Τα φυτά , το υπόστρωμα και τα φάρια που θα βάλεις στο ενυδρείο σου εξαρτώνται άμεσα το ένα απο το άλλο.
Γνώμη μου. Αποφάσισε πρώτα αν θες φυτεμένο ενυδρείο ή όχι. Μετά αποφάσισε τί είδη ψαριών θέλεις να βάλεις μέσα , με την προϋπόθεση να κάνουν για φυτεμένο .
(Υπάρχουν είδη ψαριών που λόγο ''νοοτροπίας'' ή και μεγέθους συνηθίζουν να σκάβουν βαθιά στην άμμο οπότε αν τα βάλεις σε φυτεμένο και μεγαλώσουν θα στο κάνουν μαντάρα.)
Αν τελικά καταλήξεις στο φυτεμένο θα πρέπει να

αρκετά όσες περισότερες πληροφορίες μπορείς για τα ψάρια και τα φυτά που πρόκειται να φιλοξενήσεις προκειμένου να φτιάξεις το κατάληλο για την περίπτωσή σου υπόστρωμα (και φωτισμό).
Γενικά πάντως
μήν βιαστείς. Στο συγκεκριμένο Hobby όσο περισότερο διαβάσεις , ψάξεις και όσο πιό αργά βήματα κάνεις ,τόσο σταθερό (και οικονομικότερο -σχεδον- θα είναι το αποτέλεσμα).
Εκτός απο το παρόν Forum αρκετές πληροφορίες για αυτά που ρωτάς θα βρείς και εδώ:
http://tsamis.aaquaria.com/boden.htm
http://tsamis.aaquaria.com/Licht.htm
http://www.malawicichlidhomepage.com...ist_greek.html
Καλή επιτυχία πάντως σε ότι και αν κάνεις.........