Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #36  
Παλιά 08-08-10, 12:35
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ
 
Εγγραφή: 29-11-2002
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 5.612
Προεπιλογή

Ομολογω πως εδω και καιρο ειμαι λιγο προβληματισμενος με τους δισκους και τους δισκαδες. Βλεποντας τα τελευταια τουλαχιστον δυο χρονια (ισως και παραπανω) μια μεγαλη προοδο στο επιπεδο της σωστης κρατησης δισκων (χαριν κατα πολυ και στο πολυ καλο φορουμ GreekDiscus ) , προοδος που σημαινει οτι ξερουμε τα νερα μας, το pH μας, τις σκληροτητες μας, την σωστη διαχειριση του νερου μας, τις σωστες ρουτινες, οτι ξερει δηλαδη ενας προχωρημενος ενυδρειοφιλος, δεν βλεπω να γινεται αυτο που γινεται με ολους τους αλλους προχωρημενους ενυδρειοφιλους: Οσο βελτιωνομαστε, τοσο προχωραμε σε πιο "φυσικα" ενυδρεια, σε καθαρες μορφες ψαριων και γενικα σε οτι προσεγγιζει οσο πιο δυνατον την φυση. Αντιθετα, βλεπω μια ταση σε δοκιμες γενετικης και διασταυρωσεων και ψευτικων χρωματισμων που δεν την καταλαβαινω, και βλεπω ενα "κολλημα" σε καποιες θεωριες, που μαλλον εχουν μπει απο την αρχη σε λαθος βαση, και που ειναι οι εξης δυο:

1) Οι δισκοι εκτροφης ΔΕΝ εχουν την ιδια συμπεριφορα που εχουν οι αγριοι.
Αυτο ειναι λαθος (πηγε να το εξηγησει κι ο yiannis59 παραπανω). Εκτος απο μια "επιφυλακτικη" συμπεριφορα που εχουν ολες οι αγρια πιασμενες κιχλιδες τον πρωτο καιρο σε ενα ενυδρειο, και που εκφραζεται με "αγωνια" για την ευρεση τροφης, και πιο συχνα κρυψιματα οταν πλησιαζει καποιος, οταν προσαρμοστουν και νιωσουν ασφαλεις θα κρυβονται λιγοτερο. Οι υπολοιπες συμπεριφορες, κοπαδιου και ιεραρχιας και αναπαραγωγης, ειναι ακριβως ιδιες και σε αγριους και σε εκτροφης, αρκει να τηρουνται οι ιδιες προυποθεσεις (μεγαλα κοπαδια). Στο μονο σημειο που υπαρχει διαφορά ειναι οτι οι αγριοι ειναι πιο απαιτητικοι στις παραμετρους του νερου σε σχεση με τους πιο "προσαρμοσμενους" εκτροφης.

2) Οτι δεν ειναι αγριος δισκος, ειναι χρωματισμενος, οτι ειναι απο F1 και κατω, "αλλαζει". Επισης λαθος, το εξηγησα πιο πανω και το ξαναλεω: Οπως τα αλλα εκατονταδες ειδη κιχλιδων που ειναι εδω και δεκαδες δεκαετιες σε αιχμαλωσια, αναπαραγονται σε αιχμαλωσια, και κρατανε τα ιδια "αγρια" χρωματα σε αιχμαλωσια, ετσι και οι δισκοι, αν δεν αρχισουμε τα "αυτος εχει λιγο κοκκινακι παραπανω, ας τον διασταυρωσουμε με ενα κιτρινακι", θα εχουν για οσες γενιες θελουμε τα ιδια αγρια χρωματα της φυσης.

Για την ιστορια, οταν ασχοληθηκα με δισκους την δεκαετια του 80 στο Βελγιο (με βαρβαρες τοτε συνθηκες σε σχεση με την εξυπηρετικη τεχνολογια που υπαρχει τωρα) οι δισκοι που υπηρχαν ηταν εκτροφης ολοι, και ηταν οι brown αγριας μορφης. Σε γαλλικα φορουμ που χαζευω, ολοι οι δισκοι που παιζουν ειναι αγριας μορφης, αλλά εκτροφης. Οπως ολες οι αλλες κιχλιδες...

Πολυ θα ηθελα να τα συζητησουμε ολα αυτα αν εχετε ορεξη.

Περιμενοντας, εκτος του θεματος "γουστου" (που δεν μπαινει θεμα για μενα, ειναι αλλο να γουσταρω πιο πολυ εναν brown κι ο αλλος να γουσταρει πιο πολυ εναν heckel, κι ειναι αλλο να φιμωνεις την γλωσσα του ψαριου χαριν του κιτρινομπορδοκοκκινου), επιτρεψτε μου να δειξω καποιους αγριας μορφης δισκους και καποια ενυδρεια, που δεν μπορω πραγματικα να καταλαβω γνωριζοντας οτι ετσι ειναι τα ψαρια κι ο βιοτοπος τους, πως παμε σε χρωματισμους "λουλου"...




BORKED

BORKED

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tolis : 10-08-10 στις 19:59
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,02091 seconds with 10 queries