Θα μιλησω πιο γενικα γιατι νομιζω οτι θα κουρασει μια αναλυση σχετικα με δυσκολους και πολυπλοκους ορους οπως το CEC ...Τα οποια και δεν γρωριζω αρκετα καλα για να μιλησω.
Eιμαι λοιπον της αποψης οτι εχουμε δωσει υπερ του δεοντος, μεγαλη σημασια στα υποστρωματα και στα θρεπτικα/αυτο ανανεουμενα κλπ προιοντα των εταιρειων.
Απο πειρας μιλωντας, εχω καταφερει να κρατησω την πλειοψηφια των φυτων σε καθαρο, παμφτηνο και χωρις θρεπτικα χαλικακι.
Ο Tom Barr το εχει επισημανει εδω και μερικα χρονια και εχει γινει κοκκινο πανι στα διαφορα fora του εξωτερικου. Υποστηριζει ο ιδιος, οτι τα φυτα μπορουν να προσαρμοστουν στις εκαστοτες συνθηκες και να παρουν τα θρεπτικα που τους λειπουν απο την στηλη νερου αν το υπεδαφος ειναι φτωχο.
Ακομα και φυτα που θεωρουνται οτι εξαρτωνται αποκλειστικα σχεδον απο τις ριζες τους για να τραφουν (εχινοδωροι, κρυπτοκορινες), οταν το υπεδαφος ειναι φτωχο, απορροφουν θρεπτικα απο τα φυλλα τους και τα πανε περιφημα !
Προυποθεση βεβαια σε αυτη την περιπτωση , ειναι η σωστη λιπανση της στηλης νερου.
Νομιζω οτι συμφωνω απολυτα μαζι του, αλλα... υπαρχουν μερικα δυσκολα γρασιδια και καποια πολυ δυσκολα φυτα που απαιτουν θρεπτικο υποστρωμα για να εκτιναχθει η αναπτυξη τους στην αρχη και σε αυτη την περιπτωση, οπου εχουμε μεγαλες απαιτησεις (aquascaping διαγωνισμων) , βρισκω να εχουν εφαρμογη καποια ακριβα υποστρωματα.