Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #43  
Παλιά 07-12-04, 02:50
pavlos Ο χρήστης pavlos δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 14-12-2002
Μηνύματα: 92
Προεπιλογή

Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά δεν είδα το post σου.

Παράθεση:
σίγουρα θα γνωρίζεις ότι μπορεί 2 χομπίστες να ξεκινήσουν την ίδια μέρα και με τον ίδιο τρόπο και υλικά ένα ενυδρείο πανομοιότυπο ακολουθώντας ολόιδιες ρουτίνες συντήρησης αλλά να εξελιχθεί το καθένα με αρκετά (έως πολύ) διαφορετικό τρόπο.
Χμμ αυτό το επιχείρημα το έχω ξανακούσει. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι μπορεί 2 ενυδρεία να ξεκινήσουν με τα ίδια πράγματα και αν είναι κάτω από εργαστηριακές συνθήκες να έχουν την ίδια λίγο πολύ συμπεριφορά στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Συνήθως δύο ενυδρεία δεν θα είναι ίδια π.χ. στο ένα μπορεί να μπαίνει νερό δικτύου με Α νιτρικά και στο άλλο Β, το ένα να έχει 10 φυτά και το άλλο 12 κ.λ.π.
Παρόλα αυτά από την στιγμή που η βιολογικές, χημικές διαδικασίες είναι η ίδιες παίρνοντας όσες πιο πολλές παραμέτρους υπόψη μας από το καθένα ξεχωριστά μπορούμε να βρούμε κοινούς παρανομαστές, το πρόβλημα είναι στις σωστές μετρήσεις αλλιώς και τα δύο ενυδρεία απλά θα βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις του ίδιου βιολογικού κύκλου δεν έχει σημασία αν στο ένα θα λείπουν ΝΟ3 Και στο άλλο PO4, CΟ2 κ.λ.π. το θέμα είναι να κατανοήσουμε σε τι διαφέρουν και πού βρίσκονται και να πράξουμε ανάλογα. Το σίγουρό είναι ότι όλα τα φυτεμένα έχουν τις ίδιες ανάγκες (φως λιπάσματα, CO2 κ.λ.π.) μα μέσα στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραμέτρων τους. Θα μου πεις εύκολο να το λες αλλά δύσκολο στην πράξη ομολογώ ότι όντως είναι δύσκολο.

Παράθεση:
Άρα το θέμα εμπειρία ναι μεν είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και πάλι αφήνει περιθώρια λάθους (αυτό που έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στον Α μπορεί να δώσει τα χειρότερα στον Β).
Αυτός που έχει όντως εμπειρία θα πρέπει να μπορεί περνώντας υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους να πράξη. Εμπειρία και γνώση συνδυασμένα σημαίνει κατανόηση των διαδικασιών και όχι των μεμονωμένων αποτελεσμάτων.

Παράθεση:
Αλλά για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι η άποψη σου δεν είναι σωστή και το Fluorite είναι μια χαρά αλλά εγώ για να είμαι σίγουρος θέλω να βάλω ένα πλούσιο υπόστρωμα κάτω από το Fluorite. Μήπως τότε καταλήξω με ένα υπερβολικά θρεπτικό βυθό ο οποίος θα μου προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.
Πρέπει να καταλάβεις κάτι όλα είναι θέμα προσέγγισης αν βάλεις ουδέτερο υπόστρωμα και πολλά γκάζια (φως, CO2) θα πρέπει να δώσεις πιο πολύ βάρος στην λίπανση τις στήλης και πιθανόν στον εμβολιασμό του υποστρώματος με θρεπτικά εκ των υστέρων. Το εμπλουτισμένο υπόστρωμα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έχει ημερομηνία λήξης το πολύ 2-3 χρόνια. Αν είναι φυλλόχωμα, Worm castings, κ.λ.π. θέλει προεργασία πριν για να φύγουν τα πολλά θρεπτικά (π.χ. βρασμό, εμβάπτιση σε νερό με αλλαγές κ.λ.π.). Υπάρχουν και άλλα πλούσια υποστρώματα αλλά μόνο αυτό είναι ένα βιβλίο. Αυτά του εμπορίου φαντάζομαι ότι είναι ρυθμισμένα. Από την άλλη το πλούσιο υπόστρωμα σου προσφέρει ένα backup, το τάισμα από τις ρίζες σε ένα κατάλληλο για αυτές περιβάλλον (αναερόβιο κ.λ.π). Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντιμετωπισθούν "ατασθαλίες" στην λίπανση τις στήλης. Γιαυτό το συμβουλεύω. Εξάλλου έχω δει εκπληκτικά αποτελέσματα στα 25 φυτεμένα μου χρόνια με πλούσια υποστρώματα. Είναι τυχαίο που όλοι οι βοτανικοί κήποι έχουν τα aquatic plants σε λάσπη? Τώρα να περιμένεις λίγο φούντωμα σε άλγες από το leaching του πλούσιο υποστρώματος στην αρχή με αλλαγές και υπομονή μηνών αυτές θα φύγουν, το θέμα είναι τα θα κάνεις παράλληλα θα ρίχνεις λάθος η σωστές ποσότητες λιπασμάτων στην στήλη? Θα μπορείς να πάρεις υπόψη σου το leaching του υποστρώματος? Δεν θα ρίχνεις καθόλου?

Όπως και να είναι με 0,65 w/lt το φως σου δεν είναι πάρα πολύ έτσι με πλούσιο υπόστρωμα με λίγο η καθόλου CO2 και λίγα λιπάσματα στην στήλη θα καθαρίσεις.

Τώρα τα δύσκολα φυτά γενικά είναι λίγο μπέρδεμα παραπάνω.

Αυτά
__________________
Knowledge is power, but i think that first we should learn HOW to learn
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01968 seconds with 10 queries