Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #2  
Παλιά 01-09-11, 00:44
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Nick :D Εμφάνιση μηνυμάτων
Σημερα πηγα και πηρα κατι ωραιες μπεζ πετρες
απο το πρακτικερ 3-9 cm σε κουβα.
Πανω λεει οτι ειναι φυσικο βοτσαλο ουρανιο τοξο!
Κανουν για ενυδρειο με λιγα φυτα?????
-------------------------
Εβαλα υδροχλωρικο οξυ και δεν αφρισε... Οποτε τις βαζω???
Καμια φωτο υπαρχει?

Το τεστ παντως δεν ειναι απολυτη μεθοδος οτι δεν ειναι σβεστολιθικες.
Οπως δεν ειναι απολυτο οτι και να περιεχουν ασβεστολιθο αυτο θα επηρρεασει το νερο.
Βαλτες και αν δεις ανεπιθυμητη ανοδο στις σκληροτητες τις βγαζεις.
(περισσοτερα στην παραθεση στο τελος, απο αρθρο του συνχομπιστα και καθηγητη γεωχημικου MakChem. Ιδιαιτερη προσοχη στα σημαδεμενα με κοκκινο μερη)

Πχ οι ασπρες μαρμαροπετρες που εχει το πρακτικερ δεν αφριζουν αλλα εχουν ασβεστιο.
Φυσικα αναλογα την ποσοτητα των πετρων αλλα και των λιτρων, η επιδραση τους στην σκληροτητα μπορει να ειναι απο ασημαντη εως αρκετα διακριτή.
Μπορει πχ να μην ανεβασουν τις τιμες του νερου αλλα σιγουρα θα δυσκολεψουν την πτωση.

Παράθεση:
Όπως θα διαπιστώσατε από τα παραπάνω, τα πετρώματα διακρίνονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες : Ιζηματογενή, Μεταμορφωμένα και Μαγματικά / Πυριγενή. Όλα τα πετρώματα αποτελούνται από άθροισμα ορυκτών. Τα ορυκτά δηλαδή είναι οι "δομικές μονάδες" των πετρωμάτων. Όλα τα πετρώματα περιέχουν ασβέστιο (Ca) είτε σε χαμηλή είτε σε υψηλή περιεκτικότητα. Τα πετρώματα χαρακτηρίζονται Ca-ούχα όταν αποτελούνται από ένα ή περισσότερα Ca-ούχα ορυκτά, δηλαδή ορυκτά πλούσια σε Ca.

Μερικά συνηθισμένα, πλούσια σε ασβέστιο ορυκτά, είναι ο ασβεστίτης [CaCO3], ο αραγωνίτης [CaCO3], ο δολομίτης [CaMg(CO3)2], ο ανορθίτης/Ca-ούχο πλαγιόκλαστο [CaAl2Si2O8], ο ακτινόλιθος [Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2], ο ανδραδίτης [Ca3Fe2(SiO4)3] και η κεροστίλβη [(Na,K)Ca2(Mg,Fe,Al)5(SiAl)8O22(OH)2].

Μερικά συνηθισμένα Ca-ούχα πετρώματα, δηλαδή πετρώματα πλούσια σε Ca, είναι ο ασβεστόλιθος (ιζηματογενές), το μάρμαρο (μεταμορφωμένο), ο γάββρος, ο ανδεσίτης και ο βασάλτης (μαγματικά). Ένα συνηθισμένο μη Ca-ούχο πέτρωμα είναι ο γρανίτης και γενικότερα τα γρανιτοειδή πετρώματα. Τα πετρώματα αυτά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του τριγώνου QAP ταξινόμησης πλουτωνίων πετρωμάτων, και έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε Ca. Για την περίπτωση των ηφαιστειακών λαβών ανδεσιτικής ή βασαλτικής σύστασης, άν και πρόκειται για λάβες, είναι πλούσια σε Ca πετρώματα (περιέχουν Ca-ούχο πλαγιόκλαστο=ανορθίτη), κάτι το οποίο παρερμηνεύεται πολύ συχνά. Αντίθετα, οι όξινες λάβες ρυολιθικής σύστασης για παράδειγμα, έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε Ca και δεν θεωρούνται Ca-ούχα πετρώματα. Από τα υελώδη ηφαιστειακά πετρώματα (αυτά που αποτελούνται μόνο από ύελο και δεν περιέχουν καθόλου κρυστάλλους ορυκτών) χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κίσσηρη (κοινώς ελαφρόπετρα) και ο οψιδιανός, τα οποία είναι κατά 100% πυριτικά πετρώματα, αφού η ύελος είναι άμορφο SiO2.

Από την πληθώρα των Ca-ούχων πετρωμάτων (όλων των κατηγοριών) μόνο ελάχιστα μπορεί να αναγνωρίσει ο χομπίστας ενυδρειόφιλος και γενικά οποιοσδήποτε δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις πετρολογίας αλλά και πρόσβαση στα επιστημονικά εργαστήρια. Συγκεκριμένα, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο ο ασβεστόλιθος και το μάρμαρο (όταν περιέχει μόνο ασβεστίτη και καθόλου δολομίτη), δηλαδή πετρώματα τα οποία περιέχουν Ca υπό την ορυκτολογική μορφή του ασβεστίτη [CaCO3]. Η αναγνώριση πραγματοποιείται με την κοινή μέθοδο της επίδρασης ψυχρού αραιού υδατικού διαλύματος υδροχλωρικού οξέως (HCL) - το κοινό aquaforte. Ιδανικά, πρέπει να σπάσουμε το πέτρωμα στη μέση περίπου και να στάξουμε στην εσωτερική πλευρά μερικές σταγόνες aquaforte. Άν παρατηρηθεί ισχυρός αναβρασμός σημαίνει ότι το πέτρωμα είναι πλούσιο σε Ca (δηλαδή ασβεστόλιθος ή μή δολομιτικό μάρμαρο). Να σημειωθεί ότι τα δολομιτικά μάρμαρα αναβράζουν ασθενώς ή καθόλου με την επίδραση ψυχρού διαλύματος HCL. Ωστόσο, ξανατονίζω ότι, ο μη-αναβρασμός δεν συνεπάγεται ότι το πέτρωμα δεν είναι πλούσιο σε Ca (περιπτώσεις πετρωμάτων που δεν περιέχουν [CaCO3] αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ca).

Τέλος, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο όπου κάποια πετρώματα πλούσια σε Ca (ασβεστόλιθος, μάρμαρο, γάββρος, βασάλτης, ανδεσίτης, κ.λ.π., δηλαδή είτε έχουν αναβράσει με το test aquaforte είτε όχι) έχουν τοποθετηθεί σε ενυδρειακό περιβάλλον. Το άν θα απελευθερωθεί Ca από τα πετρώματα αυτά στο νερό, με συνέπεια την αύξηση της GH και του pH πιθανά, είναι ένα τεράστιο και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου αυξήθηκαν τόσο η GH όσο και το pH και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και περιπτώσεις όπου δεν υπήρξε καμία μεταβολή των παραμέτρων αυτών ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να πραγματοποιηθεί μεταφορά κατιόντων ασβεστίου από το πέτρωμα στο νερό, θα πρέπει προηγουμένως το πέτρωμα να υποστεί χημική διάβρωση και έκπλυση, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του νερού σε κατιόντα Ca++. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συγκεκριμένες διεργασίες (χημική διάβρωση και έκπλυση του πετρώματος) εξαρτώνται άμεσα τόσο από την ορυκτοχημική σύσταση του πετρώματος όσο και από τις κύριες χημικές παραμέτρους του ενυδρειακού νερού (KH, GH, pH, ORP).
Πηγη http://www.greekdiscus.com/test2000/...EF%E3%DF%E1%F2
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02344 seconds with 10 queries