Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #2  
Παλιά 15-09-11, 23:39
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Δεν ειναι δυσκολο το θεμα της φιλτρανσης αν καταλαβεις πως "λειτουργουν" τα υλικα και εχεις κατανοησει τον κυκλο του αζωτου.
(Δες εδω για τον κυκλο του αζωτου)

Με απλα λογια και μεχρι να το μελετησεις πιο διεξοδικα, σου αναφερω οτι εχουμε τρια ειδη φιλτρανσης,
- μηχανικη (για ορατα σκουπιδια),
- βιολογικη (για την αμμωνια ΝΗ3 και τα νιτρωδη ΝΟ2 και υπο συνθηκες και τα νιτρικα ΝΟ3)
- και χημικη (για διαφορα τοξικα).

Η βασικη και απαραιτητη φιλτρανση ειναι η μηχανικη και βιολογικη φιλτρανση και αν χρειαστει τοτε μονο προσθετουμε και χημικη.

Η μηχανικη φιλτρανση εκτος του καθαρισμου του νερου απο τα "χοντρα" σκουπιδια, προστατευει και τα βιολογικα υλικα κρατωντας τα καθαρα ετσι ωστε να κανουν πιο ευκολα τη δουλεια τους φιλοξενωντας πολλα βακτηρια που δεσμευουν και μεταβολιζουν τους ρυπους (αμμωνια κλπ).
Για να γινει αυτο λοιπον πρεπει η μηχανικη φιλτρανση να ειναι βασικα πριν την βιολογικη.
Μπορουμε ομως επισης, να εχουμε μηχανικα υλικα με μικρη διατομη (τα λεγομενα ψιλοτρυπα ή fine στα αγγλικα) και μετα τα βιολογικα υλικα. Πχ μηχανικα υλικα οπως το filtrerwool (ενυδρειακο βαμβακι) ή τα ψιλοτρυπα σφουγγαρια, για λεπτομερη καθαρισμο του νερου απο μικρα σωματιδια πριν επιστρεψει στο ενυδρειο και να ειναι διαυγες.
Στην αρχη της ροης του νερου τα σφουγγαρια πρεπει να ειναι χοντροτρυπα (coarse) για να μη βουλωνουν απο τα χοντρα σκουπιδια και πεφτει γρηγορα η ροη με αποτελεσμα την πολυ συχνη συντηρηση του φιλτρου.
Αν ομως εχουμε ευκολη προσβαση στην πρωτη θεση των υλικων (πχ εσωτερικα φιλτρα juwel) μπορουμε να βαζουμε και στην αρχη της ροης ψιλοτρυπο μηχανικο υλικο (βαμβακερο) για να μπαινει στο φιλτρο πολυ καθαρο το νερο απο σκουπιδια. Θα βουλωνει ομως γρηγορα και θα πρεπει πολυ συχνα (πχ καθε εβδομαδα) να το πλενουμε ή να το αλλαζουμε, γιαυτο χρειαζεται η ανετη προσβαση σε αυτο το υλικο.

Υπαρχουν λοιπον τα λεγομενα μηχανικα υλικα (πχ τα ψιλοτρυπα και χοντροτρυπα σφουγγαρια ή/και το λειο μακαρονι της eheim το ehfimech, το filterwool κλπ).
Υπαρχουν τα βιολογικα υλικα που εχουν την αυξημενη δυνατοτητα λογω κατασκευης να φιλοξενουν τα νιτροποιητικα βακτηρια (συνηθως κεραμικα υλικα πχ substrat, siporax κλπ) .
Και υπαρχουν και τα χημικα πχ ο ενεργος ανθρακας που κατακρατα τοξικα κλπ. Ομως δεν κανει για ολα τα ενυδρεια, γιατι κατακρατα και ουσιες που χρειαζονται σε καποια ενυδρεια πχ τα λιπασματα σε ενα φυτεμενο ή τις ουσιες της τυρφης σε ενα ενυδρειο μαλακου νερου.
Επισης αντιφωσφορος, ζεολιτης κλπ

Η συντηρηση των μηχανικων υλικων γινεται με πολυ καλο πλυσιμο και σε νερο βρυσης (αν εχουμε ξεχωριστα κεραμικα βιολογικα να στηριξουμε τη βιολογια μας, αλλιως καθαρισμα σε νερο που εχουμε βγαλει απο το ενυδρειο)
Τα αλλαζουμε με καινουρια οταν φθαρουν πολυ και τριβονται (πχ τα σφουγγαρια) ή γινονται τζιβα (πχ τα βαμβακερα).
Καλο ειναι να μην τα αντικαθιστουμε ολα ταυτοχρονως.

Τα βιολογικα υλικα τα καθαριζουμε σε νερο που εχουμε βγαλει απο το ενυδρειο. Καθε ενα χρονικο διαστημα (εγω το κανω καθε 6-12 μηνες) ξεχωριζω ενα μερος του (το 1/4 εως το 1/2 αναλογα την επαρκεια ποσοτητας στο φιλτρο) και το κανω σαν καινουριο απο το πλυσιμο σε καυτο νερο βρυσης για να καθαρισουν οι ποροι του ή και τα απολυμαινω.
Καποια υλικα ειναι σχεδον αφθαρτα και δεν τα αλλαζουμε ποτε.
Οποια τριβονται και μειωνεται ο ογκος τους, απλα συμπληρωνουμε λιγα καινουρια.

Τα χημικα υλικα, καποια αντικαθιστουνται και καποια μπορουν και αναζωογονούνται, αναλογα τις οδηγιες του καθενος.

Ελπιζω να ημουν κατανοητος και να βοηθησα.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01941 seconds with 10 queries