Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από αλεξανδρα
|
Είναι ένα από τα σημάδια υγείας στις νεροχελώνες, αλλά ποτέ μη περιμένεις να γίνει τόσο σκληρό όσο μίας χερσαίας!
Το κέλυφος της χελώνας έτσι όπως είναι χωρισμένο σε τετραγωνάκια, μεγαλώνει από το κέντρο του τετραγώνου και επεκτείνεται προς τα έξω. Αυτό γίνεται από τα κάτω στρώματα με αποτέλεσμα τα πάνω στρώματα που δε μεγαλώνουν, να ξεφλουδίζουν και να πέφτουν (φαίνονται σα λέπια).
Οι γαρίδες δυστυχώς δεν ειναι πλήρης και επαρκής τροφή για τις νεροχελώνες που αρέσκονται να τρώνε από χορταρικά (π.χ. μαρούλι), λαχανικά (πχ. κολοκύθι, αγγούρι ντομάτα) αλλά και ζωικής προέλευσης τροφή (π.χ. ωμή καρδιά ή άπαχο κιμά, κοτόπουλο, λιπαρά ψαρια, αλλά και κανένα σκώρο ή νυχτοπεταλούδα όταν πέσει στα χέρια σου...).
Τάισμα με οδοντογλυφίδα ή τσιμπιδάκι όσο θέλει να φάει το ζώο (σε λογικά επίπεδα πάντα, αν και ποτέ μου δεν έτυχε να περάσει από τα χέρια μου βουλιμική χελώνα)
Προσοχή στην ποσότητα ταϊσματος (όχι υπερβολές), η οποία έχει σχέση με την περίοδο του έτους. (κρύο=ελάχιστη έως καθόλου τροφή). ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αλλαγή νερού με εντιχλώριο! Ειδικά με τέτοιο διαιτολόγιο είναι πιο αναγκαίο.
ΊΣΩΣ! Χρειαστεί να δώσεις κάποια πολυβιταμίνη ή ασβέστιο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις. Οι χελώνες ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να λιάζονται καθημερινά σε ήλιο (νωρίς το πρωί ή/και αργά το απόγευμα) ή ειδική λάμπα (ποτέ δεν είχα! Μια χαρά κάνει ο ήλιος) με δυνατότητα να επιλέξει σκιά ή ήλια ανάλογα με τις ανάγκες της. Ο ήλιος δε βοηθά μόνο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζώου (ως ψυχρόαιμο και κατεπέκταση του μεταβολισμού της) αλλά και για να μπορέσει να "δεσει" το ασβέστιο σε συνδιασμό με τις βιταμίνες Α και D3.
Εάν γίνονται τα παραπάνω, τότε έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου ωστέ το καβούκι να είναι πάντα σκληρό και το ζώο υγειές.
Όλα τα παραπάνω τα έχω δοκιμάσει σε πολλές γενιές χελώνων που πέρασαν από τα χέρια μου από τα 10 έως τα 30 μου. Οι περισσότερες γίνονταν τεράστιες μετά από μερικά χρόνια και τις έδινα σε pet shop αλλάζοντάς τες μου (κάποιες φορές μόνο

) με μικρά.
Βέβαια είναι και το τεράστιο θέμα υγεία και αναπαραγωγή, αλλά ας μη το πειράξω επί του παρόντος....