Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #1  
Παλιά 16-09-03, 10:33
Anonymous Ο χρήστης Anonymous δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 29-11-2002
Μηνύματα: 237
Προεπιλογή Περί του γένους Labidochromis κλπ

Παράθεση:
Το πολύ αγαπητό και γνωστό σε όλους μας Labidochromis caeruleus συναντάται επίσης σε 4 τουλάχιστον διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές στο φυσικό του περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει ένα γαλάζιο, ένα ανοιχτόχρωμο μπλε με μαύρες κάθετες ρίγες και μια σχεδόν λευκή με λιγότερο μαύρο από αυτό που έχει το συνηθισμένο.
Το γένος Labidochromis περικλείει – ως τώρα – ένδεκα (11) γνωστά είδη. Παραθέτω τα είδη αυτά και την εξάπλωσή τους στη λίμνη για να τονίσω πως το είδος L. caeruleus είναι ένα και μοναδικό και δεν παρουσιάζει καμιά χρωματική παραλλαγή. Το συνηθισμένο είδος που κυκλοφορεί στα ενυδρεία μας είναι το είδος L. species "yellow" που είναι το γνωστό μας κίτρινο με την οριζόντια μαύρη γραμμή στο ραχιαίο πτερύγιο και κακώς βεβαίως συγχέεται με το L. caeruleus (και ονομάζεται λανθασμένα έτσι), που είναι μπλε αφού στα λατινικά το επίθετο caeruleus –a, -um σημαίνει ο, η, το κίτρινος, -η, -ο.:

L. sp. "Black Dorsal" - Τανζανία, νότιες ακτές του όρμου Mbamba (νησιά Lundo, Liuli & Puulu).
L. sp. "BlueWhite" - Τανζανία, βόρειες ακτές του υφάλου Tumbi, νοτιότερα στο Manda και στο Magunga.
L. sp. "Blunt Nose" - Τανζανία, νότιο Manda (όρος Cove)
L. sp. "Deep Body" - Τανζανία, νοτιοδυτικό Manda, ύφαλος Pombo
L. sp. "Hongi" - Τανζανία, νησιά Puulu, Hongi & Nguyo, όρμος Mbamba και ακρωτήριο Undu
L. mylodon - γνωστό μέχρι στιγμής από το νησί Mumbo
L. pallidus - νησιωτικό σύμπλεγμα Maleri (Maleri, Nakanthega & Nankoma, βραχονησίδες Chidunga. Mία ακόμη πληθυσμιακή ομάδα απαντάται κοντά στο νησί Thumbi
L. strigatus - δημοκρατία του Malawi, μόνο στο νησί Chisumulu, μία πληθυσμιακή ομάδα - πιαθανώς αφημέρη από χομπίστες η συλλέκτες - στο νησί Likoma
L. textilis - πιθανώς στην ακτογραμμή της Μοζαμβίκης (νησί Likoma)
L. vellicans - με μεγαλύτερη εξάπλωση στο νοτιότερο μέρος της λίμνης (νοτιοανατολικές ακτές) στο Makanjila (πρώην Φρούριο Maguire), όρμοι Monkey & Nkudzi και τέλος
L. zebroides - δημοκρατία του Malawi, νησί Mazimbwe και νότιες ακτές του νησιού Likoma.


Παράθεση:
Οι Αφρικανικές Κιχλίδες σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη ψαριών, όταν ελέγχουν και κρατούν μια περιοχή κάτω από την εποπτεία τους το κάνουν αυτό κυρίως για αναπαραγωγικούς λόγους και σπανιότερα για διατροφικούς! Η πλήρης αντίθεση συναντάται κυρίως στα θαλασσινά ψάρια όπου ισχύει ακριβώς το αντίθετο!
Είσαι σίγουρος για αυτό το τελευταίο; Γιατί θεωρώ πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ούτε στη βιβλιογραφία υπάρχει τέτοια αναφορά, αλλά και από προσωπικές παρατηρήσεις δεν έχω διαπιστώσει ποτέ κάτι ανάλογο.
Η περιοχική συμπεριφορά είναι δεδομένη σε πολλά είδη και αφορά στη διατήρηση της κυριαρχίας τους σε μια δεδομένη περιοχή για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και για τους λόγους που αναφέρεις. Στα herbivores της λίμνης Tanganyika, για παράδειγμα ο περιοχικός ανταγωνισμός έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διατροφή. Έτσι ο διατροφικός περιοχικός ανταγωνισμός μεταξύ των Tropheus species και των Petrochromis species είναι καθημερινή πρακτική.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01910 seconds with 10 queries