Παρόμοια συζήτηση έχει ξαναγίνει πολλές φορές (πχ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=45280)... Το σημαντικό είναι ότι οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι τα βακτήρια μέσα στα μπουκαλάκια απλά πεθαίνουν πιο αργά με τη χρήση όλων αυτών των θρεπτικών και άλλων υλικών που έχει μέσα. Αυτό είναι το ζουμί. Σημερα με την τεχνολογία που υπάρχει καταφέρνουν να τα διατηρούν ζωντανά για κάποιο -μικρό- διάστημα στο μπουκαλάκι, οπότε νομίζω ότι σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι.
Τώρα από κει και περα τίθεται και το θέμα σε τι συνθήκες μεταφέρεται και αποθηκεύεται από τους μεταφορείς και τα πετσοπ, καθώς μπορεί να φτάνει ήδη νεκρό στα χέρια του χομπίστα οπότε μετά λογικό είναι να μην κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει σα σκεύασμα...
Και για το φίλο chris82 που ανέφερε τα σπόρια, επειδή έχει γίνει και αυτή η συζήτηση σε άλλο θέμα (σχετικά με ξεραμένα υλικά φίλτρου κλπ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36830) και το είχα ψάξει και τότε το θέμα, να αναφέρω ότι δεν έχουν όλα τα είδη βακτηρίων αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα τα συγκεκριμένα που συμμετέχουν στον κύκλο του αζώτου (ή τουλάχιστον αυτά που πιστεύουμε ότι συμμετέχουν)
Nitrosomonas sp. και
Nitrobacter sp., δεν σχηματίζουν σπόρια

Τώρα βέβαια για τα άλλα που αναφέρουν οι πηγές (
Nitrospira και
Nitrosospira) δεν ξέρω...