Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ARIS1983
Νομιζω οτι οταν δεν μετρας υπερβολικες τιμες αμμωνιας ή εστω και καθολου αλλα μετρας Νο2 και Νο3 γινονται πιο στρωτα οι αποικιες των βακτηριων λογο πολυ χαμηλων ρυπων!
|
Δεν είναι έτσι, Άρη. Αυτά που εμείς λέμε "ρύπους" (και είναι για τα ψάρια μας) για τα βακτήρια είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ θρεπτικά υλικά. Που σημαίνει, πως αν τα βακτήρια δεν βρίσκουν επαρκή επίπεδα ΝΗ
3 και ΝΟ
2 δεν πολλαπλασιάζονται. Αν μάλιστα η έλλειψη είναι μεγάλη, πολλά βακτήρια και αποικίες πεθαίνουν. Το ότι σε ένα ενυδρείο με ψάρια και στρωμένο φίλτρο δεν ανιχνεύουμε ποτέ αμμωνία και νιτρώδη, αλλά μόνο νιτρικά, δεν σημαίνει πως δεν παράγονται τέτοια. Παράγονται συνεχώς και σταθερά. Απλά, δεν προλαβαίνουν να μείνουν στο νερό για να τα μετρήσουμε, γιατί το φίλτρο τα μετατρέπει πρακτικά άμεσα σε νιτρικά. Και για να το προχωρήσω ακόμη περισσότερο, μπορεί να μην "βλέπουμε" ούτε καν και τα νιτρικά. Και αυτό παρατηρείται σε πυκνοφυτεμένα ενυδρεία, όπου το παραγόμενο ΝΟ
3 καταναλώνεται άμεσα από τα φυτά και αν δεν προσθέσουμε επιπλέον ΝΟ3 ως λίπασμα, μετράμε πάντα ΝΗ
3=0, ΝΟ
2=0 και ΝΟ
3=0.

Και κάτι άλλο.
Το ότι μπολιάζω ένα φίλτρο δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι άμεσα στρωμένο. Όπως το ότι ρίχνω τη μαγια στο αλεύρι δε σημαίνει ότι τρώω αμέσως και ψωμί. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα μπόλι που παίρνει το φίλτρο-δέκτης. Για να είναι έτοιμο άμεσα στρωμένο το φίλτρο-δέκτης θα πρέπει σχεδόν το 80-100% των υλικών του (σφουγγάρια, κεραμικά, κλπ) να προέρχονται από το φίλτρο-δότη. Αυτό σπάνια είναι εφικτό να συμβεί. Συνήθως δίνεται ένα μέρος των υλικών (και αυτό όχι πάντα) και "μπίχλα" από το στίψιμο των σφουγγαριών. Αυτά είναι υπεραρκετά για να δώσουν ένα boost-up στο νέο φίλτρο να ξεκινήσει τον κύκλο, αλλά πάντα θέλει κάποιο χρόνο στη συνέχεια για να πεις πως το φίλτρο στρώθηκε.
Εγώ έχω στρώσει φίλτρο χωρίς μπόλι και μου πήρε γύρω στις 45 ημέρες. Ο Παύλος ήδη 3 μέρες αφότου μπόλιασε, μετράει κιόλας νιτρικά. Συνεχίζοντας σωστά τη διαδικασία, σύντομα θα είναι σε θέση να βάλει μέσα ψάρια. Αν η διαδικασία συνεχιστεί με το ψάρι του φίλου του, αυτό θα έχει δύο αρνητικά.
1ον τις
σοβαρές βλάβες στην υγεία του ψαριού (κάτι που ίσως δεν μπορέσει ο ίδιος να το διαπιστώσει αμέσως, το ψάρι όμως ήδη το βιώνει) και
2ον μία μικρή
επιμήκυνση του χρόνου περαίωσης της διαδικασίας, αφού οι ρύποι ενός μόνου και εξασθενημένου ψαριού δεν παρέχουν τόση αμμωνία (όση αν την προσθέτει ο ίδιος) ώστε να επιταχυνθεί ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων στο βαθμό που θα θέλαμε.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ Παύλο, πως
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

να έχεις το ψάρι μέσα και να προσθέτεις και αμμωνία από πάνω! Αντιλαμβάνεσαι υποθέτω το γιατί!