Ο κυριότερος λόγος που δεν μπορείς να βάλεις αυτά τα ειδη μαζι ειναι το γεγονός ότι τα ψάρια αυτά ζουν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Τα ζωοτόκα (γκάππυ, πλάτυ, κλπ) θέλουν καθαρά αλκαλικό περιβάλλον (ρΗ=7,3 έως 8,0) και αρκετά σκληρό νερό (έως και σχεδόν υφάλμυρο) ενώ αντίθετα τα σκαλάρια (αγγελόψαρα) θέλουν κατά προτίμηση όξινο νερό (ρΗ=κάτω από 7,0) και αρκετά μαλακό νερό.
Επίσης, λόγω μεγέθους και εξωτερικής εμφάνισης, τα μικρόσωμα γκαππάκια κινδυνεύουν όχι μόνο με τσιμπιές, αλλά και να φαγωθούν από τα σκαλάρια. Τα ενυδρεία που θα φιλοξενήσουν σκαλάρια, κανονικά πρέπει να είναι από 60+ πόντους και πάνω σε ύψος και συνήθως είναι ειδικές κατασκευές και φυσικά περισσότερα λίτρα.
Λόγω του νέου περιβάλλοντος και της αλλαγής των συνθηκών νερού, τα σκαλάρια που θα βάλουμε στο ενυδρείο μας μπορεί να τρομάξουν και το πρώτο καιρό να κρύβονται ανάμεσα στα φυτά ή σε άλλες σκοτεινές γωνιές. Στη πρώτη μου επαφή με αυτά τα υπέροχα ψάρια, είχα ανησυχήσει ιδιαίτερα. Ενώ στο μαγαζί από όπου τα πήρα φαίνονταν ζωηρά και κινητικά, στο ενυδρείο μου για δυο τρεις μέρες ήταν συνεχώς κρυμμένα. Αρχίζοντας όμως να προσαρμόζονται, έκαναν δειλά-δειλά τις εμφανίσεις τους, ώσπου μετά από μερικές μέρες μπορούσα πια να τα απολαμβάνω να κολυμπούν μεγαλόπρεπα σε όλο το ενυδρείο. Και όταν τελικά προσαρμοστούν απόλυτα και οι συνθήκες που ζουν είναι οι σωστές, θα γίνουν ιδιαίτερα φιλικά με τον άνθρωπο που τα φροντίζει, μέχρι που σιγά-σιγά μαθαίνουν να τρώνε ακόμη και από το χέρι του. Κολυμπούν κυρίως στο μεσαίο στρώμα του ενυδρείου και λόγω της σωματικής τους διάπλασης να προτιμάτε έναν διάκοσμο από φυτά με στενόμακρα φύλλα. Ομως και φυτά με πλατιά σκληρά φύλλα (πχ ανούμπιες) είναι επίσης απαραίτητα για την περίπτωση της αναπαραγωγής τους και την εναπόθεση των αυγών. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι σχετικά αδιάφορα με τα υπόλοιπα ψάρια (εκτός από την εποχή που γεννούν), αλλά πολλές φορές τα είδα αρκετά επιθετικά στα νέα σκαλάρια που μπήκαν στο ενυδρείο μετά από αυτά, σε μια προσπάθεια να τα απομονώσουν. Βέβαια τις περισσότερες φορές η ένταση κοπάζει μετά από μερικές ημέρες και τελικά ζουν μαζί αρμονικά. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με Νέον ή άλλα μικρόσωμα tetra γιατί είναι το πιο πιθανό αυτά κάποια στιγμή να καταλήξουν γεύμα για τα σκαλάρια (στη φύση αποτελούν μέρος της διατροφής τους). Δεν θα πρέπει ποτέ να διατηρείτε ένα σκαλάρι μόνο του γιατί είναι ψάρια που πρέπει να ζουν είτε σε κοπάδια πολλών ατόμων (άρα σε αρκετά μεγάλο ενυδρείο), είτε ανά συμβατά ζευγάρια.
Τα σκαλάρια είναι ευαίσθητα στη κακή ποιότητα νερού, οπότε η πολύ καλή φίλτρανση αλλά και οι τακτικές και συχνές αλλαγές νερού, είναι αναγκαίες και απαραίτητες. Προτιμούν σχετικά χαμηλό φωτισμό και χαμηλή ροή νερού, ενώ φυσικά το ενυδρείο τους θα πρέπει να είναι επαρκώς φυτεμένο και να έχουμε προσθέσει αρκετές ρίζες και ξύλα. Επίσης ενδείκνυται και η χρήση τύρφης σε ενυδρεία με σκαλάρια.
|