λυπάμαι για την παρεξήγηση
όχι δεν είμαι εκτροφέας
καμένος ιδιοκτήτης είμαι και moderator σε σκυλοφόρουμ με μεγάλη λίστα θεμάτων απο καμένους ιδιοκτήτες
δεν σε βοήθησαν οι πληροφορίες μου περι κλειστής γεννετικής δεξαμενής/δυσπλασίας/μεγαλοκαρδίας και αδυναμίας να ξέρεις αν το κουτάβι θα είναι υγιές?
λυπάμαι
ας το πώ πιο απλά
τα σκυλιά έχουν πολλές κληρονομικές παθήσεις γεννετικού χαρακτήρα
πολλές απο αυτές είναι θανατηφόρες
και αρκετές αρκετά επίπονες και βασανιστικές
αν το ψάξεις θα βρείς στατιστικές με τις πιο συνηθισμένες στα ντόπερμαν
προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα και να βοηθηθεί και η φυλή απο την επικράτησή των ασθενειών πρέπει και εμείς που μπορεί να την θαυμάζουμε (την φυλή) να απευθυνόμαστε σε εκτροφείς και να τους περνάμε ψιλό κόσκινο ζητώντας εξετάσεις υγείας κλπ
το ότι οι πρόγονοι είναι γνωστοί βοηθάει στο να εντοπιστούν ακόμα καλύτερα τα πιθανά προβλήματα
έστω σκύλα πανέμορφη και πανέξυπνη με πολύ καλές εξετάσεις αλλά με κάποιους συγγενείς με Χ πρόβλημα
προκρίνεται η επιλογή επιβήτορα με καθαρό γεννεολόγιο απο την συγκεκριμένη πάθηση και εξίσου καλές εξετάσεις
ζευγαρώνοντας ότι νάναι με ότι νάναι (αυτό που κάνουν οι ιδιώτες,ειδικά στην Ελλάδα που όλοι "ξέρουν" ότι "ο δικός ΜΟΥ σκύλος είναι Ο καλύτερος" ) μόνο περισσότερα προβλήματα μπορεί να αποκτήσεις
ακόμα και στους ανθρώπους που η γεννετική δεξαμενή δεν είναι και τόσο κλειστή και δεν γεννάμε όσο συχνά και τόσο πολλά κουτάβια όσο οι σκύλοι -υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες και εφαρμόζεται προγεννητικός έλεγχος για μεσογειακή αναιμία , μογκολισμό και άλλα
πιστευω να κατάλαβες ότι δεν έχω τίποτα να κερδίσω να κάθομαι να σου γράφω κατεβατά \
αλλά ενδιαφέρομαι πρώτα για τον σκύλο σου και μετά για εσένα
είχα σκύλο με δυσπλασία και δεν είναι καθόλου ωραίο να πρέπει να τον βλέπεις να μην μπορεί να τρέξει και να κάτσει ή να ξαπλώσει...
το μόνο που επιμένω είναι να το ψάξεις κι άλλο...
|