Αγαπητέ madfdg είσαι έμπειρος θαλασσινός και σέβομαι της απόψεις σου.
Για τον άνθρακα και το αντιφώσφορο θα ξέρεις φυσικά ότι για βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ξεχωριστούς ριάκτορες, ούτε καν κάνιστρα. Θα μου πεις άλλο υλικό βάζει εκεί οκ!. Όμως δεν υπάρχει κανένας άνθρακας και κανένα αντιφώσφορο (εγώ τουλάχιστον δε βρήκα) που να συστήνει ο κατασκευαστείς τη χρήση τους σε σαμπ. Όλοι αναφέρονται στις οδηγίες για κάνιστρα. Επομένως αντιστρέφω το ερώτημα σου και σε ρωτώ πως ξέρεις ότι τα υλικά αυτά δουλεύουν σε σαμπ. Ξέρεις κάποιο κατασκευαστή που να το αναφέρει;
Θα σου πω την εμπειρία μου με το phosguard της seachem που το είχα στην επιστροφή της υπερχείλισης και δεν έκανε τίποτα με φωσφωρικά στο 2 σε 700 λίτρα ενυδρείο και το ίδιο υλικό σε ενυδρείο juwel 300 τοποθετημένο στο εσωτερικό φίλτρο από 10! Φωσφωρικά τα κατέβασε κάτω από 2 σε ένα μήνα. Εννοείται ότι οι ποσότητες ήταν ανάλογες των λίτρων.
Τα κάνιστρα είναι κατασκευασμένα γιαυτή τη δουλειά και είναι μελετημένα από τα εργοστάσια που τα έφτιαξαν ως προς την ροή κλπ. Επομένως αν δεν είσαι σίγουρος γιαυτά πόσο μάλλον θα πρέπει να αμφιβάλεις για τη ροή στο οποιαδήποτε diy sump λογικό;
Τώρα για την αλλαγή νερού από το sump μία φορά προσπάθησα και…τι να σου πρωτοπώ! Ευτυχώς που δεν είχα δώσει καμιά 100άρα ευρώ για αντλία και έκανα δοκιμή με κουβαδάκια. Λοιπόν κλείνω την αντλία επιστροφής κι αρχίζω να αδειάζω από το διαμέρισμα της επιστροφής στο σαμπ. Μετά προσθέτω το νερό που έλλειπε και βάζω την αντλία ξανά στη πρίζα…εκεί να δεις γέλιο

να τρέχω πανικόβλητος να συμπληρώνω νερό στο τελευταίο διαμέρισμα που ήταν η αντλία γιατί κατέβαινε η στάθμη του νερού με κίνδυνο να καεί.
Θάθελα να μου πεις ειλικρινά αν θα έπρεπε να κάνεις αλλαγή 50% (στη περίπτωση μου 350 λίτρα) θα την έκανες από το sump.
Το plexi που αναφέρεστε που θα τοποθετηθεί από πάνω; Αφού υποτίθεται ότι έχεις σκίμερ, βάνες φωτισμούς(στη chaeto)
Θεωρώ την αναπλήρωση του νερού πολύ σημαντική και δεν θα εμπιστευόμουν και την καλύτερη αυτόματη αναπληρωση. Για παράδειγμα αν έλλειπα από το σπίτι 4 μέρες θα προτιμούσα να έλεγα σε κάποιον να πάει ανά 2 μέρες και να συμληρώνει νερό που λείπει παρά να αφήσω ένα μπιτόνι 40-50 λίτρα με αυτόματη αναπλήρωση. Αν δεν δουλέψει η αναπλήρωση θα σου κάψει την αντλία δεν θα κυκλοφορεί το νερό κι αν έχεις όλο τον εξοπλισμό σου στο sump…κλάφτα!