Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #7  
Παλιά 16-02-11, 22:42
Το avatar του χρήστη karrot
karrot Ο χρήστης karrot δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 18-12-2010
Περιοχή: Ίλιον
Μηνύματα: 49
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από neos Εμφάνιση μηνυμάτων
... ασπάζομαι απολύτως τον προβληματισμό σου σχετικά με την ηθική πλευρά του χόμπυ και σε συγχαίρω επίσης για τη νηφαλιότητα με την οποία συμμετέχεις από την αρχή στη συζήτηση ενώ άλλοι φίλοι κράτησαν κάπως "αμυντική στάση".

Θα προσπαθήσω να καταθέσω πολύ συνοπτικά την προσωπική μου προσέγγιση στο θέμα της ηθικής πλευράς της διατήρησης ζώων συντροφιάς ή διαφορετικά της διατήρησης ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις με τον ευατό σου (όπως μέσες άκρες το έθεσε και ο georgarask σε προηγούμενο πόστ με τσιπούρες) αν είσαι σπισιστής ή αντισπισιστής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις έννοιες σπισισμός και αντισπισισμός μπορείς να διαβάσεις εδώ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%...BC%CF%8C%CF%82
http://athens.indymedia.org/front.ph...cle_id=1055827

Αφού κάνουμε αυτή τη θεμελιώδη διάκριση και με δεδομένο ότι δηλώνεις κρεατοφάγος (και ενυδρειόφιλος), θεωρώ ότι αυτόματα κατατάσεις τον εαυτό σου στους σπισιστές. Ανάμεσα στους σπισιστές, αυτούς που αποδέχονται δλδ το δικαίωμα του ανθρώπου να εκτρέφει ζώα συντροφιάς και να διατηρεί ζώα σε αιχμαλωσία, έχει θεσπιστεί ένας κώδικας ηθικής δεοντολογίας που δεν είναι άλλος από τη "χάρτα για τα δικαιώματα των ζώων" που έχει υιοθετηθεί από οργανώσεις σε όλο τον κόσμο ήδη από το 1978: http://politesmprosta.blogspot.com/p/blog-page_27.html

Στο άρθρο 5 αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι "
Κάθε ζώο που, από παράδοση, θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τον ρυθμό και με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του". Το άρθρο αυτό είναι σαφές ότι αναφέρεται σε ζώα εκτροφής και αν το μεταφέρουμε στο πεδίο των ενυδρείων, σημαίνει ότι αποδέχεται τη διατήρηση ψαριών εκτροφής σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης (βιοτοπικά ενυδρεία κλπ). Αυτή η προσέγγιση με καλύπτει απόλυτα και αποτυπώνει τον τρόπο που επιλέγω να στήνω ενυδρεία και να φιλοξενώ ζωντανούς οργανισμούς.

Συνεχίζοντας όμως το συλλογισμό μου και φτάνοντας στο αρχικό σου ερώτημα, καταλήγω ότι προσωπικά είμαι αντίθετος στην αιχμαλωσία ζώων από τη φύση και δε θα διατηρούσα ποτέ στο ενυδρείο μου κάποιο "άγριο" είδος. Δε θα ήμουν όμως τόσο αυστηρά απόλυτος (όσο το άρθρο 4 της χάρτας) στην περίπτωση επιστημόνων ή/και χομπιστών (πχ Konings, Bleher αλλά και 5-10 χομπιστών εδώ μέσα) που πραγματικά έχουν το μεράκι, τη γνώση και την εμπειρία να διατηρήσουν σωστά, να αναπαράγουν και να διαδώσουν κάποια άγρια είδη και στη συνέχεια να μεταδώσουν αυτή τη γνώση και στους υπόλοιπους.

ευχαριστώ για την ξεκάθαρη απάντηση πάνω στους προβληματισμούς μου
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από karrot Εμφάνιση μηνυμάτων
αλλά το θέμα είναι πχ για τα cpd το σημαντικό είναι να τα αναπαράγουμε μόνο μέσα στο ενυδρείο που είναι και αυτό σημαντικό δεν λέω ή να τα αφήσουμε και στη φύση να αναπαραχθούν εφόσον δεν παίζει ρόλο η καταστροφή του βιότοπου τους
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ποιο είναι

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη karrot : 16-02-11 στις 22:42 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01994 seconds with 10 queries