Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από aquahobby
...λεω οκ θα υπαρχει προβλημα στην βιολογια αλλα κατσε να μετρησω και νερο βρυσης
και βλεπω κι εκει ακριβως το ιδιο χρωμα δηλαδη την ιδια τιμη(0.50)
μετραω και με της απι και βλεπω 0.25
τι μπορει να συμβαινει?
υγ:
τα ξερα φυλλα που αποσυντιθεται ειναι δυο τρια στο βυθο πρεπει να αφαιρουνται?ανεβαζουν την αμμωνια?
|
Φιλος εχεις προβλημα

Να παρακαλας να ειναι λαθος και τα δυο τεστακια ή να κανεις εσυ καποιο λαθος στις μετρησεις.
Ας παμε λιγο πρωτα στα τεστακια.
Μετρας στο Sera 0.50 ppm (ή αλλιως mg/l) και στο APi 0.25.
Αυτο δεν ειναι περιεργο αν ξερει καποιος οτι οι διαβαθμισεις που εχει η Sera ειναι 0 ppm - 0.5 ppm - 1 ppm - 5 ppm - 10 ppm
ενω η APi 0 ppm - 0.25 ppm - 1 ppm -2 ppm - 4 ppm - 8 ppm (πιο μικρες αποστασεις δλδ)
Αν οντως η πραγματικη τιμη ειναι 0.25ppm και μετρας με Sera θα σου δειξει ενα χρωμα αναμεσα στο 0 και στο 0.50 και αν δεν το προσεξεις θα πεις οτι ηταν 0.50 ppm.
Ενω στο APi θα φανει η μικροδιαφορα.
Μετα, το sera εχει αναλυτικη αλλα συγκεκριμενη μεθοδο μετρησης η οποια μετραει (ολικη αμμωνια) ΝΗ3/ΝΗ4 και σε σχεση με το pH (που εχεις ηδη μετρησει στο νερο) και σε υποτιθεμενη θερμοκρασια 25C, σου υπολογιζει το αποτελεσμα της τοξικης ελευθερης αμμωνιας ΝΗ3.
οδηγιες τεστ sera
http://www.sera.de/fileadmin/gbi/049...010-05_INT.pdf
Το APi σου μετραει και αυτο ολικη αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4 αλλα σε αφηνει να βρεις μονος σου την τοξικη ΝΗ3, μετρωντας pH και ακριβη θερμοκρασια του ενυδρειου σου, και με τα calculators που κυκλοφορουν (δες το 5
εδω) να βρεις την ακριβη τιμη της τοξικης ΝΗ3.
Τωρα ερχεται το ερωτημα. Στο τεστ sera, το "0.50" που μετρησες τι ηταν?
NH3/NH4 ή ΝΗ3 (μετα το συνυπολογισμο με ph)?
Οπως και να εχει ομως αν υπαρχει αμμωνια στο νερο της βρυσης σου, υπαρχει σοβαρο προβλημα οχι μονο για το ενυδρειο αλλα και για τους ανθρωπους που πινουν το νερο αυτο.
Και επειδη στο νερο του δικτυου της Αττικης, δεν υπαρχουν ενδειξεις αμμωνιας (εστω και ολικης ΝΗ3/ΝΗ4 που ειναι πιο ατοξικη), μαλλον το προβλημα ερχεται απο την υδραυλικη εγκατασταση του σπιτιου σου.
Αν δεν μπορεις να το διορθωσεις/επισκευασεις, η μονη λυση ειναι η ΑΟ για ολους (οικογενεια και ενυδρειο).