Θα συμφωνήσω με τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη χρήση των φτηνών (χαμηλής απόδοσης) λεντ σε φυτεμένα ενυδρεία, καταθέτοντας μια εμπειρική άποψη.
Πριν 3-4 μήνες άλλαξα το φωτισμό του 54λιτρου ενυδρείου μου από Τ8 σε λεντ, για λόγους οικονομίας αλλά και αισθητικής καθώς προτιμώ τα ανοικτά ενυδρεία και ήθελα να καταργήσω το καπάκι...
Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 60Χ30Χ30 και στο καπάκι φορούσε μια Τ8, grolux, 15 watt με ανακλαστήρα. Στο ενυδρείο υπήρχαν μόνο φυτά χαμηλών απαιτήσεων και με μια υποτυπώδη λίπανση (ελάχιστες ταμπλέτες βυθού κάθε 6 μήνες), πήγαιναν καλούτσικα σε σημείο που τα πολύ εύκολα χρειαζόταν και κλάδεμα. Τα φυτά ήταν μια ανούμπια, μερικές κρυπτοκορίνες, βαλισνέριες, java moss και κερατόφυλλο.
Πριν από 3-4 μήνες κατήργησα το καπάκι με την Τ8 και το αντικατέστησα με μία αλουμινένια μπάρα στην οποία κόλλησα 2 κομμάτια αδιάβροχη λεντοταινία των 4,6 watt/μέτρο, μήκους 60 εκ έκαστο. Το ένα κομμάτι είναι warm white και το άλλο κομμάτι cold white. Συνολικά δλδ έχω 1,2 μέτρα λεντοταινία σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από την επιφάνεια του νερού.
Η παραπάνω λεντοταινία κόστισε 15 ευρώ το μέτρο και έχει κατανάλωση περίπου 6 watt.
Το αποτέλεσμα οπτικά ήταν σαφώς σκοτεινότερο από την Τ8. Ποια ήταν όμως η εξέλιξη των φυτών; Τους πρώτους 1-2 μήνες τα φυτά φαινόταν να την παλεύουν έχοντας απλώς μειωμένη ανάπτυξη. Το τελευταίο διάστημα όμως τα περισσότερα έχουν πάρει την κάτω βόλτα... Το μοναδικό φυτό που δείχνει ανεπηρέαστο είναι η ανούμπια που συνεχίζει να πετάει καινούρια φύλλα. Οι κρυπτοκορίνες επίσης φαίνονται στάσιμες αλλά ανεπηρέαστες. Οι βαλισνέριες έφθιναν αισθητά και σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν. Το ίδιο και η μος και το κερατύφυλλο που φθίνουν επίσης αισθητά ενώ με τον προηγούμενο φωτισμό πήγαιναν πολύ καλά και έδινα και κλαδέματα...
Η παραπάνω προσωπική εμπειρία δεν μπορεί να διεκδικήσει τις δάφνες επιστημονικού πειράματος καθώς το πρότζεκτ υλοποιήθηκε πολύ πρόχειρα. Τα 2 κομμάτια λεντοταινίας τοποθετήθηκαν πολύ κοντά μεταξύ τους ενώ ίσως θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και 5-6 εκατοστά πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού. Δεν είναι εύκολο επίσης να καταλάβω αν για τη φθίνουσα πορεία των φυτών έφταιγε το λάθος φάσμα (kelvin) ή η ανεπαρκής ένταση (lumens).
Πάντως το συμπέρασμα που κατέληξα εγώ είναι ότι οι φτηνές λεντοταινίες δεν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν ούτε για χαμηλών απαιτήσεων φυτεμένα τουλάχιστον με τρόπο που να έχουμε αισθητή ωφέλεια σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε κόστος κτήσης σε σχέση με τα φτηνά τ5 ή τ8 overtank φωτιστικά. Έχω την αίσθηση πάντως ότι θα ήταν καλή λύση για αφρικάνικα νταμάρια ή για σκοτεινά (μεγάλου μήκους) βιοτοπικά αμαζονίου. Και σίγουρα είναι το μέλλον στο φωτισμό του ενυδρείου αφού χρόνο με το χρόνο βελτιώνονται και γίνονται φτηνότερα