Θα έλεγα ότι δοχείο 100 λίτρων αρκεί, αφού θα προετοιμάζεις το 25% δηλαδή μια νορμάλ αλλαγή. Οποιαδήποτε ανλτία κάνει, αρκεί να ανεβάζει το νερό γύρω στο 1,5μ τουλάχιστον, όσο δηλαδή η υψομετρική διαφορά που έχεις. Καλό είναι να έχει ρυθμηση ροής, για μη βάζεις το νέο νερό πολύ απότομα και στρεσσάρεις έτσι, έστω και μερικώς, τα ψαράκια.
Για κιχλίδες αφρικής (αλλά όχι για πιό ευαίσθητα ψάρια) πολλοί βάζουν απευθείας το νερό, κοινώς χωρίς προετοιμασία, αρκεί να έχει μπεί και η κατάλληλη ποσότητα αντιχλωρίου για το νερό που αλλάζεις, πρίν βάλεις το νέο νερό. Αν δεν είναι αρχαίος ο θερμοσίφωνάς σου (αν και κάποιοι δεν το προτείνουν διοτι θεωρητικά ενέχει κάποιο ρίσκο, εγώ είμαι ΟΚ με καινούριο μπόιλερ) το κανονίζεις ώστε να μπαίνει και με μείξη ωστε να μην είναι παγωμένο τώρα το χειμωνα και σου κατεβάσει πολύ τη θερμοκρασία.
Στη θέση σου θα έκανα τη δουλειά με μεγάλο λάστιχο. Όχι με βανάκι στο φίλτρο, αν και ακούγεται πρακτικό, για να βάζω και σκούπα. Με μια σκούπα που ξεκινάει και τη ροή εξόδου με λίγη κίνηση πάνω/κάτω, δεν θα χρειαστεί να ρουφήξεις ή να έχεις στο σωλήνα νερό από πριν για να ξεκινήσεις την έξοδο του νερού, ωστε να μην παιδεύεσαι.
Η τελική επιλογή είναι δική σου