Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #7  
Παλιά 14-09-11, 18:49
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Καλως ηρθες Χριστινα και μην πανικοβαλεσαι.
Δεν εχεις κανει λαθη που δεν εκαναν σχεδον ολοι εδω.
Ειναι λιγα και μπορουν να διορθωθουν.
Μαλιστα δεν ειναι δικο σου τελειως το λαθος που δεν διαβασες πρν παρεις το ενυδρειο (ποιος απο εμας διαβασε?) αλλα του πρωτου πεστοπα που δεν σε ενημερωσε και σου εδωσε να βαλεις αμεσως ψαρια.
Ο δυτερος πετσοπας αξιζει συγχαρητηριων και ειναι σπανιος.
Γιαυτο πες και το ονομα του καταστηματος για να μη λεμε μονο τα ασχημα.

Ετοιμασου αφου λιγο χρονο να διαβασεις το σεντονι που θα απλωσω και επλιζω να σε βοηθησει να απολαυσεις το χομπι που επελεξες.

Παμε στα ερωτηματα.
Το ενυδρειο ειναι μια χαρα ολα τα εβαλες σωστα (εκτος απο τα ψαρια, τα λεμε μετα)
Τα υπομνηματα που σου εδωσε ο kgf12345 πιο πανω, πιστυεω θα σου λυσουν τις αποριες, και αν σου μεινουν κενα, ρωτα για διευκρινηση.

Ψαρια:
1. Τα Gourami μαλλον ειναι αρσενικα αν ειναι φουλ χρωμα κα τα δυο. Στρεσαρονται και μαλωνουν οτνα ειναι πανω απο ενα σε μικρο χωρο.
Κανονικα θελουμε 2-3 θηλυκα για το αρσενικο, αλλα αστα οπως ειναι προς το παρον ή δωσε το ενα αν βλεπεις καποιο να ταλαιπωρειται με τσιμπιες κλπ. Ο πρωτος πετσοπας πιθανοτατα σε κοροιδεψε και παλι λεγοντας σου οτι ειναι αρσ-θηλ
Εννοειται οτι δεν θα σταματας ουτε να φτυσεις εξω απο το καταστημα του.

2. Το σκαλαρι ειναι ψαρι που ζει σε ομαδες 7-8 και πανω ατομων. Οχι πως θα πεθανει αν ειναι μονο του αλλα δεν θα σου δειξει και τα καλυτερα του χρωματα ή τη φυσιολογικη του συμπεριφορα. Επισης δεν ειναι καταλληλο για το ενυδρειο γιατι γινεται αρκετα μεγαλο για το ενυδρειο αλλα και ψηλο με τις κοιλιακες του κεραιες αλλα και το ραχιαιο πτερυγιο του να μεγαλωνουν πολυ και να χρειαζτεια ενυδρειο με καθαρο υψος νερου πανω απο 50 εκ, και για να μενει καθαρο το νερο χωρις απανωτες αλλαγες, χρειαζομαστε ~40 λιτρα για καθε ενηλικο ψαρι.
Οτι αγγελοψαρο εχω δει σε κοντο και λιγα λιτρα ενυδρειο, ειχε μεινει καχεκτικο.

Φυτα:
3. Η ανουμπια δεν χρειαζεται πολυ και δυνατο φως. Και με 4 ωρες μια χαρα θα ειναι. Το ειδες κιολας με τα ματια σου. Για τη βαλισενεριa και με 6-7 ωρες καλα θα εισαι. (Να γνωριζεις οτι το πολυ φως και η μεγαλη φωτοπεριοδος δημιουργουν αλγες, αν δεν υπαρχουν φυτα για να το εκμεταλευτουν και φυσικα πολυ φαι (λιπασμα) και ορεκτικο για να τρωνε (CO2)
Ακομα και με φως που ερχεται απεξω η ανουμπια μπορει να μεινει ζωντανη.
Αν βαλεις κι αλλα πιο μετριας δυσκολιας φυτα πας σε 7-8 ωρες το πολυ υπο αυτες τις συνθηκες (δεν θα πας σε δυσκολα γιατι θελουν ειδικη περιποιηση και εξοπλισμο) και πιστευω εχεις σκοπο να φυτεψεις αφου το υποστρωμα που εβαλες δεν χρειαζεται στην ανουμπια γιατι δεν χρειαζεται να φυτευεται στο βυθο. Συνηθως τη δενουμε με πετονια σε ξυλα και πετρες.
Αν την εχεις φυτεψει προσεξε το ριζωμα να ειναι εκτος βυθου. Τα ριζιδια να ειναι μεσα δεν πειραζει. (φωτο με ριζωμα και ριζιδια)
Δες κι ενα κατατοπιστικο βιντεακι σχετικα με το φυτεμα.
Στο 02':10" δειχνει και για την ανουμπια.
http://www.youtube.com/watch?v=44cDbR2YvK4
Φυσικα οπως θα δεις οτι τον πετροβαμβακα τον αφαιρουμε. Ειναι καρκινογονος
Υπαρχει για να κραταει τα θρεπτικα μεχρι να βαλουμε το φυτο στο ενυδρειο και να μη χαλασει.

4. Αναλογα τι λενε οι οδηγιες. Καλο ειναι να σπας τη δοση σε ημερησια η καθε δυο μερες δοσολογια. Πχ αν λεει 10 ml την εβδομαδα να βαζεις 1.5 καθε μερα.
Ομως το λιπασμα δεν εχει να κανει με τις μερες αλλα με την ποσοστητα των φυτων και την λαιμαργια τους.
Συνηθως οι δοσολογιες που δινουν τα σκευασματα ειναι για φουλ φυτεμενα.
Προτεινω λοιπον να βαζεις το 1/4 της δοσολογιας και βλεπεις αναλογα την εξελιξη των φυτων και των αλγεων, βρισκεις την ισορροπια.
Παμε δλδ απο το ελαχιστο και ανεβαζουμε αν χρειαστει.
Εσυ εχεις δυο λογους ακομα να μη βαζεις λιπασματα.
Οι ανουμπιες δεν χρειαζονται και οι βαλισνερεις ετσι κι ετσι. Ο αλλος λογος εοναο οτι στα νεοστημενα απλα φυτεμενα ενυδρεια δεν βαζουμε στην αρχη λιπασματα για την αποφυγη δημιουργιας αλγων.

5. Απαντησα ηδη

Για το ενυδρειο και το νερο:
6. Το ασπρο το λεπτο απο πανω που ειναι σαν υαλοβαμβακας και θιεωρειται μηχανικο υλικο φιλτρανσης, οποτε το βλεπεις να μπουκωνει τελειως το ξεπλενεις καλα με νερο βρυσης να γινει πεντακαθαρο. Οταν διαλυεται στο πλυσιμο και δεν ειναι αφρατο το αντικαθιστας με αλλο. Οταν τελειωσουν τα ανταλλακτικα μπορεις να βαζεις χυμα sera filterwool που ειναι παμφτηνο και κανει πολυ καλη δουλεια.
Θα το βαζεις αραιο ("ξασμενο" να βλεπεις ενδιαμεσα) γιατι σφιγγει μετα και λειτουργει κανονικα. Ενα ξεπλυμα πριν το τοποθετησεις να φυγουν τυχων τριχιτσες να μην αιωρουνταισ το νερο.
Τα σφουγγαρια οποτε βλεπεις να μειωνεται αισθητα η ροητου νερου απο την εξοδο, οταν κανεις μερικη αλλαγη νερου, θα φυλας απο το νερο που βγαζεις απο το ενυδρειο στον κουβα και θα στιβεις εκει μεσα τα σφουγγαρια. Καλο ειναι να τα καθαριζεις εναλλαξ και οχι ολα μαζι. Πχ καποια απο τα πανω και καποια απο τα κατω.
Το μαυρο σφογγαρι ειναι ενεργος ανθρακας, εχει διαρκεια ενα μηνα, αλλα αυτο δεν ειναι συνετο να το εχεις στο φιλτρο αν δεν θελεις να τραβαει λιπασματα ή τυχως αλλες ουσιες που θελεις να εχεις στο νερο αλλα τις κατακρατα ο ανθρακας. (πχ αν κανει καποιος καποια θεραπεια δεν πρεπει να υπαρχει ενεργος ανθρακας γιατι απορροφα το φαρμακο)

Τα τεστ ειναι για αμμωνια/αμμωνιο ΝΗ3/ΝΗ4, νιτρωδη αλατα ΝΟ2 (αυτα ειναι ακρως τοξικα και πρεπει να ειναι μηδενικα σε ενα στρωμενο ενυδρειο που εχει ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου), μετα ειναι τα νιτρικα ΝΟ3 το τελευταιο προιον του κυκλου που δεν ειναι τοσο αμεσα και ακραια τοξικα οπως τα προηγουμενα, ωστοσο σε μεγαλες συγκεντρωσεις ειναι καρκινογονες και σε πολυ μεγαλες ειναι και αμεσα τοξικα, πχ η αμμωνια ειναι 10 φορες πιο τοξικη απο τα νιρωδη και 1000 φορες πιο τοξικη απο ατα νιτρικα. Καλο ειναι να μην ξεπερνανε τα 25ppm. Ιδανικα κατω απο 10ppm αλλα αν εχουμε φυτα να μη μηδενιζονται τελειως.
Αυτα (ΝΟ3) αφαιρουνται τεχνικα με ποσοστιαιες αλλαγες νερου πχ 30% την εβδομαδα ειναι ενας χρυσος κανονας για τα περισσοτερα νορμαλ ενυδρεια χωρις υπερβολικη ιχθυοφορτωση.
Επισης τα φυτα απορροφουν ως τροφη τα νιτρικα.
Τροφη για τα φυτα ειναι και τα φωσφορικα PO4.
Τα PO4 αν δεν εχουμε προβλημα με μαυρη αλγη συνηθως σημαινει οτι δεν εχoυμε ποσοτητα ανησυχητικη. Κι αυτη δεν πρεπει να ειναι μηδενικη σε φυτεμενα. Γενικα δεν ειναι αναγκαιο τοσο το τεστ PO4 χωρις εμφανεις ενδειξεις με τις αλγες.
Μετα παμε στην σκληροτητα και πεχα του νερου που τα ελεγχουμε για να ξερουμε αν ειναι σωστα για τα ψαρια μας. Διαφορετικα ειδη ψαριων ζουν και σε διαφορετικα ορια σκληροτητων και πεχα νερου.
Τα τεστ αυτα ειναι GH γενικη σκληροτητα, KH ανθρακικη σκληροτητα και pH.
Η KH στην ουσια ελεγχεται για να ρυθμιζουμε το pH αφου οσο πιο μικρη ειναι, κατεβαινει το pH και το αντιθετο.

Εσυ ουσιαστικα τις μετρησεις GH KH pH πρεπει να τις κανεις στο νερο βρυσης (αφου το αφησεις να μεινει στο ποτηρι για μερικες ωρες για σιγουρα αποτελεσματα).
Ανακαλυπτωντας τι νερο μπορει να παρεχεις στο ενυδρειο μπορεις να βρεις τα καταλλληλα ψαρια που τα ορια τους (οσο πιο κεντρο στα ορια γινεται) ειναι καταλληλα για να ζουν το νερο αυτο.

Πχ εχεις pH στη βρυση 7.5 και βρισκεις ενα ψαρι που σου αρεσει και ζει σε πεχα 7-8.5 εισαι μια χαρα. Αν ζει σε 6-7.5 δεν εισαι μια χαρα, εισα στα ορια και στα ορια ειναι και το ψαρι. Ζει αλλα δεν ειναι και στα καλυτερα του, και αν θελεις να βλεπεις υγειη και γυαλιστερα ψαρια πρεπει να μην ειναι στα ορια τους.

Φυσικα μετρας και του ενυδρειου γιατι μπορει να αλλαζουν οι τιμες του νερου απο διαφορους παραγοντες.

Αν θελεις να διατηρησεις ψαρια πιο δυσκολα που ζουν σε νερο εκτος τιμων βρυσης σου, γινεται, αλλα χρειαζεται καποιος εξοπλισμος για επεξεργασια του νερου (οχι με ψηλο κοστος οπως πριν μερικα χρονια και ολα ειναι εφικτα πλεον για τον περισσοτερο κοσμο).
Αυτο για το μαλακωμα του νερου.
Γιατι το να το σκληρηνεις ειναι πιο ευκολο.

Τεστακια υπαρχουν σε χαρτακια (στικακια τα λενε ή strips) ειναι φτηνα αλλα ειναι λιγα και το κσοτος ανα τεστ τελικα ειναι υψηλο και αν υπολογισεις οτι δεν εχουν τεστ αμμωνιας και οσο ερχονται σε επαφη με τον αερα χαλανε (δλδ τα τελευταια μπορει να δειχνουν οτι ναναι αφου εχεις ανοιγοκλεισει το κουτι τοσες φορες) τελικα δε συμφερουν. Τα υγρα τεστ με δοκιμαστικα σωληνακια ειναι πιο αξιοπιστα αλλα ειναι πιο ακριβα. Βγαζουν φυσικα και πολλα τεστ και θα τα εχεις χρονια.
Στα πετσοπ ειναι ακριβα αλλα αν ψωνιζεις απο ebay θα βρεις το set της APi οσο κοστιζου δυο τεστ σε πετσοπ.
Λειπει μονο απο το σετ, το τεστ GH KH που το παιρνεις ξεχωριστα.
Δες εδω για το set http://www.ebay.co.uk/sch/?_nkw=api%...&_stpos=&gbr=1
Και εδω για το GH KH http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nk....c0.m270.l1313
Επισης προσοχη στην ημερομηνια ληξης τους http://www.aquatek.gr/vb/showthread....031#post316031

Τωρα παρε τα ονομα τα των ψαριων που εχει και googlαρωντας τα θα δεις οτι ζουν σε διαφορετικα νερα.
Μερικα καλα σαιτ για ελεγχο προφιλ ψαριων ειναι
Seriously Fish
Badman's Tropical Fish
Και το επιστημονικο FishBase
για γατοψαρα PlanetCatfish
για loaches Loaches

Για φυτα μπορεις να δεις εδω, θησαυρος http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46411


Τι κανεις τωρα:

Κανεις μια αλλαγη νερου καλου κακου 30-40%, με νερο που εχεις αφησει σε ενα δοχειο (αν εχεις και αεραντλια, βαλτη μεσα να το αεριζει) να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου και με την καταλληλη δοση αντιχλωριο.
Το εισαγεις οσο πιο αργα γινεται. Αναλογα το χωρο σου θα βρεις την ακρη πως να το κανεις. Πχ εγω παλια πριν φτιαξω ενα συστημα με αντλια κλπ, εβαζα το δοχειο πιο ψηλα απο το ενυδρειο και αφηνα να τρεχει το νερο μεσα απο ενα σωληνακι ετσι ωστε να ολοκληρωνεται η αλλγη σε 30-45 λεπτα ομορφα και χαλαρα γιατι το χειρεοτερο στα ψαρια ειναι οι αποτομες μεταβολες σε θερμοκρασια πεχα και GH. Μεχρι και αμεσος θανατος απο μεγαλες μεταβολες.
Φυσικα σε καπια ψαρια το λιγο πιο δροσερο νερο σπρωχνει σε αναπαραγωγη αλλα προς το παρον πηγαινε by the book.

Σημαντικο: Πριν την αλλαγη βγαζεις το φιλτρο απο την πριζα, για να μην μεινει η αντλια του (που ειναι ψηλα) εκτος νερου οταν πεσει η σταθμη και καει.
Μετα την αλλαγη μεγαλη προσοχη να μην ξεχασεις και δεν το βαλεις στην πριζα παλι. Εχει συμβει σε πολλους και μετα απο καποια ωρα χωρις κυκλοφορια του νερου αρχιζει και χανεται η βιολογια που ζει στα υλικα του.
Μετα απο πολλες ωρες χανεται σχεδον εντελως.

Αν παρεις απο ebay τα τεστ θα κανουν μερες να ερθουν, οποτε μπορεις να πας στον 2ο πεσοπα λιγο νερο να στο μετρησει ή παιρνεις στικακια και τεστ αμμωνιας. Αν δεις τοξικα NH3 NO2 κανεις οτι λενε τα λινκ για την αμμωνια.


Ελπιζω να σε κουρασα μεν αλλα να σε βοηθησα.
Καλη συνεχεια και οτι θελεις ρωτα.
-------------------------
Στην καλαματα βρισκεται επισης ο morfeas2002 αν ερθεις σε επαφη μπορει να σε βοηθησει απο κοντα, οπως ισως και να σου δωσει μπολι.
Η διαδικασια μπολιασματος περιγραφεται και εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread....E9%E1%F3%EC%E1
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Πάνος : 18-09-11 στις 16:25 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,03801 seconds with 10 queries