Γνωστά όλα αυτά περί ηλεκτρικού πεδίου αλλά κανείς δεν συνέκρινε δύο ηλεκτρικά πεδία μεταξύ τους. Αυτό που συζητάμε είναι το κατά πόσον η απορροφούμενη ακτινοβολία από δύο λάμπες εν σειρά είναι διπλή από ό,τι από μία λάμπα μόνη της - πράγμα το οποίο δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με ηλεκτρικά πεδία, περισσότερο σε οπτική φέρνει.
Εφόσον αυτό ισχύει - και σύμφωνα με την φυσική που εγώ τουλάχιστον ξέρω ισχύει - τότε αν βάλουμε δύο λάμπες εν σειρά μπορούν να μου καλύψουνε ένα ενυδρείο διπλάσιου όγκου από ότι μία μόνη της.
Εφόσον η μία λάμπα καλύπτει 400 λίτρα τότε οι δύο καλύπτουν 800 λίτρα ή 600 λίτρα με 33% υπέρβαση του συνιστώμενου flow rate για την καθεμία από αυτές.
Η συζήτηση γίνεται για δύο λόγους:
α) διότι ο σκοπός είναι να μαθαίνουμε και τίποτα, όχι απλά "πάρε αυτό από εκεί" - τα διαβάζουνε και άλλα μέλη αυτά που γράφουμε (υποθέτω),
β) διότι η εύκολη λύση είναι να σου πει κάποιος "βάλε μία 55άρα με 2500 λίτρα ανά ώρα επάνω και είσαι καλυμένος". Το κόστος ούτως ή άλλως εσύ θα το επωμιστείς και από την άλλη πλευρά η συμβουλή είναι σωστή όχι όμως η απόλυτα ενδεδειγμένη.
γ) εφόσον έχεις ήδη την μία από τις δύο 5άρες ο σκοπός είναι να βρούμε την οικονομικώτερη σωστή λύση αλλά αυτός που θα αποφασίσει τι θα βάλει στο ενυδρείο του είσαι εσύ, οπότε πρέπει να ξέρεις και το που βασίζεται αυτός που σε πληροφορεί ώστε να μπορείς να κρίνεις και μόνος σου.
|