Αυτο με τη σοδα λεγεται απο πολλους. Δεν ξερω αν ειναι μυθος.
Παντως για την διαρκεια του μιγματος, το σημαντικοτερο ρολο τον παιζει η δοσολογια της μαγιας και της ζαχαρης.
α) Αν βαζεις
περισσοτερη μαγια, θα εχεις περισσοτερες φυσαλιδες, αλλα θα εχει μικροτερη διαρκεια ζωης το μειγμα.
β) Αν βαζεις
λιγοτερη ζαχαρη, θα εχει μικροτερη διαρκεια ζωης το μειγμα.
(εννοειται οτι δεν θα υπαρχει διαρροη στην κατασκευη)
Αυτα γινονται γιατι και στις δυο περιπτωσεις, θα τελειωνει πιο γρηγορα η τροφη για τους μικροοργανισμους (ζυμομυκητες Saccharomyces cerevisiae - αλλιως μαγια).
Αυτοι οι μικροργανισμοι καταναλωνουν σακχαρα ως θρεπτικες ουσιες και απελευθερωνουν διοξειδιο του ανθρακα και αιθανολη (αλκοολ).
Στη πρωτη περιπτωση εχει "περισσοτερα στοματα" να θρεψει η ζαχαρη, στη δευτερη υπαρχει λιγοτερη τροφη.
Ταξινομιση: σελιδα 14
Ζυμομυκητες: σελιδα 15 του pdf
http://www.enveng.tuc.gr/Downloads/M...TRODUCTION.pdf