Πριν 3 μερες ειχα και εγω γεννητουρια αυγων στο 90λιτρο μου απο τα κακατοειδες.Λοιπον μεσα εχω 2 μεγαλα αρσενικα και 2 θυληκα, και ενα ακομη,μαλλον αρσενικο, το οποιο ομως ειναι στο μεγεθος των θυληκων και προφανως ειναι αδιαφορο για το κυριαρχο αρσενικο.
Το πραγμα ξεκινησε καπως ετσι: τις προηγουμενες μερες υπηρχε μεγαλος ανταγωνισμος μεταξυ τν 2 αρσενικων αλλα νικουσε το πιο μεγαλοσωμο στην κυριαρχια του χωρου.
οποτε μια μερα πριν παρατηρησω τα αυγα, ειχα κανει μια γενικη αναδικοσμηση του χωρου τυλιγωντας τα γλαστρακια με java moss τελος παντων ειχα κανει μεγαλη ανακατωσουρα...το σημαντικο στοιχειο εδω ειναι οτι ρυθμισα την θερμαστρα σε λιγο πιο ψηλη θερμοκρασια γιατι ενω την ειχα να διατηρει το νερο στους 26 αφου πιασαν τα κρυα κατεβηκε στους 25,5 οποτε ειπα να το ανεβασω λιγο και η θερμοκρασια σταθεροποιηθηκε στους 27 βαθμους.
Αυτη η αλλα γη θερμοκρασιας υποψιαζομαι οτι πυροδοτησε το μηχανισμο του ζευγαρωματος και την επομενη μερα το βραδακι στις 8 εντελως τυχαια παρατηρησα μερικα αυγα μεσα σε μια κουφαλα που σχηματιζει μια ριζα που εχω μεσα και ειδα οτι το ενα θυληκο βρισκεται μεσα και τα περιποιειται καθως και υπερασπιζεται ην φωλια συν το οτι ειχε αποκτησει ενα κιτρινο χρωματακι.
Φυσικα ενθουσιαστηκα και αμεσως σκεφτηκα οτι θα πρεπει να διωξω τους 2 τεραστιους SAE απο αυτο το ενυδρειο για να μην λιγουρυτουν τα αβγα οπως και να αφησω ενα χαμηλο φως αναμενο κατα τη διαρκεια της νυχτας για να βλεπει το θυληκο την φωλια.
Ετσι και εκανα για 2 μερες παρακολουθουσα την πορεια αλλα δεν ειναι να σκαει μυτη κανενα πιτσιρικακι, ωστοσο παρατηρησα σε ενα διπλανο πηλινο ο αρσενικος εκανε πονηρο παιχνιδι και με το αλλο θυληκο!και οντως ειχα 2 θυληκα σε 2 φωλιες να φθλανε τα αυγα τους.
Μεχρι σημερα δεν ειδα κανενα πιτσιρικι και εχουνε καμια 4 ημερες.
Πουθενα δεν βρηκα ποσες μερες κανουνε να σκασουνε τα αυγα του ειδους μου.γνωριζει κανεις?
ειμαι περιεργος να δω αν θα τα καταφερουνε να βγουνε τα μικρα.Αλλα δεν ξερω αν εχει περασει το χρονικο περιθωριο εκκολαψης των αυγων ωστε να ξερω αν ηταν τζουφκια η υπαρχουν ακομη πιθανοτητες.
|