Φτου και πάλι απ' την αρχή...



Είναι αυτό που λέω και ξαναλέω αγαπητέ Μιχάλη....μπορείς να κάνεις λίμνη που να σου στοιχίσει ελάχιστα και να έχεις μόνο μια αντλία να δουλεύει...Χρυσόψαρα και κοι όμως, τα ξεχνάς!!! Πας ολοταχώς για μια λίμνη άγριας ζωής (Wild life pond), με μπόλικα φυτά και μικρόψαρα, όπως τα αφίνις...
Είναι κάπως όπως τα ενυδρεία...και εγώ θέλω τροπικού υφάλου, αλλά στοιχίζει πολύ ακριβά ο εξοπλισμός του, αλλά ανάλογα ψηλό είναι και το κόστος διατήρησης ενός θαλασσινού. Άρα παραμένω στις αφρικάνες μου όπου τις σηκώνει και η τζέπη μου.
Βασιλη καταλαβαίνω τι θελεις να πεις . Ομως υπαρχουν και αλλα χρωματα εκτος απο το μαυρο και το ασπρο . Παιρνω το παράδειγμα που εδωσες και σου λεω οτι ενω τα ψαρια του θαλασσινου νερου οπως και ο ζωντανος βραχος δεν θα επιβιώσουν ποτε στο ενυδρειο σου με τις αφρικανες ,τα Κοι θα επιβιώσουν μια χαρα σε λιμνη στρωμενη αλλα χωρις uv .(οπως αλλωστε τοσα χρονια το εκαναν με επιτυχια οι φιλοι απο την Απω Ανατολη)
Πάντως, πουθενά στον κόσμο των κόι δεν χαιρετίζονται δεξαμένες για τα κοι, οι οποίες υπολοίπονται εξοπλισμού...! Πάντα απαντούν με το κομψό "θα ήταν πολύ καλύτερα αν...".
1. Ναι, ειδικά για τα κοι χρειάζεται η UV...
2. βάζω νερό στο κρασί μου για τα χρυσόψαρα...
3. και είμαι από εκείνους που αρνούνται τη χρήση uv στις δεξαμένες άγριας ζωής!
Τουλάχιστον από πλευράς μου, έχω μελετήσει για αρκετά το θέμα αυτό, είχα κατά διαστήματα αλλάξει άποψη, αλλά μετά από χρόνια μελέτης, έχω καταλήξει στις πιο πάνω μου απόψεις, που παραμένουν και πάλι προσωπικές (απόψεις).
Ισως η uv να ειναι απαραιτητη οταν εχουμε κοι σε λιμνη με αιωρουμενη αλγη και χωρις καποιον επιπλεον μηχανισμο για οξυγονωση . Δεν βρισκω καποιον αλλο σπουδαιο λογο υπαρξης της (εκτος του οτι μπορει να καθαρισει απιστευτα γρηγορα την αιωρουμενη αλγη) Αυτο το λενε στα φορουμ για τα κοι.
Όσο για όσα προαναφέρθηκαν για τα παράσιτα, ενδοπαράσιτα και εκτοπαράσιτα, πολύ απλά θα αναφέρω ότι και αυτά μέσω του νερού μεταφέρονται από ψάρι σε ψάρι. Όταν η ροή και η UV είναι ικανοποιητικές, τότε ναι, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστον τις αιωρούμενες προνύμφες κ.λ.π. Υπάρχουν βέβαια και λοιποί μικροοργανισμοί, οι οποίοι αναζητούν πληγές στα ψάρια για να τα προσβάλουν. Δεν έχουν πάντα την ευκαιρία αυτή...η UV μπορεί να βοηθήσει και σε αυτόν τον τομέα. Οι οργανισμοί αυτοί μεταφέρονται και αυτοί στο νερό, όπως και δεκάδες άλλοι, ωφέλημοι ή επικίνδυνοι.
Για τα εκτοπαρασιτα λιγο δυσκολο να γινει δουλεια ακομα και με πολυ δυνατη uv . Δεν πειθομαι σε αυτο το κομματι
Μιχάλη, διάβασε αν μπορείς για την πρόοδο και συχνότητα πολλαπλασιασμού των ωφέλημων βακτηριδίων. Θα εκπλαγείς και θα καταλάβεις οτι δεν μπορούν να επηρεαστούν από τη UV, από τη στιγμή που έχουν αναπτυχθεί σε ελεγχόμενο χώρο (φίλτρο). Αυτό είναι που λέω κάθε φορά για την ανάγκη ύπαρξης σταθερής βιολογίας που δεν θα διαταράσσεται από τη δράση των ψαριών...