το θόλωμα είναι η σκόνη (της άμμου κυρίως) που με το ανακάτεμα σηκώθηκε πάλι. δε νομίζω οτι η αμμωνία δημιουργεί θολούρα, άμεση τουλάχιστον
εαν είχες ξεβγάλει και ανακατέψει την άμμο αρκετές φορές πριν τη βάλεις (πολύ μανίκι βέβαια για τόση πολή άμμο) θα έβγαζε λιγότερη προς καθόλου θολούρα, όπως και αν είχε μπεί το νερό με το μαλακό χωρίς να ανακατεύει άμμο (πχ να έπεφτε πανω σε ενα πιατάκι ή λεκάνη) δε πειράζει όμως σταδιακά θα κάτσει ή/και θα περάσει από το φίλτρο
Ενα καινούριο απλό σφουγγάρι, με την κίτρινη μεριά, αυτό χρησιμοποιώ εγώ για τη θολούρα του τζαμιού πριν τις αλλαγές νερού και είμαι ΟΚ (το οποίο
δεν πρέπει να έχει καθόλου ίχνη απορριπαντικών και θα το ξεβγάλεις και καλά πρωτα, θα το έχεις και μόνο για το ενυδρείο)
προσωπικά δε θα το καθάριζα σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι αυτό το φίλμ έχει / θα έχει και βιολογία
επίσης πάντα πριν βάλεις χέρι στο νερό να αποσυνδέεις το θερμοστάτη,
και μετά πάντα να τον συνδέεις !