Επειδη ξερω οτι εισαι μελετηρος και μια συντομη απαντηση δεν φτανει να σε καλυψει, σου δινω απευθειας μια πηγη με θυσαυρο πληροφοριων, να τις συνδυασεις με τη μελετη που κανεις για το βυθο.
Απλα να ξερεις οτι καθε φορα που θα τις διαβαζεις θα ανακαλυπτεις νεα "μυστικα" που δεν ειχες καταλαβει με την πρωτη αναγνωση.
1.
DENITRIFICATION
(Οπως και τα λινκ απο το αρθρο αυτο
Hydrogen Sulfide production in anaerobic De-Nitrification for Aquarium/Pond Nitrate Removal
και
Aquarium Nitrates; Lowering Nitrate Levels, How to Control
Σου επιστω την προσοχη καταρχας στα εξης:
This process can take place in an environment of very limited oxygen by anaerobic bacteria. This process is more common in Marine aquaria and takes place in fine #00 sand, live rock, or “aquarium mud”.
In freshwater aquariums this process often produces potentially dangerous Hydrogen Sulfide, but by maintaining an oxygen level above 1 ppm, this can be avoided. Plants roots are great for maintaining this balance of oxygen in the gravel for proper Nitrate removal by allowing very small amounts of oxygen into the substrate which promotes nitrogen reduction over sulfur reduction (which occurs in substrate with 0 oxygen).
2.
REDOX POTENTIAL (BALANCE) AS IT PERTAINS TO AQUARIUMS
Δυσκολο αλλα πολυ σημαντικο θεμα.
Σκεψου μονο ποσο, λεγωντας σου οτι με λαθος redox, μπορει να μετρας τελειες τιμες GH και τα ψαρια να μη λαμβανουν τιποτα χρησιμο, αφου τα ιοντα ασβεστιου ειναι οξειδωμενα.
Και να συμπληρωσω... οταν διαβαζεις κατι να σκεφτεσαι πιο μακρυα.
Πχ για τη σκουπα που αναφερει. Δεν θα πεις "αφου λεει σκουπα, θα κανω σκουπα", θα επικεντρωνεσαι στο σκοπο της καθε προτασης που γινεται.
Πχ λεει η σκουπα βοηθαει. Που? Για την απαραιτητη καθαριοτητα βυθου.
Σκεψου λοιπον οτι υπαρχουν και αλλες λυσεις για καθαριοτητα βυθου, αν δεν θελεις να κανεις σκουπα.

Σκεψου οτι η καθαριοτητα γινεται για την αποφυγη συγκεντρωσης mulm ή αλλιως detritus, (η μπιχλα η λεγομενη) που ειναι πηγη νιτρικων.
Σκεψου λοιπον οτι αυτη εκτος απο το βυθο μαζευεται και στο φιλτρο.
Τι κανεις?
Καθαριοτητα και στο βυθο (ή αποφυγη συσσωρευσης μπιχλας με καλη κυκλοφοριας στο βυθο που τη στελνει στο φιλτρο) και μετα καθαριοτητα στο φιλτρο οταν βρωμιζει και με τις εξτρα βρωμιες απο τους κυκλοφορητες.
Πλυσιμο των υλικων ακομα και των βιολογικων (μερους αυτου, οχι ολο μαζι) κατα περιοδους που βλεπεις και μαζευει πολυ detritus.
Παραλληλα δεν πανικοβαλεσαι οταν βλεπεις κατι που δεν περιμενες μεσα στο ενυδρειο, πχ σαλιγκαρακια στο βυθο, σκουληκακια (πχ detritus worms) κλπ, γιατι αυτα βοηθανε στη βιολογια του ενυδρειου αεριζοντας τον με την κινηση τους και καταναλωνοντας detritus.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ειναι η μαγικη λεξη.
Ολα χρειαζονται με μετρο.
Ουτε καθαρο σαν χειρουργειο το ενυδρειο, ουτε χαβουζα.
Ολα τα ζωντανα και φυτα που "γεννιουνται" (αναπτυσονται) μεσα στο χωρο του εχουν λογο υπαρξης και καποιοι λογοι τα ευνοουν να αναπτυχθουν
(πχ σκουληκακια βρισκουν detritus και "καθαριζουν". Δεν τα πειραζουμε. Ομως καποια στιγμη τα βλεπουμε να εχουν βγει απο το βυθο και να εχουν γεμισει το χωρο. Δεν βαζουμε φαρμακο να τα σκοτωσουμε, Ψαχνουμε την αιτια που οδηγησε σε υπαραναπτυξη και την διορθωνουμε. Αιτια, πολυ detritus. Καθαριζουμε.
Τετοια πραγματακια δλδ)
Εμεις λοιπον βοηθαμε μονο στην εξισορροπιση, καταρχας με το σωστο στησιμο του ενυδρειουυ και μετα με μικρες διορθωτικες κινησεις. (λεω μικρες γιατι αν πρεπει να ειμαστε αναγκασμανεοι να ειμαστε ολη μερα πανω απο το ενυδρειο με τεστακια, σκουπες βαλε βγαλε αλλαξε .... τοτε αποτυχαμε).
Η αποψη μου ειναι οτι ολα ειναι χρησιμα.
Δεν κυνηγας την ισορροπια μονο με χημικα, ουτε μονο με αλλαγες, ουτε μονο με καθαριοτητα ή "αδειο" ενυδρειο απο ψαρια.
Και αλλαγη θα κανεις οχι μονο για απονιτροποιηση αλλα και για εμπλουτισμο του νερου με νεα στοιχεια και επαναφορα του redox, και θα βοηθησεις με καποια ιχνοστοιχεια, και θα βαλεις/αφησεις στο ενυδρειο ζωντανα που χρησιμευουν και ας μην ειναι απο αυτα που σου αρεσουν (πχ σαλιγκαρια) και φυτα θα βαλεις ας μην ειναι βιοτοπικα (ξερα ενυδρεια) και οσα αντεξουν (και μαλιστα φυτα οπως ο ποθος, ο παπυρος το κερατοφυλλο, η Pistia, που ρουφανε νιτρικα) κλπ κλπ
ΥΓ Για τα νιτρικα σε αφρικανικα χωρις φυτα (συγκεκριμενα σε αυτα που ειναι φυτοφαγες οι αφρικανες) δεν εχεις υπολογισει κατι.
Ο λογος που δεν μπορεις να βαλεις φυτα, ειναι και ο λογος που δεν εχουν μεγαλη παραγωγη νιτρικων (αντιθετα με την αυξημενη παραγωγη νιτρικων σε ενυδρεια που μπορεις να βαλεις φυτα).
Χεχε σε μπερδεψα?

Απαντω. Στα ενυδρεια με φυτα, τα φυτα επιζουν γιατι τα ψαρια δεν τα τρωνε. Τι τρωνε? Πρωτεινη.
Η πρωτεινη δημιουργει πολλαπλασιους ρυπους (δλδ περισσοτερα νιτρικα στο τελος του κυκλου του αζωτου) απο τη φυτικη τροφη που καταναλωνουν οι φυτοφαγες αφρικανες
ΥΓ2 Ωστοσο μερικοι συνχομπιστες εχουν χρησιμοποιησει φιλτρο αμμου με καποια επιτυχια σε γλυκο νερο.