Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #10  
Παλιά 29-12-11, 15:50
Το avatar του χρήστη gianniwpopi
gianniwpopi Ο χρήστης gianniwpopi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 06-02-2011
Περιοχή: μεταμορφωση
Μηνύματα: 1.214
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
Με μπερδεψες λιγο.
Το 135 τι ειναι? φιλτρο ή το ενυδρειο που εχεις τωρα?
Σε αυτο θα βαλεις τα ψαρια αυτα ή στο 300αρι?
---------------------------------------------------


Πρεπει να προσεξεις μερικα πραγματα που εχουν σχεση με τη φιλτρανση.

1. Βιολογικη ικανοτητα του φιλτρου αναλογη της ιχθυοφορτωσης (και οχι των λιτρων του ενυδρειου).
Η χωρητικοτητα του καδου σε υλικα καθως η ποιοτητα και το ειδος των υλικων παιζουν μεγαλο ρολο στην δυναμη της βιολογικης φιλτρανσης.
Η μινιμουμ προταση ειναι 1 λιτρο αριστου βιολογικου κεραμικου πορωδους υλικου, για καθε 10 ψαρια μεσαιου μεγεθους (10 εκ). (εκτος της μηχανικης ισως και χημικης φιλτρανσης που θα χρειαστει ενα ενυδρειο)
Στη βιολογια δεν παμε οριακα ομως.
Οσο περισσοτερη τοσο το καλυτερο.
Με διπλη ποσοτητα εισαι ΟΚ.

2. Πραγματικη ροη του νερου (και οχι ονομαστικη).
Τα λιτρα/ωρα που λενε τα φιλτρα στις προδιαγραφες τους (specifications), ειναι ονομαστικη και οχι πραγματικη. Δηλαδη η αντλια λειτουργει σε μηδενικο υψος και χωρις υλικα να την παρεμποδιζουν.
Το στοιχειο στις προδιαγραφες που ονομαζεται συνηθως height delivery (αλλιως το "μανομετρικο" του φιλτρου) ειναι αυτο που μας δειχνει την ικανοτητα ενος φιλτρου μεχρι ποιο υψος μπορει να σηκωσει το νερο.
Μπορει να συνοδευεται και με flow chart που ειναι πινακακι που δειχνει τη ροη του νερου σε καθε υψος απο μηδεν μεχρι εκει που λεει το μανομετρικο.
Συνυπολογιζοντας τον παραπανω παραγοντα (μανομετρικο) μαζι με το πιθανο βουλωμα το υλικων με τον καιρο ή και την πτωση της αποδοσης της "φτερωτης" (λογω απομαγνητισμου της), βρισκεις περιπου ποια μπορει να ειναι η πραγματικη ροη της αντλιας του φιλτρου.
Ο σιγουρος τροπος ειναι να γεμισεις ενα δοχειο απο την εξοδο του φιλτρου στο υψος του ενυδρειου και να υπολογισεις αναλογικα την πραγματικη ροη.

Η πραγματικη ροη μας ενδιαφερει στη βιολογικη φιλτρανση για σωστη νιτροποιηση καθως και στο μηχανικο φιλτραρισμα του νερου (σκουπιδακια, αιωρουμενα κλπ).
Για να γινεται νιτροποιηση στο φιλτρο θα πρεπει να υπαρχει και αρκετη οξυγονωση. Το νερο που περναει θα πρεπει να εχει ικανοποιητικη ροη.
Συνηθως με το περασμα 2-3 φορες (πραγματικα) τα λιτρα του νερου σε μια ωρα, υπαρχει ικανοποιητικη νιτροποιηση και καθαρισμος του νερου.

3. Πρεπει να διαχωρισεις τωρα το θεμα πραγματικη ροη του φιλτρου με το θεμα σωστη κυκλοφορια του νερου σε ολους τους χωρους μεσα στο ενυδρειο. Αυτο επιτυγχανεται με δυο τροπους, Μεσω της ανλτιας του φιλτρου, μεσω μιας ή περισσοτερων wave pumps ή πιο σωστα με συνδυασμο και των δυο.
Επισης παιζει ρολο η σωστη τοποθετηση των σωληνων εισαγωγης και εξαγωγης και ισως και ενα sparybar στην εξοδο του φιλτρου.
Μια πολυ καλη προταση ειναι να μοιρασει τη φιλτρανση και κυκλοφορια σε δυο φιλτρα στο ενυδρειο του, για να καλυψει ολες τις παραπανω αναγκες και επισης να εχει ασφαλεια σε περιπτωση βλαβης του ενος και μεχρι της επισκευης του.


Παραδειγμα
.
Ειχα στο rio180 (160 λιτρα καθαρα νερο) ενα φιλτρο χωρητικοτητα 5 λιτρων υλικων (2.5 λιτρα βιολογικο), με ονομαστικη ροη 950 λ/ω, μανομετρικο 2 μετρα, και πραγματικη τελικη ροη 600 λ/ω.
1. Βιολογικα το ενυδρειο ηταν καλυμμενο. Με 2.5 λιτρα βιολογικο υλικο + 2.5 μηχανοβιολογικο για την ιχθυοφορτωση που ειχα
2. H πραγματικη ροη (3+ φορες τα λιτρα του ενυδρειου) ηταν αρκετη για νιτροποιηση και καθαρισμο του νερου. Το νερο ηταν κρυσταλο
3. Αντιθετα η κυκλοφορια μεσα στο ενυδρειο ηταν (για να μη πω χαμηλη) οριακη. Χρειαστηκε wave pump 1500/λω για να διορθωσει την κατασταση.


Παραδειγμα με το 2217 σε 300 λιτρα ενυδρειο με τα ψαρια που ανεφερες.
Το 2217 εχει ονομαστικη ροη 1000 λιτρα/ωρα, μανομετρικο 2.3 μετρα και χωραει 6 λιτρα συνολικα υλικα (μπορει να παρει 4-5 λιτρα βιολογικο υλικο)
1. Η βιολογικη ικανοτητα (αν το γεμισεις με κεραμικο υλικο και δεν το αφησεις με σφουγγαρια μονο) για τα ψαρια που ειπες ειναι υπεραρκετη.
2. Η πραγματικη ροη, αναλογα το υψος του ενυδρειου και το στουμπωμα ή βουλωμα με τον καιρο του φιλτρου, μπορει να πεσει και στα μισα, Ας πουμε 550-650 λ/ω
Με αυτην την πραγματικη ροη, φτανει οριακα για καλη βιολογικη φιλτρανση. Ισως και οχι αν βουλωσει λιγο παραπανω ή ειναι μεγαλη η διαφορα του υψους που θα τοποθετηθει με το υψος του ενυδρειου
3. Μην περιμενεις να σε καλυψει ομως και απο κυκλοφορια μεσα στο ενυδρειο Θα χρειαστεις wave pumps.


Νομιζω πως με αυτα τα στοιχεια μπορει να επιλεξει καποος, πιο σωστα φιλτρο για το ενυδρειο σου.
to 135 ειναι το παλιο μου ενυδρειο και τωρα θα παρω 300. σε αυτο θα βαλω τα ψαρια μου και ψαχνω εξωτερικο φιλτρο καταλληλο
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02072 seconds with 10 queries