για πολυ ή να φτασει τα πεντε, δεκα, εικοσι, εως σαραντα ετη που εχουν καταγραφει σε χρυσοψαρο).
Αν τα ψαρια δεν υπεστησαν χημικο ευγκαυμα, τοτε τα μαυρα στιγματα, σπανιως αλλα πιθανως οφειλονται σε πολυξενικο εξωπαρασιτο (Uvulifer ambloplitis) το οποιο δεν επηρεαζει τα ψαρια, αφου το ψαρι απλα μεταφερει το παρασιτο που μενει αδρανες μεχρι να φτασει στην κοιλια καποιου πουλιου που θα φαει το ψαρι.
Γενικοτερα για το χασιμο του χρωματος (οχι μονο μαυρισμα), αυτο μπορει να οφειλεται συνηθως ειτε :
α) φυσικες αιτιες. Μερικα ψαρια οπως και τα χρυσοψαρα χανουν ή αλλαζουν χρωμα με τον καιρο, κατα τις αλλαγες του περιβαλλοντος και του φωτισμου αλλα και λογω γεννετικων ανωμαλιων απο τις επιλλεκτικες αναπαραγωγες. (πχ κογκολεζος απο μαυρος να γινεται σταδιακα ολος, πορτοκαλι)
β) σε κακη ποιοτητα νερου (NH3, NO2, NO3),
γ) σε στρες που μειωνει το ανοσοποιητικο και μπορει να προερχεται απο i) τρομο (πχ επιθετικοι συγκατοικοι, κυνηγι με αποχη, αποτομοι θορυβοι, δονησεις ή κινησεις εξω απο το ενυδρειο, κλπ), ii) απο ωσμωτικο ή θερμικο σοκ σε αποτομη αλλαγη παραμετρων νερου pH GH θερμοκρασια (πχ κατα την αλλαγη νερου ή κατα τη μεταφορα και προσαρμογη σε νεο περιβαλλον), ιιι) λαθος παραμετροι νερου (pH GH θερμοκρασια), iv) μεγαλη ιχθυοφορτωση/συνωστισμο.
δ) βακτηριακη ασθενεια (το ψαρι μπορει να χανει το χρωμα του, οταν προσπαθει να αντιμετωπισει μια ασθενεια. Κανουμε διασταυρωση διαγνωσης και με εμφανιση αλλων συμτωματων οπως ληθαργος, απωλεια ορεξης...)
ε) Costia (παρασιτο του δερματος του ψαριου που μπορει να επιφερει χασιμο χρωματος εκτος απο τις επιπλοκες στη βλεννη του ψαριου. Παρατηρηση για αλλαγες στη βλεννη και παραλληλη εμφανιση συμπτωματων οπως τιναγμα και ξυσιμο.
στ) neon tetra disease (που δεν χτυπαει μονο neon), οφειλεται στο παρασιτο Pleistophora hyphessobryconis που επιτιθεται στο εντερο του ψαριου και σταδιακα και στους ιστους στο σωμα που χανει το χρωμα του.