Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #8  
Παλιά 08-03-11, 17:57
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Δεν ειναι δυσκολο το θεμα της φιλτρανσης αν καταλαβεις πως "λειτουργουν" τα υλικα και εχεις κατανοησει τον κυκλο του αζωτου.

Με απλα λογια και μεχρι να το μελετησεις σου αναφερω οτι εχουμε τρια ειδη φιλτρανσης,
- μηχανικη (για ορατα σκουπιδια),
- βιολογικη (για την αμμωνιαΝΗ3 και τα νιτρωδηΝΟ2 και υπο συνθηκες και τα νιτρικα ΝΟ3)
- και χημικη (για διαφορα τοξικα).

Η βασικη και απαραιτητη φιλτρανση ειναι η μηχανικη και βιολογικη φιλτρανση και αν χρειαστει τοτε μονο προσθετουμε και χημικη.

Η μηχανικη φιλτρανση εκτος του καθαρισμου του νερου απο τα "χοντρα" σκουπιδια, προστατευει και τα βιολογικα υλικα κρατωντας τα καθαρα ετσι ωστε να κανουν πιο ευκολα τη δουλεια τους φιλοξενωντας πολλα βακτηρια που δεσμευουν και μεταβολιζουν τους ρυπους (αμμωνια κλπ).
Για να γινει αυτο λοιπον πρεπει η μηχανικη φιλτρανση να ειναι πριν την βιολογικη. (συμφωνα με τη ροη του νερου)

Μηχανικα υλικα μπορουν θεωρηθουν τα σφουγγαρια, το βαμβακι, το μηχανικο μακαρονι (το λειο οπως το ehfimech της eheim και οχι το πορωδες οπως το siporax της sera)
Βιολογικα ειναι τα κεραμικα πορωδες υλικα οπως το siporax, substrat pro, matrix κλπ αλλα και το αστερακι της rena (bio-chem stars).

Φυσικα βιολογια μπορουν να φιλοξενησουν και το σφουγγαρι και το βαμβακι και το μηχανικο μακαρονι, οπως και μηχανικη φιλτρανση μπορει να κανουν και τα βιολογικα υλικα. Η θεση ομως που τα τοποθετουμε μεσα στο φιλτρο ειναι αυτη που τα ξεχωριζει και φυσικα η δυνατοτητα τους για το καθε ειδος φιλτρανσης (βιολογικη ή μηχανικη)

Για το βαμβακι συγκεκριμενα μπορει να μπει και στην αρχη και στο τελος αναλαγα τη προσβαση που εχουμε να τον αλλαζουμε γιατι βουλωνει ευκολα λογω πυκνοτητας υλικου.
Στο τελος ειναι πιο ευκολο να μενει καθαρο (πχ το εχω 6 μηνες ακαθαριστο στο eheim που μπαινει στο τελος της σειρας) αφου το νερο εχει περασει απο πολλα σταδια φιλτραρισματος και απλα κανει ενα λεπτομερες καθαρισμα στο νερο πριν επιστρεψει στο ενυδρειο καθαρο σαν κρυσταλλο.
Αν μπει στην αρχη θα βουλωνει αμεσως (θελει καθε εβδομαδα αλλαγη στο εσωτερiκο φιλτρο του juwel που ειναι στην αρχη) αλλα προστατευει καλυτερα τα βιολογικα.

Ποιο φιλτρο εχεις ακριβως για να σου πω πως θα εβαζα τα υλικα ή τι αναβαθμιση θα εκανα.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01618 seconds with 10 queries