Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #11  
Παλιά 23-07-03, 21:37
Tolis Ο χρήστης Tolis δεν είναι συνδεδεμένος
Δικτάτωρ
 
Εγγραφή: 29-11-2002
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 5.612
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από apofot
Το θεμα δεν το εθεσα για να προτεινω τροπο ελαττωσης του στρες, αλλα στο οσο δυνατον καλυτερη προσομοιωση των συνθηκων που επικρατουν στην φυση οπου τα ψαρια ζουν ελευθερα.
Παρ'ολο που αν οι συνθηκες ειναι καλες και τα ψαρια υγιη, σπανιως στρεσσαρονται απο το αποτομο ανοιγμα-κλεισιμο του φωτος (αν ειναι και σε χρονοδιακοπτη το συνηθιζουν και ξερουν πολυ γρηγορα ποτε να το περιμενουν), εγω θα προτιμουσα ο λογος να ειναι η ελαττωση του στρες - και εκει δεν χρειαζεται οι χρονοι να παιζουν τοσο πολυ, ενα σταδιακο ανοιγμα-κλεισιμο στη μιση ωρα ειναι υπεραρκετο κατα την γνωμη μου.

Οσο για την προσομοιωση των συνθηκων που επικρατουν στην φυση...
Αρχιζοντας απο το φως, η συγκριση παει πολυ πιο περα απο μια αυξομοιωση...Μιλαμε για αλλες εντασεις, για αλλο φασμα, για αλλη εκθεση και χρονικη και εντασεων, αναλογως περιοχων, για UV που κανουν καλό στα κοκκαλακια κλπκλπ. Καθως και, μιας και μιλαμε για αυξομοιωσεις, σε πολυ διαφορετικους χρονους αναλογως με το που βρισκεται ο βιοτοπος σε σχεση με τον ισημερινο.
Παμε στα νερά, σε πτωσεις βροχης ανα τακτα διαστηματα σε καποια μερη, ή μονο σε καποιες εποχες σε άλλα μερη, σε δυνατα ρευματα αν μιλαμε για ποταμια, ή στασιμα νερα σε καποιες λιμνες (με ολα τα ενδιαμεσα), σε νερα που μενουν σταθερα παντοτε, ή αλλαζουν οι παραμετροι απο εποχη σε εποχη...
Παμε στο περιβαλλον...σε αυξησεις - μειωσεις φυτο-ζωοπλανκτον με την αναλογη διαθεση ή ελλειψη τροφης ανα περιοδους, σε κυνηγους και φυσικους εχθρους, σε τοπους μονο με φυτα ή ριζες ή βραχια (ή οποιο συνδυασμο απο αυτα) κλπ.

Για να το κανουμε πιο συγκεκριμενο, ας παρουμε δυο παραδειγματα, ενα βιοτοπο των rift lakes της Αφρικης, κι ενα Νοτιοαμερικανικο ποταμι, κι ας δουμε πως θα καναμε μια οσο δυνατον καλυτερη προσομοιωση των συνθηκων που επικρατουν στην φυση οπου τα ψαρια ζουν ελευθερα.

Στο πρωτο, αφου επιλεγαμε αν το κομματι που θα φτιαξουμε ειναι μερος αμμωδους βυθου, ή μερος με βραχια το ενα πανω στο αλλο - ας επιλεξουμε τα βραχια (οχι και τα δυο, εκτος αν ειχαμε ενα ενυδρειο διαστασεων τετοιων που να αναλογουν στις διαστασεις που καταλαμβανουν οι πιο πανω χωροι), θα βαζαμε και τα συγκεκριμενα ειδη ψαριων που ζουν στις πετρες (οχι ολα, εστω καποια). Τα οποια, άλλα τρεφονται απο την αλγη πανω στις πετρες και τους μικροοργανισμους που ζουν σε αυτη, και άλλα απο ζωοπλανκτον που βρισκεται στο "ελευθερο" νερο. Θα επρεπε να εχουμε τετοια ενταση ηλιακου φωτος που να ευνοει την αναπτυξη αυτης της αλγης, και μαλιστα δυο ειδων - την μακρυτριχη για τα ειδη που το στομα τους εχει προσαρμοστει να "χτενιζει", και την κοντη-σκληρη για τα ειδη που "χτυπανε" τα βραχια.
Επισης μια μονιμη πηγη ζωντανου ζωοπλανκτον.
Θα επρεπε να "ερχονται" κατα καιρους καποιοι κυνηγοι, να τρωνε τα παραπανησια (και πιο αδυναμα) ψαρια που θα προκυπτουν απο τις αναπαραγωγες. Κατα καιρους θα επρεπε να εχει "συννεφιά" και βροχες.

Στο δευτερο παραδειγμα, αφου αποφασιζαμε απο ποιο ποταμι, και ποιο μερος του ποταμιου θα παιρναμε καποια ειδη, ας πουμε το splash tetra (Copella arnoldi) καποια Corydoras ή άλλα γατοψαρα και μια ομαδα μικρων κιχλιδων..
Θα επρεπε να υπαρχει συνεχης εισοδος καινουργιου φρεσκου νερου, μιας και μιλαμε για ποταμι, με την αναλογη δυναμη ρευματος. Ενας βουρκος κατω για τα γατοψαρα, μαζι με ξυλα. Φυτα συγκεκριμενα, με τις κορυφες και τα φυλλα τους εξω απο το νερο (οπου θα εβρισκαν τον αναλογο υγρο αερα για να επιζησουν), για να γεννησουν τα splash tetras εκει. Παρα πολλα κουνουπια και άλλα εντομα, απο τις λαρβες των οποιων τρεφονται ολα τα παραπανω. Αυξηση και μειωση του υψους του νερου αναλογως της εποχης (βροχη-ξηρασια). Σταματαω πριν προσθεσω και Ινδιανους ψαραδες...

Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι ευτυχως (ή δυστυχως) τα πιο πολλα ειδη που κραταμε σε αιχμαλωσια εχουν μια φοβερη προσαρμοστικοτητα, και ζουν στις συνθηκες που τους δινουμε, οι οποιες, μπορει να ειναι πολυ καλες αν κανουμε σωστα την δουλειά μας, αλλά δεν πλησιαζουν με τιποτα τις συνθηκες τις οποιες εχουν στην φυση.
(Βασικα ο τιτλος με ενοχλησε, και κοντεψα να γραψω βιβλιο...)
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01973 seconds with 10 queries