το eggcrate είναι το πολύ γνωστο σε όλους μας πλαστικο πλεγμα με ματι απο 1 εώς και 3 εκατοστα που τοποθετήτε κατω απο τις λαμπες φθορισμου κυρίως σε χώρους γραφείων για να επιτυνχανει την διαχυση του φωτος . Πολλες φορες θα το συναντήσετε και στην επινικελωμενη του μορφη (για περισσότερη ανακλαση φωτος)
Στα θαλασσίνα ενυδρεια χρησιμοποιηται κυρίως σε συστηματα jaubert γνωστη και ως μεθοδος πλενουμ ( απο το λατινικο Plenum που σημαινει "Γεματος" και οχι η μεθοδος της θειάς μου της Νόνης στην Καρδίτσα για να επιβάλει την τάξη πριν την ώρα του ύπνου στα παιδικά μας χρόνια - "Αλέεεεεκουυυ ;; Τα πλ'νς τα ποδάρια σ' πριν πεσ'ς στου κρεβάτ'; " ) .
Επισης σε συστήματα DSB (Deep sand bed ) .
Στην ουσία για μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια περιοχη ΚΑΤΩ απο το υποστρομα χωρίς υλικα αλλα με νερο και ιδανικες συνθήκες για αναεροβίες διαδικασιες παιρνουμε ένα κομμάτι πλεγμα "Αυγοθήκη" (eggcrate) ισο με τις διαστασεις του ενυδρείου μας και αφου το τυλίξουμε με πολύ λεπτο πλαστικο πλευγμα (σιτα για τα παραθυρα) έτσι ώστε να περνάει το νερο αλλα όχι και η αμμος ,τα σωματίδια , και το κυριότερο οι σκουληκες και τα αλλα βεθνικα ζουζουνια που έχουμε στο ριφακι μας το στερεώνουμε (ναι καλα μαντέψατε με λιγο αυγο-τέτοιο ) γυρω στα 5 εκ. απο την βαση του ενυδρέιου.
Προσθέτουμε γυρω στα 3 εκ αμμο απο κονιοτροποιήμενα κοράλια και μετα λιγη ακόμα σίτα (για να είμαστε διπλα σιγουροι για τα ζουζούνια ) και κατόπιν αλλα 6 εκ. απο αραγωνιτη και αμμο. και απο πανω βάζουμε τον βράχο μας.
Ετσι δημιουργούμε ιδανικες αναερόβιες συνθηκες για "αποαζωτοποιήση" - (denitrification) στο ενυδρέιο μας.
Αλλα θα συνηστούσα λίγο διαβασμα τόσο στο δύκτιο όσο και σε βιβλία. Ο Tullock στα βιβλια του το αναλύει πολυ καλα το θέμα.
Αλέξανδρος
|