Φίλε Βαλάντη,
λυπάμαι για τα ψαράκια που έχασες και φοβάμαι πως και γι αυτό δεν υπάρχουν ελπίδες θεραπείας.
Κατά τη γνώμη μου ξέχνα όλα αυτά τα φάρμακα και φρόντισε περισσότερο τις συνθήκες διατήρησης τους και τη διατροφή τους(αυτή η τροφή που δίνεις είναι ακατάλληλη).
Το malawi bloat είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια και μπορεί να οφείλεται σε ένα παράσιτο που ζει στο έντερο του ψαριού και πολλαπλασιάζεται όταν το ψάρι έχει αδύναμο οργανισμό απο διάφορες αιτίες(στρες,κακή διατροφή,κ.ά.).Το ψάρι σταματάει να τρώει καθώς το έντερο του φράζει και πρίζεται η κοιλιά του.
Αν δεν γίνει άμεσα θεραπεία το ψάρι πεθαίνει.
Δεν είναι σίγουρο ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική αλλά πρέπει να παρθούν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών στο ενυδρείο.
Οι θεραπείες με τα φάρμακα που ανέφερες αφορούν περιπτώσεις όπου είμαστε στην αρχή της ασθένειας.Το ψάρι που βλέπω είναι μόνο για ευθανασία
Τι νομίζω ότι πρέπει να κάνεις (ακόμα κι αν τα υπόλοιπα ψάρια δεν έχουν καμμιά ένδειξη ασθένειας):
-κάνε μια αλλαγή νερού 30-40% (και κράτα σταθερή μια ρουτίνα εβδομαδιαίας αλλαγής)
-αύξησε την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του νερού
-πρόσθεσε Ektozon (της Hobby) 2 κουταλάκια γλυκού ανά 50 λίτρα και μετά σε κάθε αλλαγή για κάνα μήνα 1 κουταλ. ανά 50 λίτρα.
-κάνε μια νηστεία στα ψάρια 2-3 μέρες και μετά τάιζε με τροφές που περιέχουν κυρίως σπιρουλίνα και άλλα φυτικά συστατικά(όλες οι εταιρείες έχουν αντίστοιχες) και μόνο περιστασιακά(1-2 φορές την εβδομάδα) τροφές με υψηλή πρωτείνη.
-αν δεν έχεις,φτιάξε με τις πέτρες πολλές κρυψώνες για τα ψάρια και απέφυγε να τα στρεσάρεις χωρίς λόγο.
Υ.Γ. μπορεί κάποιοι να διαφωνούν αλλά για πάρα πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιώ φάρμακα και χημικά στα ενυδρεία μου (εκτός απο ειδικές περιπτώσεις,ενυδρειακό αλάτι και ektozon) χωρίς απώλειες σε ψάρια. Κατά τη γνώμη μου η πρόληψη και η σωστή φροντίδα των συνθηκών που τα διατηρούμε είναι η θεραπεία.