Εξάτμιση υπάρχει και στους πόλους, δεν είναι μοναδικό κριτήριο η θερμοκρασία. Κάθε μόριο νερού έχει τη δική του κινητική ενέργεια και συγκρούεται με τα γειτονικά του υπό διάφορες γωνίες. Αν η κρούση είναι τέτοια που είναι στην επιφάνεια (αφού δε μιλάμε για βρασμό) του νερού και κάποιο μόριο αποκτήσει αρκετή κινητική ενέργεια, τότε αυτό εξατμίζεται στο χώρο έχοντας πάρει από το υπόλοιπο νερό αυτή την ποσότητα ενέργειας και κατά συνέπεια αφήνοντάς το ψυχρότερο. Ο ρυθμός της εξάτμισης του νερού ξέρω ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και αυτοί που θυμάμαι είναι η θερμοκρασία, η υγρασία του χώρου και η κίνηση του αέρα στην επιφάνεια του νερού, με τα δύο τελευταία να έχουν και μια σχετική συνάφεια.
Οπότε, εγώ πιστεύω ότι αν όλη μέρα το σπίτι είναι κλειστό (ειδικά αυτές τις μέρες που μας έχει πεθάνει η υγρασία) η υγρασία είναι αρκετά ψηλά, μειώνοντας το ρυθμό εξάτμισης του νερού. Ανοίγοντας το κλιματιστικό μειώνεται η υγρασία στο χώρο, αν μιλήσουμε μόνο για αυτή την αλλαγή που επιφέρει στο χώρο η λειτουργία του, και άρα αυξάνεται ο ρυθμός εξάτμισης.
Τώρα το κατά πόσο και μετά από πόση ώρα η αλλαγή της θερμοκρασίας του αέρα θα επηρεάσει την παραπάνω διαδικασία δεν το ξέρω. Ας βοηθήσει κανένας φυσικός! Πάντως και εγώ έχω παρατηρήσει κάτι παρόμοιο.
|