1). Σεβόμαστε τις ζώνες που επιζητοιύν να έχουν κυριαρχία τα διάφορα είδηπάνω ζώνη , μεσαία ζώνη και βυθός. Όποτε έβαλα δύο διαφορετικά σμήνη απο ψαράκια σε μία ζώνη είχα πρόβλημα μόνο εάν ήταν απαιτητικά ως προς την κυριαρχία της περιοχής
το οτι καποια σμηνη η μεμονωμενα ψαρια κολυμπουν σε μια συγκεκριμενη περιοχη δε σημαινει οτι τιθεται θεμα επικρατειας...αν βαλεις 2 σμηνη που κολυμπουν στην πανω ζωνη για παραδειγμα...τοτε απλα θα κολυμπουν στην πανω ζωνη και τα 2 σμηνη χωρις επιπτωσεις.
2). Εκανα παραγγελίες απο Ρωσία και Γαλλία γιατι κάποια είδη δέν τα είχαν και είδα οτι παρόλο που η καταγωγές του διέφεραν πολύ με τον ίδιο τύπου νερού τα πήγαιναν θαυμάσια. Αυτο συνέβαινε γιατι πλέον τα ψαράκια που αγόραζα ήταν γεννημένα σε συνθήκες αιχμαλωσίας και συνηθισμένα να ζούν πλέον σε απλό νερό της βρύσης αρκεί να έπαιρνα τα μέτρα μου για το χλώριο και τα βαραία μέταλλα.
τα ψαρια αν δεν ηταν στο νερο του βιοτοπου τους....δεν ενιωθαν και πολυ καλα ασχετως αν προσαρμοστηκαν-αντεξαν-ανεχθηκαν το νερο της βρυσης.
3). Κάποια απο τα ψαράκια ήταν πολύ επιθετικά σε άλλα που είχαν μακριές ουρές ή ήταν πολύχρωμα (π.χ. γκαπυ) Τα μπάρμπους ειδικά το είδος τετραζόνας δέν ανεχόταν "μύγα στο σπαθί τους" σε θέματρα κυριαρχίας η σε ψαράκια με πλουμιστά πτερύγια.
κι ομως ειναι η περιεργη φυση των βαρβων αυτων που τα κανει να τσιμπανε τα αλλα ζωντανα και οχι θεμα επιθετικοτητας η επικρατειας. δε τσιμπανε για να διωξουν το αλλο ψαρι...ειναι ετσι η υπερδραστηρια φυση τους
4). Γκάπυ και νέον τα πάντρεψα μέσα στο κοινωνικό ενυδρείο απλά όμως τα πρώτα δέν έλεγαν να ξεκολήσουν έυκολα απο την πάνω ζώνη γιατι τα νέον (ολόκληρη 12άδα) ήθελαν την μεσαία ζώνη περισσότερο , υπερτερούσαν σε ταχύτητα και τα άγχωναν πολύ. Επι δύο χρόνια όμως καμία απώλεια.
δεν τιθεται θεμα ζωνων με αυτα τα ειδη...κανενα δεν ενοχλει το αλλο. τα γκαπυ εχουν μια "ταση" για την επανω ζωνη....δεν ειναι ψαρια καθαρα της επανω ζωνης...απλα το συνηθιζουν και το δηλωνει και το σχημα και η θεση του στοματος τους.
Στα ψαράκια του βυθού τα προβλήματα ήταν ελάχιστα αρκεί να ηπήρχαν πολλά φυτα και κρυψώνες για να έχουν φωλιές η μέρη να κρυφτούν σε καποιες περιπτώσεις.
Τα κορυντόρας δέν πρέπει βασικά να λείπου απο κανενός είδους ενυδρείο.
το υπογραμμισμενο ειναι εντελως λαθος και μπορει να οδηγησει σε τραγικες απωλειες... αν θελεις κοιτα εδω τα εχω γραψει πιο αναλυτικα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32647Τα πλακώστωμα πολλές φορές ενοχλούσαν τα άλλα ψάρια γλύφοντας το σώμα τους κι έτσι τα έβγαλα.
αναλογα το ειδος και τη διαθεσιμη τροφη και τα λιτρα και πολλα ακομη...
Τέλος έβγαλα το συμπέρασμα οτι βασικό λόγο στην συμβίωση παίζει το διαφορετικό μέγεθος των ψαριων , φυσικά η ταχύτητα κολύμβησης στο κάθε είδος , ο χαρακτήρας (ήρεμα , επιθετικά , αδιάφορα) και η περίοδος (εάν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής η όχι).
Για να λύσω κάποια πιθανή απορία σχετικά με τον τύπο του νερού που είχα στην βρύση ήταν ελαφρός μαλακό και δεν έβαζα τίποτε άλλο εκτός απο βελτιωτικό νερού για ενυδρεία (αντιχλώριο με βιταμίνες και πολύτιμες ουσίες για τα ψάρια σε κάθε αλαγή του ενός τρίτου 1/3 του νερού κάθε 10 μέρες.
Το κοινωνικό μου ενυδρείο των 180 λίτρων φιλοξενούσε περίπου τα 60 ψάρια (coliza kai trihogaster δηλαδή Λαβυρινθόψαρα , Gupy , neon , danio , corydoras)
Αυτά είναι πρoσωπικές εμπειρίες και τίποτε άλλο