Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 20-09-10, 13:37
Το avatar του χρήστη thanasisg
thanasisg Ο χρήστης thanasisg δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Γέρακας - Λαμία
Προεπιλογή

Θεωρώ το εαυτό μου νέο χομπίστα με μικρή εμπειρία και ανήκω σε αυτούς που δυστυχώς δεν βρήκαν το forum πριν αγοράσουν και ξοδέψουν σε χρόνο και χρήμα. Από την άλλη, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που «έπεσα» σε σχετικά ευσυνείδητο πετσοπά, που πέρα από το κέρδος, τον ένοιαζαν και τα ζωντανά, οπότε δεν κατέληξα με «10 δίσκους σε 50 λίτρα». Οπότε, αυτά που γράφω τα γράφω υπό το πρίσμα του αρχάριου.

Θα ήθελα να μπορώ, ως αρχάριος, να ρωτήσω πoιό ψάρι μπορώ να βάλω σε ποιό ενυδρείο και να μην φοβάμαι αν θα μου την πουν γιατί έχω μόνο 50-100-200 λίτρα ενυδρείο, κλπ. Αυτό που θα με βοηθούσε είναι να μαζέψω 10 διαφορετικές γνώμες. Το αν θα ακούσω την γνώμη την 1 ή την 2 ή την 10, είναι καθαρά δικό μου θέμα και έχει να κάνει με το πόσο αγαπώ αυτό που κάνω και κατʼ επέκταση, πόσο διατεθειμένος είμαι να το ψάξω περισσότερο και να μην μείνω στις απόψεις των μελών αυτού και οποιουδήποτε forum.

Από την άλλη, αυτά που θα έπρεπε ο καθένας μας να προτείνει και να συμβουλεύει είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, συμβουλές και συμπεράσματα από προσωπική του πείρα. Αν η εμπειρία μου έχει δείξει ότι μπορώ να βάλω 10 δίσκους σε 50 λίτρα – 50cm ενυδρείο, με αλλαγές 90% κάθε μέρα, γιατί να μην πω στον φίλο που ρωτάει ότι «ναι θεωρητικά γίνεται αλλά δεν σου συνιστώ γιατί θα ταλαιπωρείς τα ψάρια, θέλει κόπο, χρόνο, χρήματα, εμπειρία, κλπ»? Στον αντίποδα, αν έχω εμπειρία μόνο από guppy, αυτό θα του προτείνω. Γιατί πιστεύω ότι η βοήθεια που δίνει ο καθένας μας εδώ μέσα δεν πρέπει να σταματά στο «βάλε το Χ» ή «βάλε το Ψ» ψάρι, αλλά να μπορεί να προχωρήσει αρκετά βαθύτερα, όταν αυτό ζητηθεί. Όπως έγραψε o Roussaks παραπάνω, θα μου ήταν αρκετά εύκολο να ψάχνω στο internet για να προτείνω 15 διαφορετικά ψάρια για 50 λίτρα, αποσκοπώντας όμως που?

Προφανώς πάνω όρια στο χόμπι μας δεν υπάρχουν, όσο περισσότερα λίτρα τόσο καλύτερα, αλλά δυστυχώς αναγκαζόμαστε, γενικότερα στην ζωή μας - και κατʼ επέκταση και στα χόμπι μας να κάνουμε συμβιβασμούς.

Όσο για αυτό που διάβασα παραπάνω ότι πρέπει ντε και καλά να κρατήσουμε τους νέους στο χόμπι, διαφωνώ. Αν κάποιος θέλει να μείνει, θα μείνει γιατί πραγματικά του αρέσει το χόμπι, ανεξάρτητα από το τι θα ακούσει/διαβάσει εδώ μέσα. Το πολύ πολύ, αν αισθανθεί ότι προσβλήθηκε να βρει άλλο φόρουμ να συμβουλεύεται. Από την άλλη, αν αυτό το χόμπι είναι για κάποιον κάτι παροδικό, όσο εύκολη και αν του κάνεις την ζωή προτείνοντάς του τα πιο εύκολα, ανθεκτικά, οικονομικά κλπ ψάρια, δεν θα μπορέσεις να τον κρατήσεις.

Το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι τι λες αλλά πως το λες!!! Οπότε ναι θα πω «πάρτε guppy» γιατί αυτό μπορώ να προτέινω με την λιγοστή μου εμπειρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πω «και αφήστε μας ήσυχους».
Απάντηση με παράθεση

Page generated in 0,01670 seconds with 10 queries