Με μικρή σχετικά εμπειρία στους δίσκους αναφέρω τα συμπεράσματα μου.
Σε πυκνο-φυτεμένο ενυδρείο η ποιότητα του νερού ήταν πολύ καλή και τα ψάρια δεν αντιμετώπιζαν εμφανώς κάποιο πρόβλημα. Λόγω της αυξημένης ανάγκης σε ταίσματα, καθότι οι δίσκοι ήταν μικροί σε ηλικία, παρατήρησα οτι οι τροφές χάνονταν μέσα στα φυτά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραφούν οι δίσκοι εύκολα και πολύ τροφή να πηγαίνει χαμένη. Παρόλα αυτά οι τιμές του ενυδρείου δεν άλλαζαν σχεδόν καθόλου λόγω της απορόφησης των θρεπτικών απο τα φυτά. Εδώ μπορώ να πώ οτι τα φυτά μου έκαναν την ζωή πιο εύκολη και συγκαταλέγεται στα θετικά τους.
Δυστυχώς όμως οι δίσκοι δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν και αναγκάστηκα να μετατρέψω το ενυδρείο μου σε βιοτοπικό. Τώρα οι τιμές του νερού σίγουρα είναι πιο ευμετάβλητες αλλά οι δίσκοι άλαξαν συμπεριφορά και φυσικά διαστάσεις καθότι μπορούν και βρίσκουν και τον τελευταίο κόκο τροφής. Επίσης σταμάτησαν να κρύβονται μόνιμα πίσω απο τα φυτά και έγιναν κοινωνικοί.
Μια άλλη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι αυτή της αναγκαστικης αύξησης της θερμοκρασίας σε περίπτωση θεραπείας. Όταν οι δίσκοι μου χρειάστηκαν θεραπεία απο flagellates και η θερμοκρασία ανέβηκε στους 35 βαθμούς τα φυτά με εγκατέλειψαν δια παντώς (ευτυχώς και τα flagellates).
Το δικό μου συμπερασμα, και να σημειωθεί οτι είμαι φανατικός του φυτεμένου ενυδρείου, είναι πως ειδικά αν οι δίσκοι είναι στην ανάπτυξη, όσο λιγοτερα εμπόδια αναμεσα στην τροφη και αυτούς τόσο το καλύτερο.
Θεωρώ όμως ταυτόχρονα, οτι όταν οι δίσκοι είναι ενήλικοι μπορούν να είναι το ίδιο ή περισσότερο ευτυχισμένοι σε ένα φυτεμένο ενυδρείο άν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα και άν υπάρχει κάποια καραντίνα σε περίπτωση θεραπείας.
Ίσως κάποια στιγμή δοκιμάσω πάλι το φυτεμένο όταν ενηλικιωθούν πλήρως οι δίσκοι αν και παρατήρησα οτι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι στους 30 βαθμούς που το διατηρώ αυτή τη στιγμή απο τους 28 (max) που τους είχα πριν προκειμένου να επιζήσουν τα φυτά.
Τα παραπάνω αποτελούν απλές παρατηρήσεις προσωπικές και ενδεχομένως ο δικός μου βιότοπος να διαφέρει εντελώς απο τον δικό σας. Τα συμπεράσματα δικά σας.
|