Γενικοτερα αν δεν ξερουμε πως λειτουργει ενα φιλτρο καλο ειναι να μην του αλλαζουμε τη σειρα και το ειδος των υλικων κλπ. απο οτι ειναι στημενο εργοστασιακα.
Μπορουμε μεν να κανουμε αναβαθμιση των υλικων με καλυτερα αρκει να εχουν την ιδια φιλοσοφια (πχ να αλλαζαμε το κεραμικο μακαρονι με αλλο καλυτερο, αλλα οχι να βαζαμε λειο μακαρονι που ειναι μηχανικο και οχι βιολογικο υλικο κλπ)
να κρατας τη σταθμη του νερου σωστα οπως δειχνουν οι δεικτες.
Μπορει τωρα που το βυθισες να μη βγαζει φυσαλιδες αλλα να δημιουργηθει αλλο προβλημα.
Πρεπει να βρεις την πραγματικη αιτια του προβληματος (αν ειναι πρoβλημα τελικα) χωρις να αλλαξεις τις προβλεπομενες ρυθμισεις λειτουργιας (πχ min-max σταθμη).
Αυτο που εχουν τα σφουγγαρια σου (η λεγομενη μπιχλα, μουργα, ιζημα,sludge, detritus) ειναι μειγμα βιολογια και βρωμας.
Αναγκαστικα καθαριζεις τη βιολογια μαζι με τη βρωμα. Δεν σε νοιαζει και πολυ αφου εχεις και κεραμικα υλικα που θα "μπολιασουν" γρηγορα και τα σφουγγαρια που θα εχεις καθαρισει.
Αν ειχες μονο σφουγγαρια θα καθαριζες πολυ καλα ενα ποσοστο τους (πχ 1 στα 3 σφουγγαρια και ιδιως αυτο που ειναι πρωτο στη σειρα της ροης του νερου, χρησιμοποιωντας ακομα και ζεστο νερο βρυσης), και τα αλλα σφουγγαρια, ελαφρα με νερο ενυδρειου)
Αυτη η βρωμα ειναι τα οργανικα. Σαπια και νεκρη υλη απο φυτα σκουπιδα, κοπρανα κλπ
Καταλαβαινεις την υπαρξη οργανικων απο διαφορες ενδειξεις που δεν ειναι απαραιτητο να ειναι ολες παρουσες.
Μπορεις να το καταλαβεις με τη μυτη απο τη μυρωδια του νερου, οπτικα απο το χρωμα του νερου που γινεται κιτρινο (χωρις την υπαρξη υλικων οπως ξυλα τυρφη ξερα φυλλα που ειναι φυσιολογικη αιτια κιτρινισματος αλλα οχι βλαβερη) και βλεπωντας detritus (νεκρη οργανικη υλη) στο βυθο και στο πατο και υλικα του φιλτρου και απο πολλα αιωρουμενα σωματιδια στο νερο.
Οπως και με "αδικαιολογητη" ανοδο νιτρικων στις μετρησεις (που γινονται στον ιδιο χρονο μεσα στη ρουτινα των αλλαγων πχ με μετρηση παντα λιγο πριν την αλλαγη) χωρις εμφανη αιτια οπως καθυστερηση αλλαγων ή αυξημενο ταισμα.
Ακομα και με εμφανιση bacterial bloom (θολουρα στο νερο γαλακτωδους μορφης).
Επηρρεαζει την υγεια των ψαριων, αφου βοηθαει να αναπτυχθουν μυκητες και βακτηρια που παντα μπορει να ειναι παροντα στο ενυδρειο περιμενοντας την καταλληλη στιγμη για να εμφανιστουν και ετσι μπορει να εμφανιστουν ασθενεις οπως fungus και βακτηριακες λοιμωξεις.
Γιαυτο και λεγεται detritus - the silent killer
Λυνεις το προβλημα κανωντας σε σωστο χρονο, συντηρηση του φιλτρου καθαρίζοντας τον καδο και τα υλικα απο τη νεκρη υλη, προσεχωντας να μη σκοτωσεις ολη τη βιολογια.
Επισης καθε 6-24 μηνες κανεις μια γενικη συντηρηση, βγαζωντας ενα ποσοστο (πχ 25-50% αναλογα την ποσοτητα σχετικα με το ενυδρειο που υποστηριζουν) κεραμικων υλικων και το κανεις καινουριο απο το καθαρισμα, που αυτο μπορει να γινει με πολυ καλο πλυσιμο με καυτο νερο, βρασιμο ή και απολυμανση με παραμονη σε διαλυμα με νερο και πρασινη χλωρινη για μερικες ωρες εως και πολλες και μετα πολυ καλο ξεπλυμα μεχρι να μη μυριζει το χλωριο στη μυτη μας.
Αυτο φυσικα βοηθαει περισσοτερο στο να μενουν καθαροι οι ποροι των υλικων για να φιλοξενουν υγειη νιτροποιητικα βακτηρια και να εχουμε καλη βιολογικη φιλτρανση.
Τον βυθο τον κραταμε καθαρο πρωταρχικα με την καλη κυκλοφορια πανω του, που συνηθως δεν αρκει η ροη του φιλτρου και μπορει να βοηθηθει με εξτρα κυκλοφορητη/ες (wave pumps και οχι αντλιες), οι οποιοι θα πρεπει να ειναι σοφα τοποθετημενοι ετσι ωστε να σπρωχνουν τη βρωμα απο το βυθο στις εισοδους των φιλτρων χωρις να σηκωνουν την αμμο (αν εχουμε αμμο αντι χαλικι) αλλα ουτε και να ενοχλουν ψαρια που προτιμουν χαμηλη ροη νερου (οπως δισκοι, τετρας κλπ).
Μια δευτερη λυση ειναι το σιφωναρισμα του βυθου με λαστιχο ή σκουπα βυθου, που πρεπει να γινεται προσεκτικα για να μην ανακατευουμε αποτομα το βυθο και βγαζουμε ανεξελεγτα τη βρωμα στη στηλη του νερου.
Υπαρχει και η φυσικη μεθοδος (που συνηθως δεν αρκει σε ενα κλειστο συστημα οπως το ενυδρειο) με τα
detritus worms, σκουληκακια που ζουν στο βυθο και τρεφονται με νεκρη οργανικη υλη.
Οπως και η προσθηκη ξυλων πχ bogwood, που ευννουν την αναπτυξη των οργανισμων αυτων που καταπολεμουν το detritus
Επισης υπαρχουν σκευασματα που βοηθουν οπως ο ενεργος ανθρακας, seachem purigen, Nutrafin Waste Control, api stress zyme κλπ
(το σφουγγαρι σου του ενεργου ανθρακα, το αλλαζεις τακτικα οπως πρεπει?)
Φυσικα παντου χρειαζεται ισορροπια ακομα και στο "σκουπιδι" και ετσι δεν ειναι αναγκαιο να εξαφανισουμε τελειως το detritus, αφου κι αυτο καπου βοηθαει οπως το οτι τρεφει χρησιμους μικροργανισμους οπως η infusoria που ειναι μικροσκοπικοι οργανισμοι και ειναι πηγη τροφης για γονο ψαριων.
Αλλοι την καλλιεργουν για να θρεψουν το γονο τους.
Ενα καλο αρθρο για την καθαριοτητα του ενυδρειου
http://www.americanaquariumproducts...._cleaning.html