Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από aquaman
Πήρα ένα μικρό TDS-όμετρο και γέμισα ερωτήσεις:
1) η μέτρηση που δίνει έιναι σε ppm. Έχει νόημα η μετατροπή σε dGH? Αν ναι, γίνεται διαιρώντας με το 17.9? οχι γιατι η gH αναφερεται στη συγκεντρωση συγκεκριμενων αλατων στο νερο ενω το tds σε ΟΛΑ τα διαλυμενα στο νερο στερεα (σωματιδια). το οτι εχουν κοινη μοναδα (pps=parts per million) δε σημαινει οτι η μοναδα μετρα το ιδιο πραγμα. στην πρωτη περιπτωση εχεις Χ ppm αλατων και στη δευτερη Ψ ppm στερεων διαλυμενων στο νερο.
2) στο νερό της βρύσης μου δείχνει 350ppm. Μετρώντας με σταγόνες βρίσκω GH=18, KH=12. "Συμφωνούν" αυτά όλα; δεν υπαρχει καποια συμφωνια. θα μπορουσες με αυτες τις τιμες να εχεις μεγαλυτερο ή και μικροτερο tds. αυτο που δε θα συμφωνουσε θα ηταν παραδειγμα να εχεις tds=005 και ανεβασμενες σκληροτητες...γιατι η gH ειναι στην ουσια μερος του tds.
3) και το "καλύτερο": στο νερό του ενυδρείου μου, το οποίο με σταγόνες έχει
GH=15, KH=10 περίπου, δείχνει TDS=550!!! 
Τι γίνεται εδώ; Γίνεται να είναι τόσα πολλά; Μήπως είναι λόγω των υπόλοιπων διαλυμένων λιπασμάτων (έχω νιτρικά 20ppm, φωσφορικά περίπου 1ppm, ρίχνω και κάλιο καμμιά 20ppm... αλλά πάλι δε βγαίνουνε τα νούμερα...).
|
οτιδηποτε διαλυεις στο νερο το tds το μετρα...οποτε ναι...εκτος απο τα στερεα της βρυσης εχεις επιπλεον και λιπασματα, ρυπους απο τροφες και περιττωματα..και ολα αυτα προστιθενται....