Θέμα: Σόδα.
Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #5  
Παλιά 02-01-11, 11:11
Το avatar του χρήστη lingistis
lingistis Ο χρήστης lingistis δεν είναι συνδεδεμένος
Συντονιστής
 
Εγγραφή: 13-09-2007
Περιοχή: ΦΛΩΡΙΝΑ
Μηνύματα: 1.421
Προεπιλογή

Υπάρχει και η "Ηλιος"... βασικά ψάνχεις για "διττανθρακική σόδα = bicarbonate sodium" (όξινο ανθρακικό νάτριο) ή γνωστό και ως σόδα μαγειρικής ή σόδα ζαχαροπλαστικής και είναι κάτι διαφορετικό από την σόδα πλυσίματος που δεν βάζουμε στα ενυδρεία!!

Η λέξη σόδα είναι "απλοποίηση - συντόμευση" του αγγλικού sodium, δηλαδή νάτριο.

Από μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού στα 10 λίτρα φρέσκο νερό (δηλαδή ένα κουβά) κάνει για τον σκοπό που την θέλεις... (από KH 11 και pH 8 σε ΚΗ14-15 και το ph στο 8,2).

Με πιο μικρές αλλαγές νερού, κάπου 20%, θα φτάσεις σε αυτά τα επίπεδα μετά από 4-6 αλλαγές και δεν θα έχουν προβλημα τα ψάρια σου. Μετά μετράς το νερό του ενυδρείου σου και βλέπεις εάν μπορείς και με πιο λίγη σόδα στα 10 λίτρα ώστε να έχεις σταθερό το pH. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή κακό αυτό που θέλεις να κάνεις και πολλοί βάζουμε σόδα μαγειρικής στο φρέσκο νερό... απλά με λίγη προσοχή ώσπου να το σταθεροποιήσεις το pH, για να μην έχεις απότομες μεταβολές στο ενυδρείο σου.

Προσοχή το pH το μετράμε με λογαριθμική κλίμακα!!!

Το pH 9 είναι 10 φορές πιο αλκαλικό από το pH 8 και 100 φορές πιο αλκαλικό από το pH 7 και 1000 φορές πιο αλκαλικό από το pH 6!!! οπότε ο μισός βαθμός είναι 5 φορές τουλάχιστον πιο πάνω ή κάτω!!!

Στα ενυδρεία μας πιο σημαντικό κατά πολύ είναι η σταθερότητα του pH...
οπότε εάν αποφασίσεις να μεταβάλεις το pH πρέπει μετά από κάθε αλλαγή νερού να έχεις την ίδια σχεδόν ένδειξη.
__________________
Γιάννης
Αν δεν βρέξεις σαλόνι... mbuna δεν πιάνεις!!!
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01496 seconds with 10 queries