Ηθελα απο καιρο, να παω απο τα 80, στα 120 λιτρα, (για περισσοτερα δυστυχως δεν εχω χωρο).
Αφου λοιπον βρηκα το ενυδρειο 100Χ30Χ40 (ευχαριστω Παναγιωτη), δεν με ικανοποιουσε το δικο του καπακι, μιας και ηθελα να προσθεσω συνολικα 3 λαμπες. (στην αρχη σκεφτομουν για 4, αλλα γρηγορα συνηλθα

)
Ετσι λοιπον αρχισε η μελετη.
Αρχικα λοιπον αποφασισα το καπακι να γινει απο πλεξιγκλας μαυρο 5 χιλιοστων, που δειχνει πολυ ομορφο.
Ετσι αρχικα εφτιαξα το πλαισιο του καπακιου, και μετα κολλησα ενα υποπλαισιο εσωτερικα και περιμετρικα, οπου εκαι θα πατουσε πανω στο ενυδρειο.
Μετα νεα μελετη, για το τι λαμπες θα εμπαιναν, και τι ακροφυσια.
Βρηκα σε εναν τυπο στον νεο κοσμο, ιδια σαν αυτα που βαζει η juvel, και αγορασα 6 προς 3 ευρω το ενα.
Μετα εφτιαξα ενα ξεχωριστο πλαισιο απο διαφανες πλεξιγκλας 5 χιλιοστων, για να μονταριστουν πανω του τα ακροφυσια, και να γιναι ενα φωτιστικο με 3 λαμπες που ηθελα να ειναι ανεξαρτητο απο το υπολοιπο καπακι
Αφου πηρα τα μετρα (σε αυτο βοηθησαν οι λαμπες που μου εδωσε ο προηγουμενος κατοχος του ενυδρειου), εγινε και το μονταρισμα στα ακροφυσια, και ο τροπος που επελεξα, ηταν με περαστη βιδα ανοξειδωτη, που μπηκε στην θεση που ηταν εσωτερικα η βαση του ελατηριου του ντουι
Η αποσταση μεταξυ των λαμπων, επιλεχτηκε με βαση την ελευθερια περιστροφης των ανακλαστηρων, και ταυτοχρονα να μην αλοιωνονται οι φωτεινες δεσμες της καθε λαμπας.
Σε αυτην την φαση, κοπηκαν και οι βασεις των ακροφυσιων, μιας και δεν θα χρησιμευαν πλεον για την στηριξη τους.
Επισης εγινε η καλωδιωση, οπου στο τελος της τοποθετηθηκε φισσα, για να ειναι ευκολη η πληρης απομακρυνση του φωτιστικου απο το καπακι.
Μετα ηρθε η σειρα τοποθετησης του ανεμιστηρα, εκει που ειχε προβλεφθει χωρος, δεξια του φωτιστικου.
Εφτιαξα λοιπον μια μικρη βασουλα σε σχημα Γ στις διαστασεις του ανεμιστηρα, και βιδωθηκε πανω στο πλαισιο του φωτιστικου.
Στην φωτο φαινεται βιδωμενος ο ανεμιστηρας, μετα ομως αλλαξα γνωμη, και τον εβαλα να πατησει πανω σε λαστιχενια silent blocks στηριξης που τα τα βαζουν σε ηλ. υπολογιστες για να μην περναει στο πλαισιο θορυβος απο την δονηση του ανεμιστηρα οταν λειτουργει.
Τοποθετηθηκε τοπικα φισσα επισης, για να ειναι ευκολη η αντικατασταση του, και μονωθηκε με θερμοσυστελλομενο για την υγρασια, οπως ολες οι φισσες.
Τωρα ειχε ερθει η σειρα του πανω καπακιου.
Επελεξα να το κανω σε 2 ανεξαρτητα κοματια, οπου το κυριο καπακι με 2 ανεμιστηρες θα ειναι το ενα μερος, και ενα μικρο, 10 ποντων πλατους το αλλο, για ταισμα, και μικροδουλειες συντηρησης, χωρις να ανοιγει ολο το αλλο.
Απο κατω κολησα προφιλ αλουμινιου σε σχημα Γ, για να αποφυγω σκευρωμα του πλεξιγκλας, ακομα και στο μικροτερο καπακι.
Ενα σημαντικο κεφαλαιο ειναι οι μεντεσεδες.
Θα επρεπε να ειναι στοιβαροι στην λειτουργια, και ταυτοχρονα ομορφοι, για να τοποθετηθουν εξωτερικα.
Εκανα λοιπον μια βολτα στο πρακτικερ, και βρηκα ακριβως αυτο που ειχα στο μυαλο μου, οπως επισης και χειρολαβες, για να ανοιγουν τα καπακια, διχως να γινονται δαχτυλιες στο καπακι.
Παντου χρησιμοποιηθηκαν ανοξειδωτες βιδες Μ4, ροδελες, καθως και παξιμαδια ασφαλειας.
Και τελος ηρθε η σειρα των ανεμιστηρων, που επρεπε να μπουν, για να βγαζουν τον ζεστο αερα απο τις λαμπες εξω.
Εδω να πω οτι οι ανεμιστηρες του καπακιου, θα λειτουργουν με δικο τους τροφοδοτικο, μολις αναβουν τα φωτα, και ο ανεμιστηρας ψηξης με ξεχωριστο τροφοδοτικο, πανω σε κοντρολερ.
Επισης και στο καλωδιο συνδεσης των ενεμιστηρων, τοποθετηθηκε φισσα, για ευκολη αφαιρεση του καπακιου.
Και το τελικο αποτελεσμα!