almost@ Από αυτά που γράφεις φαίνεται ότι έχεις προνοήσει για πολλά!
Αυτό που έγραψα για την εξάτμιση και την απαραίτητη χρήση αυτόματου συστήματος αναπλήρωσης σε μπέρδεψε κι ίσως μπέρδεψε κι άλλους γιαυτό εξηγούμε: χρησιμοποίησα ένα μεγάλο ανεμιστήρα 40watt για την ψύξη του ενυδρείου τώρα το καλοκαίρι και τα πήγε πολύ καλά. Η καθημερινή εξάτμιση ήταν 10 λίτρα περίπου. Ως γνωστό η όποια αφαίρεση νερού από το ενυδρείο όταν υπάρχει σαμπ γίνεται αισθητή στο σαμπ και κυρίως στο τελευταίο διαμέρισμα που είναι η αντλία επιστροφής και είναι συνήθως από τα πιο μικρά. Στην περίπτωση μου αν αφαιρεθούν-εξατμιστούν 20 και κάτι λίτρα το νερό στο σαμπ έχει φτάσει στην αντλία. Αυτό λοιπόν, που εγώ δεν το ήξερα γιατί δεν είχα ξαναδουλέψει σαμπ, το θεωρώ μεγάλο αρνητικό. Σε υποχρεώνει να αγοράσεις μία αυτόματη αναπλήρωση (επιπλέον έξοδο), να τοποθετήσεις ένα βαρέλι 40-60 λίτρα δίπλα στο σαμπ και κάτω από το ενυδρείο (επιπλέον βαρος και για κάποιους όχι τόσο καλαίσθητο).
Ο υπαρκτός και κατά τη γνώμη μου μεγάλος κίνδυνος είναι κάποια στιγμή είτε να μη δουλέψει το σύστημα της αναπλήρωσης, για οποιοδήποτε λόγο, είτε να ξεχαστείς λόγω υπερβολικής σιγουριάς και να μη συμπληρώσεις το βαρέλι με νερό…και τότε μπουμ όλα από το τίποτα.
Almost να υποθέσω ότι έχεις βάλει κυκλοφοριτές μέσα στο σαμπ; γιατί γράφεις ότι έχεις καλή κυκλοφορία in sump ενώ γράφεις επίσης ότι έχεις στραγγαλίσει τη βάνα επιστροφής, άρα μειωμένη κυκλοφορία και δεν έχεις όπως λες και καθόλου βρώμα στο σαμπ παρότι δε θυμάμαι να διάβασα για σιφονάρισμα της βρώμας από το σαμπ.
Επομένως αν έχεις βάλει κυκλοφοριτές δεν αφήνουν την πολύ βρώμα που δημιουργείται να παραμείνει στον πυθμένα του σαμπ αλλά την σπρώχνουν και επιστρέφει μέσω της αντλίας επιστροφής στο κυρίως ενυδρείο.
Η αντλία επιστροφής θα συμφωνήσω ότι είναι κι ένας επιπλέον κυκλοφοριτής, κομματάκι ακριβώς και ενεργοβόρος όμως.

Τα λίτρα ενός ενυδρείου μπορείς να τα αυξήσεις πολύ εύκολα αν παίξεις με τις εξωτερικές διαστάσεις από τηναρχή εκμεταλλευόμενος σωστά τις διαστάσεις του χώρου που θα το φιλοξενήσει.
Για ένα εσωτερικό σκίμερ συμφωνώ ότι μπορεί να σου φανεί χρήσιμο το σαμπ εφόσον κάνεις σωστό σχεδιασμό στο σαμπ (όπως προείπε κι ο madfdg) και λάβεις υπόψιν σου τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του σκίμερ.
Αντε να παω πάσο κι ότι μπορείς να ρίξεις και τα διάφορα ζουμάκια κλπ στο σαμπ και να ανακατωθούν καλύτερα.

Οι ριάκτορες που λες ότι τους έχεις ή θα τους βάλεις μέσα στο σαμπ δε ξέρω δε μπορούν να δουλέψουν αλλιώς; πρέπει να είναι μέσα στο νερό;