Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από accnt
|
Γιάννη καλημέρα! Φυσικά και έχω διαβάσει το άρθρο σου για το sump πολύ προσεχτικά και πριν και μετά. Δε σου κρύβω ότι το ξαναδιάβασα και τώρα πριν ξεκινήσω να γράφω το θέμα για τα αρνητικά του.
Ομολογουμένως τα γράφεις πολύ ωραία και πειστικά. Όμως όπως λες κι εσύ, τότε τα έγραψες και όπως φαίνεται κι από την ημερομηνία έχουν περάσει 4 χρόνια.
Δεν βρίσκεις ενδεχομένως ότι ίσως χρειάζεται να συμπληρώσεις, να αφαιρέσεις, ή να αναθεωρήσεις κάτι;
Για παράδειγμα αυτό που γράφω για τα υλικά φιλτραρίσματος (χημικά και βιολογικά) και που δε σου κρύβω ότι ήταν ο βασικότερος λόγος που έφτιαξα σαμπ και υποψιάζομαι ότι είναι ένας βασικός λόγος και για τους φίλους του γλυκού που ψάχνονται για sump.
Οπότε με γνώμονα την 4ετή εμπειρία σου, μετά το γράψιμο του υπομνήματος για το sump, πιστεύεις τα υλικά αυτά αν τα έχεις απλά στο σαμπ δουλεύουν το ίδιο; καλύτερα; χειρότερα; από το να τα έχεις σε κάποιο άλλο φίλτρο;
Προσωπικά ξεκίνησα με τα υλικά (χημικά και βιολογικά) στο σαμπ.
Είχε συμπληρωθεί το δίμηνο και η αμμωνία δεν έλεγε να μηδενίσει αλλά ούτε και τα ΝΟ2. Για το αντιφώσφορο έγραψα παραπάνω το γεγονός με τα δύο ενυδρεία που αν δεν ήμουν εγώ που έκανα τις μετρήσεις με καινούρια τέστ της ΑΡΙ και το διάβαζα εδώ ομολογώ ότι δεν θα το πίστευα.
Το ίδιο αντιφώσφορο αλουμινίου είχε αυτό το διαφορετικό αποτέλεσμα στην μία περίπτωση τοποθετημένο στο σαμπ και στη δεύτερη τοποθετημένο στο εσωτερικό φίλτρο της juwel που πολλοί, κακώς, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε για να κερδίσουμε τάχα λίγο χώρο τη στιγμή που είναι ένα θαυμάσιο και κομψό φίλτρο. Ο φίλος μου ο Πάνος το ξέρει αυτό γιατί τον βλέπω ψάχνει «μανιωδώς» μέσω αγγελίας ένα τέτοιο εσωτερικό φίλτρο.

Λοιπόν ένας άλλος λόγος που βάρυνε στην απόφαση μου να υλοποιήσω την κατασκευή του σαμπ, το κόστος του οποίου υπόψιν έφτασε τα 900 ευρώ!!! ήταν οι περίφημες εύκολες και χωρίς να στρεσάρεις τα ψάρια σου αλλαγές από το σαμπ. Ήμαρτον! μία φορά το έκανα και δεν το ξανακάνω. Ταλαιπωρία και αλαλούμ απίστευτο, συν ότι υπάρχει περιορισμός στα λίτρα αλλαγής.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν διαπίστωσα ότι σε περίπτωση απουσίας μου έστω και για ένα Σαββατοκύριακο τώρα το καλοκαίρι το νερό που θα εξατμιζόταν θα ήταν αρκετό για να κατέβει η στάθμη τόσο χαμηλά στο διαμέρισμα της αντλίας επιστροφής ώστε αυτή να βρεθεί εκτός νερού. Κάθε φορά που επιστρέφω στο σπίτι δε κοιτάζω ούτε τα ψάρια αν ζούνε, ούτε τη θερμοκρασία, ούτε το σκίμερ, και τις λοιπές συσκευές, αλλά το μάτι κατευθείαν γαρίδα στη στάθμη του σαμπ.

Ο λόγος που αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα είναι για τους συνχομπίστες που όπως κι εγώ δεν έχουν τεχνικές ικανότητες και γνώσεις και αναθέτουν σε κάποιο τρίτο έναντι αμοιβής να τους φτιάξει ένα ενυδρείο με σαμπ. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ανεβαίνει σημαντικά και για δικό τους καλό θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να το ψάξουν καλύτερα με την υλοποίηση της όποιας χρησιμότητας κρίνουν αυτοί ότι θα τους παρέχει ένα σαμπ. Για παράδειγμα: στο σαμπ κρύβω υλικά ή αυξάνω τα λίτρα θεωρώ ότι είναι ελάσσονος σημασίας επιχειρήματα.
Όσο για τα 2-3 «αρνητικά», που περιέγραψα παραπάνω, προσωπικά τα θεωρώ σημαντικά και περιμένω να πάρουν θέση και άλλοι συνχομπίστες ή να δευτερολογήσουν αυτοί που έχουν γράψει.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.