Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #3  
Παλιά 24-10-04, 12:12
Discos Ο χρήστης Discos δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 15-01-2003
Περιοχή: Αθηνα - Ηλιουπολη
Μηνύματα: 632
Αποστολή μηνύματος AIM στον/στην Discos
Προεπιλογή Re: Reef Ενυδρείο

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ****kos58
Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ!!

Αυτές τις μέρες θα επιχειρήσω το 3ο στήσημο, αυτή τη φορά Reef. Τα λίτρα του ενυδρείου είναι 700. Το set up περιλαμβάνει: Skimmer της Deltec AP850, για βιολογικό Eheim 2329 wet/dry marine, για χημικό Eheim 2028, για μηχανικό Eheim 2260, για κυκλοφορία νερού Tunze Turbelle Stream 2 X 6100 με Turbelle Multicontroller 7094, για φωτισμό HQI Giesemann 230 plus 3 X 150 watt + 4 X 9 watt και για την παρακολούθηση του συστήματος το κομπιούτερ της IKS basic system με ph module και temperature module. Αργότερα θα αγοράσω έναν calcium reactor καθώς και τα υπόλοιπα module του κομπιούτερ. Προς το παρόν ψάχνω να αγοράσω 120 κιλά ζωντανού βράχου καθώς και ζωντανή άμμο.
Υπάρχει καποίος στο board που να έχει φέρει μόνος του από Αμερική ή Ευρώπη.
Οχι δεν μας κουρασες καθολου. Χαρα μου ειναι να βλεπω σωστα ξεκινηματα απο παιδια που αγαπουν το αθλημα. Και κακα τα ψεματα ο εξοπλισμος στο θαλλασινο ειναι ενα βασικο κλειδι.

Καταρχην, βραχο και αμμο δεν συμφαιρει να φερεις απο εξωτερικο λογο τελωνειου και πολλων αλλων λογων. Ξερω οτι καποιος εφερε ζωντανη αμμο απο εξωτερικο αλλα πριν ακομα φερουν καποια μαγαζια στην Ελλαδα. Οποτε δεν εχει νοημα ποια.

Τα φιλτρα σου δεν θα σου ειναι αρκετα για βιολογια και μηχανικο, το χημικο σου ομως θα ειναι οκ! Για τα προηγουμενα ομως εχεις πολλα λιτρα και δεν ειναι επαρκη, καλο θα ηταν να προσθεσεις στο συστημα σου και ενα φιλτρο αμμου. Ετσι και αλλιως αφου παραγγειλες απο εξωτερικο τον περισοτερο εξοπλισμο σου δεν θα εχεις προβλημα. Καποια μαγαζια το εχουν και Ελλαδα.

Οι Turbelle που λες ειναι το κιτ της Tunze το TS24. Το ιδιο εχω παρει για κατι αλλο που ετοιμαζομαι σιγα σιγα να ξεκινησω και θεωρητικα ειναι οτι καλυτερο υπαρχει. Δεν μου εγραψες τις διαστασεις ομως και δεν μπορω να πω παραπανω χωρις αυτες.

Εγω προσωπικα ειμαι υπερ του sump. Το θεωρω οτι σου ληνει τα χερια. Θελεις να κανεις αλλαγη νερου; Σταματας την παροχη στο κυριο ενυδρειο και μολις η κυκλοφορια σταματησει, αλλαζεις το νερο χωρις παραμβολη στο πανω ενυδρειο. Μαζεβεις και οτι βρωμια εχει μεινει στο πατο του sump.
Βαζεις εκει τον reactor, η το kalkwasser,το top-off, τους θερμοστατες, το ψυχτικο, τους ανεμιστηρες και πρακτικα οτι αλλος εξοπλισμος δεν θελεις να φαινεται στο κυριο ενυδρειο. Οπως βλεπεις ειμαι υπερ...

Οι λαμπες σου τι θερμοκρασια εχουν; Απο ενταση εισαι με 3Χ150watt εισαι σχετικα λιγος για απαιτητικα σκληρα αλλα δεν ξερω τι βαθος εχεις για να σου πω με σιγουρια.

Το σκιμμερ που εχεις δεν το γνωριζω προσωπικα μια και εγω παιζω με Αμερικη σε αυτον τον τομεα. Το ειδα παντως αλλα ισως να θες κατι ποιο ισχυρο, μια και τα ευρωπαικα ειναι αρκετα ποιο αισιοδοξα σε τιμες που μπορουν να βγαλουν περα απο τα αμερικανικα, παραδειγμα, το prizm της red sea η ιδια εταιρια το δινει ευρωπη για 400 λιτρα(120 γαλονια) ενω στην αμερικη το δινει για 40 γαλονια(120 λιτρα)!!! Το καλυτερο ειναι πως και σε αυτα τα λιτρα στην αμερικη θεωρειται απο τα χειροτερα του ειδους. Αρα φαντασου εδω τι γινεται. Οι παθοντες μπορουν να πουν την γνωμη τους...

Ο μηχανισμος της ΙΚS ειναι απο τους καλυτερους του ειδους. Πολυ καλη αγορα, και στην πορεια θα δεις ποσο χρησιμος θα σου ειναι , μπορεις νομιζω να βαλεις και αλλα modules πανω του , ετσι δεν ειναι; Αν ναι εχω και καποια αλλα να σου προτεινω.

Θεωρω πως με το ψαξιμο που εχεις κανει για τον εξοπλισμο σου, θα εχεις διαβασει και μια καλη σχετικη βιβλιογραφια αλλα και για το στρωσιμο του reef που ειναι πολυ διαφορετικο απο το fish-only. Eαν μπορεις να μου πεις τι εχεις κανει σε αυτο τον τομεα θα με βοηθησει να γινω ποιο συγκεκριμενος.

Ο calcium reactor ειναι απαραιτητος μονο εαν εχεις σκληρα κοραλια, αλλιως δεν εχεις κανενα προβλημα, παντως εγω σε 250 λιτρα νερο με σκληρα, το σκεφτομαι σοβαρα να βαλω γιατι η καταναλωση εχει παει σε επιπεδα 150ppm calcium την βδομαδα!!!! Οποτε με kalkwasser και διαφορα προσθετα η δουλεια δεν γινεται....

Λοιπον καλως ηλθες και πιστευω να μπορεσουμε να σε βοηθησουμε να κανεις ενα ενυδρειο περα απο την ποιο τρελη φαντασια σου!! Για οτι αποροια εχεις και μπορουμε να σε βοηθησουμε θα ειναι χαρα μας να γινει.
__________________

"Αυτος που δεν εχει κανει ποτε λαθος, ειναι αυτος που δεν εχει δοκιμασει ποτε κατι καινουργιο"
Albert Einstein

"Οταν λες παντα την αληθεια, δεν χρειαζεται ποτε να θυμασαι τι ειπες"
Μαρκ Τουαιην

Reef Keeping - Coral Magazine - Advanced Aquarist
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01911 seconds with 10 queries