Εγω την εχω δει με αλλο ματι την "καθαριοτητα".
Καταρχας δεν μου αρεσε η σκουπα γενικα.
Δεν μου καθοταν καλα η ολη διαδικασια να πειραζω το βυθο.
Πειραματιστηκα με διαφορους τροπους και τελικα ειδα πολυ καλα αποτελεσματα κρατωντας καθαρο το βυθο με αλλους τροπους.
Το προβλημα στο βυθο οπως καταλαβα ειναι η συσσώρευση περιττωματων των ψαριων και υπολειμματα τροφης που ειτε βυθιζονταν στο χαλικι/αμμο και δημιουργουσε μακροχρονα καποια προβληματα οπως δημιουργια δηλητηριωδους υδροθειου (σε μορφη φυσαλιδων με μυρωδια αυγου), ειτε η τροφη (αν περισσευε αρκετη ποσοτητα) εμενε πανω στο βυθο και δημιουργουσε ευνοικες συνθηκες για την αναπτυξη μυκητων (που ετσι κι αλλιως υπαρχουν σαν οργανισμοι στο ενυδρειο και περιμενουν τις καταλληλες συνθηκες να αναπτυχθουν).
Σκεφτηκα λοιπον να βρω τροπο να διωχνω απο το βυθο τα σκουπιδια πριν δημιουργηθουν τα προβληματα, χωρις ομως να βαζω σκουπες κλπ μεσα στο ενυδρειο (αφου εχω κανει πατεντα και για την εξοδο του νερου κατα την αλλαγη μεσω του εξωτερικου φιλτρου και δεν χρειαζεται να βαζω σωληνες σκουπες κλπ στο ενυδρειο), ειτε ενοχλωντας τα ψαρια ειτε αναταρασοντας τη βιολογια του βυθου.
Και η λυση ηταν καλη κυκλοφορια στο βυθο με τετοιο τροπο ετσι ωστε και να οξυγονωνεται, και να υπαρχει καλη κυκλοφορια νερου σε ολο το χωρο, αλλα και να παρασερνονται τα σκουπιδια στις εισοδους των φιλτρων.
Σε ενα ενυδρειο το πετυχα αυτο εχωντας δυνατοτερο φιλτρο σε ροη νερου απο οτι χρειαζοταν, ετσι ανοιγοντας στο spraybar μερικες τρυπες απο κατω
για να στελνει νερο και στο βυθο.
Σε αλλο ενυδρειο μου που εχει μεγαλο υψος και μηκος και δεν πετυχε τοσο το κολπο αυτο, εβαλα απλα κυκλοφορητες σε στρατηγικες θεσεις ετσι ωστε να σπρωχνουν τα σκουπιδια στο φιλτρο αλλα ταυτοχρονα να μην ενοχλουν τα ψαρια, ουτε να ανασηκωνουν την αμμο ή να ανοιγουν λακουβες.
Στο χαλικι που ειναι πιο βαρυ δεν υπαρχει προβλημα τετοιο.
Επισης απεφυγα να ακουμπαω διακοσμητικα με τις μεγαλες επιφανειες τους πανω στο βυθο. Πχ τα ξυλα τα τοποθετω εστι ωστε να στηριζονται στις μικρες επιφανειες τους και προτιμω τις ριζες να τις βαζω με τα κλαδια προς τα κατω και το χοντρο μερος στην επιφανεια σαν να ερχονται απο πανω.
Η αμμος μου μαλιστα στο ενυδρειο με τους κυκλοφορητες,
εχει χρωμα λευκο. Και παραμενει παντα λευκη

Και αυτο χωρις να βαζω χερι ή σωλήνες και σκουπες, καθολου μεσα στο ενυδρειο.
Οποιος θελει το δοκιμαζει.